De smaak van… Stromen!
Om te beginnen mijn excuses voor het zo laat weer een nieuwe blog aanleveren. (Het stroomde gewoon nog niet, dus ik dacht: boeien!)
Het eerste blog van het nieuwe jaar is inmiddels traditie: het onthullen van mijn nieuwe Jaarwoord. Je snapt het al: ik ga herkauwen op Stromen. Deze wilde ik vorig jaar al maar toen kwam Boeien toch meer naar voren. Ik kon toen nog even oefenen met collega Zora op haar lijfwoord en bedacht me hoe leuk het zou zijn om het jaar erna Bloeien te doen dan. Maar die voelt nog niet goed dus die staat ook in de wacht. Zoals bovenstaand plaatje laat zien kun je niet bloeien voordat er een zaadje ontkiemd is en eerst storm en wind heeft doorstaan. Ik merk aan mezelf dat ik steeds iets beter stormen aankan. Niet door ertegenin te willen gaan, of te gaan schuilen, maar er gewoon maar in te gaan staan en wachten tot hij voorbij is. Boeien heeft mij geleerd om m’n schouders op te halen, me minder druk te maken over ‘wat als’. Dat wat mijn moeder benoemde als ‘heilige onverschilligheid’.
Met Stromen hoop ik toe te laten wat er in mij gebeurt. Het kolkt al een beetje van verandering, en daar wil ik eigenlijk niet eens iets aan veranderen, maar me dus maar mee laten voeren op de stroom en zien waarheen dat me brengt. Ik wil gaan kijken welke dingen in mijn leven blokkades opleveren waardoor de stroom anders zal gaan. Of ik die ga proberen niet meer te doen/beleven, of dat het me minder kost om ook die te laten zijn en dus de stroom volgen eromheen? Toen ik op Oudejaarsavond gevraagd werd wat mijn nieuwe woord was, vroeg ik daarna aan mijn man “en wat is jouw goede voornemen?” Hij zei toen heel mooi “ik stroom mee”. En met welke artiest opende de muziek op tv om middernacht? Stromae!
En dat het stormde op Nieuwjaarsdag vond ik ook een leuke woordspeling.
Dit jaar had ik me ook (in oktober al) voorgenomen om te gaan Winteren. Net zoals dieren een winterslaap houden, bomen hun bladeren afgegeven hebben en even niks hoeven wilde ik meegaan met het seizoen en de klok. Ik heb afspraken en clubs afgezegd, ging nog eerder naar bed en dat beviel erg goed!
En dan nu gaat het weer stromen, borrelen en bruisen in mij. En dat kan nu ook weer. Veel naar buiten, blootsvoets, aarden, en weer dingen op gaan pakken.
De qichong-lessen van Annemiek weer op gaan pakken omdat je daarna echt voelt dat alles stroomt!
Mijn zaadje heeft lang genoeg in de donkere aarde gewacht, en gaat nu ontspruiten.
En dan merk ik ook dat mijn vertering om andere dingen vraagt. Waar ik ’s winters behoefte heb aan warm, zacht en hartig, ga ik nu weer voor lichter eten, soms ook koeler. Voor gazpacho is het me nog te koud, maar met een stamppotje van raapstelen proef ik de lente! Of met daslook op brood of ergens doorheen! Ook een appel smaakt me nu beter dan in de winter!?
“Wanneer onze energie stroomt, ontstaat er groei, beweging en verandering”, staat er in Yoga Magazine. “Gerechten met geweekte granen of gefermenteerde producten kunnen je helpen om alles weer lekker te laten stromen!” En bijbehorend dit gerecht:
Gebakken aubergines (4 pers)
Verwarm de oven op 200C
Snijd 2 aubergines in de lengte doormidden en kerf een ruitpatroon in het vruchtvlees. Beetje olijfolie en zout erover en 25 min in de oven
Maak een saus in de blender van: 80gr cashews, 1el misopasta, 1el tahin, 1el tamarindepasta, 3el tamari, 1el ahornsiroop, 3el sinaasappelsap, stukje gember, 1el olijfolie, 1/4tl korianderpoeder, 3el kokosmelk
Bestrijk de auberginehelften met de saus en zet nog 10min in de oven (laatste minuten op grillstand)
Bestrooi op het laatst met wat geroosterd sesamzaad
Voor wie het leuk vindt; als al je chakra’s in balans zijn kan je energie goed stromen. Dit doe je o.a. door genoeg water te drinken, kleurrijk te eten en voor energie je sacraal- en hartchakra te voeden.
Onderstaand schema laat zien welke voeding daarbij past:
Lieve lezers, laten we 2025 tot een jaar maken waarin we ons focussen op het goede, ons niet laten meenemen in angst en gevaar, maar onze energie steken in zorgen voor elkaar en de kleine wereld om je heen. Laten we terugkijken & vooruithopen! Om te leren van eerder en hoop durven houden.
Groet,
S.tel