Zacht gesmoorde tuinbonen met rijst

Posted by on jul 21, 2016 in Alles | No Comments

Tuinbonen salade
Een Plenty More recept van Yotam Ottolenghi

Yotam Ottolenghi is een Israëlisch-Britse kok en maakt samen met Noam Bar de heerlijkste gerechten waarvan de recepten geregeld worden gebundeld in een kookboek (Jerusalem, Plenty, Plenty More). Hij is voornamelijk bekend om zijn vegetarische kookkunsten

 

In dit recept worden “dubbel gedopte” tuinbonen gebruikt. Zijn de verse tuinbonen nog niet zo groot dan hoeft u ze niet perse dubbel te doppen. Liever wel dubbel doppen? Kook de bonen 6 minuten, spoel ze af onder koud water en ontdoe de boontjes van hun buitenste velletje. Een heerlijk fris groen boontje komt er te voorschijn.

Ingrediënten voor vier personen

  • 60 m olijfolie, plus extra om te besprenkelen
  • 3 tenen knoflook, in plakjes
  • 375 g verse of diepvriestuinbonen, geblancheerde en dubbel gedopt
  • 250 g verse of diepvriesdoperwten, ontdooid
  • ca. 350 ml groentebouillon
  • 4 takjes tijm
  • 3 kropjes little gemsla, wortelschijfje verwijderd, over de lengte in vieren (300g)
  • 20 g munt, fijngesnipperd
  • geraspte schil van 1 citroen
  • zout en zwarte peper

Rijst

  • 250 g basmati rijst
  • 50 g boter
  • 80 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1½ eetl. citroensap

Bereidingswijze
Zet de rijst met 1/3 van de boter in een middelgrote pan op hoog vuur.
Roer tot de boter gesmolten en de rijst heet is.
Giet er 480 ml kokend water bij, draai het vuur laag en laat de rijst afgedekt 15 minuten koken.
Neem de pan van het vuur en laat deze nog 10 minuten staan met de deksel erop.

Zet intussen een redelijk grote hapjespan op halfhoog vuur en doe de olie erin.
Knoflook en bosui erbij en bak 4 minuten, roer af en toe tot ze licht gekleurd zijn.
Tuinbonen erbij en smoor nog eens 4 minuten.
Dan mogen de doperwten, bouillon, tijm, ½ theelepel zout en flink versgemalen peper erbij. De groente moet ruim bedekt met bouillon zijn, voeg zo nodig nog wat bouillon toe.
Breng alles net aan de kook en laat 5 minuten koken.
Doe de gemsla erbij en smoor onder af en toe roeren nog 7 minuten.
Het gerecht is klaar als de sla gaar is maar niet te zacht. De bouillon moet ongeveer voor de helft ingekookt zijn.

Roer voor het serveren de Parmezaanse kaas en de overgebleven boter door de hete rijst en maak de rijst los met een vork.
Voeg het citroensap toe en verdeel de rijst over vier borden.
Haal de tijm uit het groentemengsel en gooi dit weg, roer er de munt door.

Schep de groenten over de rijst, besprenkel met nog een klein beetje olie, bestrooi met de citroenrasp en geef nog een draai aan de pepermolen.