Wijntip: Eymann Riesling

Posted by on apr 18, 2016 in Alles | No Comments

Eymann Riesling
In de Volkskrant Magazine van februari schreef Onno Kleyn al enthousiast over deze montere zoete witte wijn en krijgt een 8+.
Vooral omdat dit nu eens geen desertwijn is, maar “fris is als gecondenseerde lentelucht, een voorjaarszonnetje in je glas”. Smaakt bijzonder goed bij vis, kip en mosselen. Wij voegen aan dit rijtje asperges toe!

Onno Kleyn • Volkskrant Magazine • 13 februari 2016

MONTERE ZOETE WITTE
Onno Kleyn drinkt een Duitse zoete witte wijn die nu eens geen desertwijn is

Droog, droog, wijnliefhebbers die het vineuze puberstadium voorbij zijn, zweren bij droog. Zoete wijn is iets voor sloebers, vinden ze.
Hoe onterecht! Nee, ik houd ook niet zo van wijn die geacht wordt droog te zijn en dan toch stiekem ‘restzoet’ bevat, zoals sommige goedkopere Australische flessen. Dat sukkelt sloom je keel in, zanikt met half gekookt fruit, maakt moe en verveelt al na twee slokken.
Maar vooral in Duitsland zijn er gelukzalige wijnen, vaak van de zielstrelende rieslingdruif, die proefbaar zoet zijn zonder deserteigenschappen te vertonen, en waarin dat zoet hoort, waarin het op zijn plaats is. Die Riesling Classic 2014 van Weingut Eymann in de Pfalz is er zo een. Niet heel diepzinnig of intellectueel maar vriendelijk, bloesemend fris als gecondenseerde lentelucht, een voorjaarszonnetje in je glas en nog biologisch ook. Opmonterend aangenaam als aperitievende troost na een werkdag, maar ook bijzonder goed bij vis, kip en mosselen. Het zoet is niet meer dan een zuchtje, een streling, een glimlach van de wijnboerin, het zoet van een gelukskoekje dat vertelt dat straks het voorjaar toch weer komt. In de Pfals en bij ons. Heus.

Prijs / kwaliteit 8+