Wat is Umepasta?

Posted by on feb 27, 2016 in Alles | No Comments

Umepasta TerraSana
“Ume is noch een pruim, noch een abrikoos maar een ume”

Umepasta wordt gemaakt van de ingelegde umeboshi vrucht en umeboshi-azijn met shisoblad. In Europa noemt de ene ume pruim, de ander een abrikoos. De Japanse producent zegt simpelweg: “het is noch een pruim, noch een abrikoos maar een ume”. De ume vrucht wordt uitsluitend ingelegd of gepickled gegeten en er worden veel gezondheidsaspecten aan toegekend zoals verbetering van de spijsvertering en het tegengaan van misselijkheid.

Geoogst in juni wordt de ume laag om laag met zeezout (zoals zuurkool) ingelegd voor 2 tot 3 maanden. Het vocht uit de vrucht wordt bewaard voor later. Daarna worden ze in de zon te drogen gelegd gedurende 3 tot 5 dagen. Op dit moment spreken we van umeboshi wat letterlijk ‘gedroogde ume’ betekent. Deze umeboshi’s worden weer in vaten gelegd waarin ze tot maximaal 1 jaar rijpen. Na deze periode gaan ze voor 2 maanden in het umevocht, laag voor laag afgewisseld met shisobladeren. Hierdoor krijgen ze hun dieprode kleur.

Umepasta wordt van deze umeboshi gemaakt. Umepasta heeft een zuur / zoute smaak en is een bijzondere smaakmaker in vele Japanse koude en warme gerechten, dressings en sauzen.