Speick (Valeriana Celtica)

Posted by on feb 22, 2016 in Alles | No Comments

Speick1
Een veelzijdige medicinale en aromatische plant uit de Alpen, met therapeutische eigenschappen waar talloze mythes over bestaan.

Speick wordt geoogst tijdens de “30 Dagen van Vrouwen en Kruiden”, in de Alpen genaamd ‘Frauendreissiger’. Dat is de periode tussen Maria-Hemelvaart op 15 augustus tot de Naamdag van de Heilige Maria op 12 september.

De kruidachtige plant speelt een ceremoniële rol als het vee in de herfst uit de bergweide naar de vallei trekt. In het verleden werd het als heilzaam wierook gebruikt in de twaalf nachten tussen Kerstmis en Driekoningen. In de middeleeuwen vonden er zogenaamde Speick-arrestaties of Speick-zittingen plaats. Iedereen die bijvoorbeeld betrapt werd op stelen of het plegen van overspel, werd opgesloten in een schuur vol Speick, waarna ze nog weken (te) sterk roken naar een soort van kamille met een heftige medicinale geur.

Speick heeft een kalmerend effect op het centrale zenuwstelsel en het stimuleert het vegetatieve zenuwstelsel. Het gebruik ervan ontspant en revitaliseert lichaam en geest.

Sinds de oudheid wordt het erkend als een helende plant, de beroemde arts Galen genas de maagproblemen van keizer Marcus Aurelius door Speick te mengen met olijf- of amandelolie. In de Renaissance schreef de geleerde Pietro Andrea Mattioli in zijn ‘Kreuterbuch’ dat het drinken van Speick in wijn als remedie werkt tegen allerlei maagklachten en wat de nieren en de blaas versterkt. Mattioli beschreef ook de handel in deze plant, vanuit Venetië en Genua waren en handelsbetrekkingen met Syrië en Egypte.

Speick2

In het midden van de 19de eeuw werd Speick nog zeer zelden gebruikt in Europa, maar er werden grote hoeveelheden naar het Oosten geëxporteerd. Daar werd de waardevolle Speickolie zeer gewaardeerd als een lichaamsverzorgend product. De medicinale plant werd toegepast op de huid met warme baden en massages.

Uiteindelijk viel de plant tot complete vergetelheid in Europa. Walter Rau, de stichter van Speick Natural Cosmetics, herontdekte de Speick fabriek en was meteen gefascineerd. Hij besloot om de helende krachten van de plant op te nemen in een zachte, natuurlijke zeep: de Speick Natural Soap. In 1936 werd de plant met uitsterven bedreigd en onder bescherming geplaatst.

De plant groeit in het wild, maar een deel van de totale oogst wordt onder gecontroleerde omstandigheden geteeld. Daarom krijgt het extract in SPEICK het keurmerk gecertificeerd biologisch.