Schoonheid zit in de smaak

Posted by on nov 2, 2016 in Alles | No Comments

gele-bloemkolen
DOOR DE ZON VERGEELDE BLOEMKOOL NET ZO LEKKER

In onze winkel zijn we niet per se bang van gekke vormen en bruine randjes, dat is de natuur. In Friesland hebben boeren dit najaar last van gele bloemkool en de inkopers die deze niet willen hebben. Zo zonde want ze smaken prima. Emiel Hakkenes schreef op 22 oktober in Trouw over deze gele bloemkolen. We willen de boeren graag steunen door het artikel met u te delen.

22 OKT 2016 • TROUW • GOEDEMORGEN COLUMN VAN EMIEL HAKKENES

De gele bloemkool smaakt net zo lekker en is nog biologisch ook

De wereld is gek geworden, vindt Reinder de Jong. Consumenten hebben hun mond vol van biologisch eten en duurzame landbouw, maar o wee als er een bruin plekje op de appel zit. Of als de paprika gedeukt is. De komkommer een beetje krom. De bloemkool iets te geel.

Over gele bloemkool kan De Jong, bioboer in Pietersbierum aan de Friese Waddenkust, meepraten. Een deel van zijn geoogste bloemkool valt dit jaar te geel uit. Dat komt door te veel zon. Boeren gaan zulke verkleuring tegen door de kool af te dekken zodra die boven de grond komt. Maar ja, je blijft afhankelijk van de natuur. En een duif, een haas of een ree vinden de bloemkool ook heerlijk, dus er zit weleens een vraatplekje aan. Daarom haalt lang niet elke kool de oogst.

Natuurlijk heeft De Jong zijn bloemkolen ook afgedekt, telen is immers zijn lust en zijn leven. Maar het voorjaar was zó zonnig dat de kool toch verkleurde. “Als het te warm is, schiet het gewas in de stress, net als mensen.”

Maar geen winkel wil nu De Jongs gele bloemkool nog hebben. Supermarktinkopers zijn vreselijk kritisch, merkt De Jong. Vooral Duitse, die komen heel makkelijk met schadeclaims voor een vlekje of plekje. Dat maakt hem boos, zegt De Jong, omdat met de smaak van die groente verder niks mis is.

Vandaag vragen biologische boeren in Leeuwarden en Sneek met een manifestatie aandacht voor de niet perfecte producten. Er worden gele bloemkolen verkocht en een kok bereidt er gerechten mee. Zijn oogstjaar zal er niet mee gered worden, zegt De Jong. Hij heeft de onverkoopbare kool in weer en wind op het land laten staan en grotendeels ‘weggewerkt’. Wat hij wil, is een punt maken: “Echt, we zijn veel te verwend met elkaar.”