Recepten: Zoet zonder suiker

Posted by on okt 22, 2015 in Alles | No Comments

Muffins
Recepten met natuurlijke zoetmiddelen

Eerst meer weten over suiker?
Lees hier alles over suikers en de smaak van zoet 

Kruidige muffins
Ingrediënten voor 12 kleine muffins

  • 200 g speltbloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 60 g amandelen
  • 4 gedroogde vijgen
  • 2 el carobepoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 tl anijszaad
  • 2 tl geraspte gember
  • 150 g zachte roomboter
  • 80 g bloemenhoning
  • 2 eieren
  • 2 el ahornsiroop
  • 6 el (haver)melk

Bereiding
Oven voorverwarmen op 150°C. Muffinvorm invetten met boter. Amandelen fijn hakken en licht roosteren in een droge koekenpan tot het lekker ruikt. Pas op voor aanbranden. Vijgen in kleine stukjes snijden. Korianderzaad en anijszaad in een vijzel fijnmalen. Stukje gember fijn raspen. Meng de amandelen, vijgen, carobepoeder, kaneel, korianderzaad, anijszaad en gember samen met het meel en de bakpoeder met elkaar in een kom. In een andere kom de boter en de honing schuimig kloppen met de mixer, daarna het ei toevoegen en goed doorkloppen. Dit mengsel voorzichtig mengen met de droge ingrediënten, de ahornsiroop en de melk. Direct over de vorm verdelen. In de oven gaar bakken in circa 30–35 minuten. Goed af laten koelen.

 

Wortel-walnotentaartje
Ingrediënten

  • 100 g roomboter op kamertemperatuur
  • 100 ml ahornsiroop
  • 2 eieren
  • 150 g tarwefijnmeel, gebuild
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • 1 el citroensap
  • sap van 1 sinaasappel
  • 1 mespunt zout
  • 1 stukje verse gember (gemalen)
  • 1 tl kaneel
  • 2 tl kardemom
  • 250 g geraspte worteltjes
  • 70 g grof gemalen walnoten
  • 70 g rozijnen
  • 1 el honing

Bereiding
Verwarm de oven voor op 150°C hete lucht oven. Mix de boter en ahornsiroop door elkaar. Voeg de eieren één voor één toe en klop ze door het mengsel. Meng met een spatel het meel, de bakpoeder (beide door de zeef) zout, kaneel, gember, kardemom, citroensap en sinaasappelsap door het botermengsel en roer goed. Schep de worteltjes en de noten er doorheen en meng nogmaals goed. Let op dat het beslag niet te dun is. Je moet het nog net kunnen schenken. Is het te dun doe er dan zoveel zelfrijzend bakmeel bij tot je de dikte van een cakebeslag hebt. Vet een taartvorm met een doorsnede van 20-22 cm in met wat boter. Doe het beslag over in de vorm en bak het taartje in circa 60 minuten in de oven (of langer als hij nog niet gaar). De rand van de taart wordt sneller bruin bij gebruik van ahornsiroop. Houd de taart daarom tegen het eind van de baktijd goed in de gaten. Laat de taart afkoelen. Verwarm de honing en smeer dit mengsel op de taart.

 

Appeltaartje
Ingrediënten

  • 225 g tarwefijnmeel, gebuild
  • 25 g amandelmeel
  • 10 g wijnsteenpoeder
  • 150 g roomboter
  • mespunt zout
  • 100 g biologische abrikozenjam (zonder toegevoegde suiker)
  • 1 kg Elstars appels (800 g geschild gewicht)
  • 80 g rozijnen
  • 1 tl kaneel
  • 1 el citroensap
  • 3 el geschaafde amandelen
  • 20 g biologische abrikozenjam

Bereiding
Verwarm de oven voor op 150°C. Doe meel, wijnsteenpoeder (zeven) boter, jam en zout in de kom. Snijd de boter in stukjes en kneed het deeg tot een samenhangende bal. Proef of het deeg voldoende zoet is. Voeg eventueel nog wat jam toe. Voeg eventueel wat meel toe als het te veel plakt. Laat het deeg minstens 1½ uur, verpakt in folie, rusten in de koelkast. Schil de appels, snijd ze in blokjes, voeg rozijnen, kaneel, citroensap en het amandelschaafsel toe. Eventueel zoeten met een beetje honing. Boter een bakvorm (doorsnede 22 cm) in, pak driekwart van het deeg en rol dit met een deegroller uit. Bekleed de vorm (boden en zijkant) hiermee. Vul het met het appelmengsel. Rol van het overgebleven deeg een lange en brede plak uit. Snijd hieruit de strengen voor op het appelmengsel. Bak de taart ongeveer 40 á 50 minuten tot de appeltaart lichtbruin is. Bestrijk de appeltaart direct als deze uit de oven komt met warme abrikozenjam. De taart gaat mooi glimmen.

 

Amandelkoekjes met walnoot
Ingrediënten (ongeveer 6 stuks)

  • 110 g speltmeel (of ander meel, zoals tarwemeel)
  • 40 g amandelmeel
  • 40 g roomboter
  • snufje zout
  • 30 g walnoten
  • 2 eetlepels rijststroop
  • 2 eetlepels saffloerolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 160°C. Meng het speltmeel met het amandelmeel in een ruime kom. Voeg het zout toe. Snij de roomboter in blokjes en voeg dit toe aan het meelmengsel. Hak de walnoten en voeg deze ook toe aan het meel, net als de rijststroop en de saffloerolie. Kneed het goed door met je handen tot je een mooie deegbal hebt. Maak zo’n 6 koekjes van dit deeg. Leg ze op de bakplaat. Bak de amandelkoekjes gedurende 10-12 minuten tot heel lichtbruin.

 

Carobe brownies
Ingrediënten

  • 125 g roomboter
  • 2 volle el carobe poeder
  • 2 eieren
  • 175 g oerzoet
  • 175 ml dadelstroop
  • ½ tl vanillepoeder
  • ½ tl zout
  • 175 g tarwefijnmeel, gebuild
  • 100 g walnoten en amandelen, grof gehakt
  • 60 g rozijnen

Bereiding
Verwarm de oven voor op 160°C. Vet een ronde vorm van 24 cm Ø of 20 cm vierkant in en bestuif deze met meel. Smelt de boter in een pannetje (pas op voor aanbranden) en roer de carobe poeder er doorheen totdat alle klontjes oplost zijn. Mix in een kom de eieren, oerzoet en dadelstoop met de vanillepoeder tot het een dik mengsel is geworden. Meng de carobe-boter door het eieren-suikermengel. Zeef het meel, bakpoeder en het zout erboven. Meng goed en doe er de walnoten, amandelen en rozijnen bij. Giet het beslag in de vorm. Bak in 30 minuten gaar op 160 graden. Laat de brownies nog 15 minuten afkoelen in de vorm en laat dan verder afkoelen op een rooster.

 

Blauwe bessen speltmuffins
Ingrediënten voor 9 stuks

  • 125 g speltmeel
  • 125 g bloem
  • 2 tl wijnsteenpoeder
  • ½ tl zout
  • 1 tl vanillepoeder
  • 60 g zachte roomboter
  • 100 g palmsuiker
  • 2 eieren
  • 100 g yoghurt
  • 200 g blauwe bessen (diepvries)
  • 2 tl oerzoet gemengd met 1 el havervlokken

Bereiding
Verwarm de oven op 160°C. Vet de muffinvorm in met boter. Meng het meel, bloem, wijnsteenpoeder, zout en vanillepoeder door elkaar. Klop de boter met de palmsuiker, de eieren en de yoghurt goed door elkaar. Meng hier de droge ingrediënten doorheen (met de zeef) en meng goed. Schep de bessen (bevroren) erdoor en verdeel het beslag over de muffinvorm. Meng het oerzoet met de havervlokken en strooi deze als decoratie over de muffins. Bak de muffins in ongeveer 40 minuten. Laat de muffins nog 15 minuten afkoelen in de vorm en laat dan verder afkoelen op een rooster.