WIJNEN VAN CORSICA
Vinoblesse had de Italiaanse wijnen van Corsica al lang op haar verlanglijstje staan. Sinds 2007 bezochten ze al vaker het eiland, maar nog nooit de wijnboer. Wij hebben hun eerste selectie in de winkel: rijzende sterren Clos Canereccia en Nicolas Mariotti Bindi.

CLOS CANERRECIA
Een familiedomein tussen Aléria en Corte, door kleinzoon Titi (Christian) Estève getransformeerd naar een biologisch, experimenterend en modern wijngoed. Met een bodem vol ronde kiezels (galets roulés) van graniet op klei.

2017 Corse Blanc ‘Clos Canereccia’
Een vermentinu – witte bloemenzee – luxueus – friszacht

2017 Corse Rouge ‘Cuvée des Pierre’
50% niellucciu, 25% syrah, 25% grenache – fijn om mee te beginnen – zwart fruit – grafiet – monter – fris en zachT

2016 Blanc Biancu Gentile
Een viognier – ooit vaak gebruikt om de rode niellucciu te verzachten – abrikoos – perzik – crème zacht – rijk maar fris in finale

 

CANTINA DI TORRA / NICOLAS MARIOTTI BINDI
Vinoblesse voorspelt een grote toekomst voor Nicolas en zijn eigen kelder. Hij heeft humor, is toegewijd en heeft een wijnhart in vuur en vlam. In Patrimonio heeft hij een klei/ kalk grond. Heeft het vak geleerd bij Arena, Giudicelli en wordt chef de culture bij Leccia. Hij mag daar wijn maken van gegunde oude wijngaarden en heeft sinds 2015 in Oletta een eigen kelder.

2016 Blanc ‘Mursaglia’
Een vermentinu – vlammend – breed – bloemen – peer – specerijen

2014 Rouge ‘Mursaglia’
Een jongere nielluciu – puur maquis – de geur van daar: oregano – munt – mirte – salie – bloemetjes – krachtig maar transparant

2013 Patrimonio Rouge ‘Porcellese Vieilles Vignes’
50+ nielluccio – word je stil van – finesse van brunello maar geen hout – wilder – corsicaner – kruidiger – teer – leer – munt – mineraalMARGALH DE BASSAC, HEIMWEE NAAR ZUID-FRANKRIJK
Bent u in Frankrijk op vakantie geweest? Mist u het lekkere eten, de fijne wijnen? Margalh de Bassac (rood, rosé en wit) zijn fruitige Zuid-Franse wijnen. Het Domaine Bassac ligt in Puissalicon, een klein middeleeuws dorp in het hart van de Languedoc, ongeveer 15 kilometer ten noorden van Béziers. De hitte van overdag afgewisseld met de koele zeelucht van ’s avonds zorgt voor extra geconcentreerde druiven en lekkere fruitige wijnen.

De wijngaarden van het familiebedrijf bestrijken ongeveer 80 hectare met verschillende bodemsoorten. Bij het planten van de diverse soorten wijnstokken wordt er gestreefd naar een optimale combinatie van terroir en klimatologische omstandigheden.

Domaine Bassac werkt volledig biologisch. Schadelijke insecten en plantziekten worden met ecologische middelen bestreden en het onkruid wordt met de hand verwijderd. Onder andere natuurlijke compost zorgt voor de voeding van de bodem.

Nicolaas Klei over deze wijnen:

Margalh de Bassac rood
“In de zon zitten en slempen en brassen: heerlijk is het. Wist u wat dat betreft dat rosé en die melige prosecco’s helemaal uit zijn? … Koud rood is het wat de klok slaat. Verkondig ik al jaren, en bij de wijnboer en in de hipste Parijse bistro’s slaan ze niet anders achterover, maar verder moddert men maar wat aan en brandt men zich de bek aan wat bijkans glühwein is. “Rood op kamertemperatuur, toch?” Neen! Kijk nou eens naar dat lichte, fruitige, vrolijke rood! Lijkt dat op doodgekookte bordeaux voor dure mensen of op blije rosé? Precies. Dus? Inderdaad: koelen.”

Margalh de Bassac rood is lekker bij vlees, gevogelte en pasta’s

Margalh de Bassac wit
“M’n eerste Ruige Kok ontmoette ik zeker vijftien jaar geleden in Rotterdam. In een nauwelijks verbouwde opslagkeet, met alle pijpleidingen en elektriek open en bloot, en een enorme ruwhouten tafel tussen ijzeren schappen. De kok zelf wist niet dat hij ruig was, want dat heette toen nog niet zo, maar hij was het wel – groot, breed, ongeschoren en met tatoeages. … De kok was verder ruig door z’n koken. Lekker brutaal, een eerlijk bord warm eten van wat hij op de markt was tegengekomen die ochtend. Hij zocht nog een lekkere wijn erbij. Had deze toen bestaan, de huiswijn van Ruig! Sappig fruitig, licht kruidig, geen kapsones, puur en zuiver, heerlijke, eerlijke verrukkelijke eenvoud.”

Margalh de Bassac wit past uistekend bij maaltijdsalades, kip, asperges en is lekker als aperitief

Margalh de Bassac rosé
“Puur natuur, van boeren met klompen en een goed hart. Sappig, kruidig en ondeugend.”

Margalh de Bassac rosé is lekker als aperitief, bij salades, borrelhapjes en voorgerechten

 SPARKLING WIJN • PROSECCO TREVISO
Het wijngoed van de familie Pizzolato ligt in Treviso in de streek Veneto (Noord-Italië). Op de 54 hectare wijngaard worden tal van druiven, waaronder Prosecco verbouwd. Sinds 1985 wordt hier, onder leiding van Settimo Pizzolato, op biologische wijze wijn gemaakt en vanaf 1991 is de wijngaard ook als zodanig geclassificeerd en gecertificeerd. De familie produceert zowel stille wijnen als sparkling wijnen zoals Prosecco.

Tot 30 jaar geleden werd Prosecco alleen in Veneto gedronken. Sindsdien is het in heel Italië een enorm populair drankje geworden. Het succes kwam voornamelijk omdat Prosecco werd gezien als het perfecte aperitief. tegenwoordig is het niet zozeer een aperitief maar een verfrissende drank die altijd en overal kan worden gedronken. Prosecco wordt veelal jong gedronken en is geen bewaarwijn.

PICKNICK RECEPT: vlierbloesem cocktail
Deze vlierbloesemcocktail kan ook zonder alcohol, vervang de Prosecco met bruiswater.
Leg naast een takje munt ook een schijfje citroen in het glas.

• Neem een goed gekoelde fles Prosecco en bruiswater mee in een koelbox.
• Schenk een beetje vlierbloesemsiroop in een goed afsluitbaar flesje en neem dit ook mee.
• Verpak een paar takjes munt in een stuk huishoudfolie.

Schenk tijdens de picknick wat siroop in 4 (wijn)glazen, stop er een takje munt in en schenk de Prosecco erop.

 

recept: Bionext, ontdekbio.nl

 


 


DE OMFIETSWIJNEN VAN LA BODEGA DE PINOSO
Onze leverancier De Nieuwe Band werkt al 10 jaar samen met de Spaanse wijn-coöperatie La Bodega de Pinoso. Om dit te vieren hebben zij 6 wijnen geselecteerd om kennis te maken met deze prachtige wijnen uit de Spaanse streek Alicante.

“Het altruïsme klotst bij La Bodega de Pinoso door de aderen. Talloze verukkelijke wijnen maken ze, en ze vragen er slechts een schijntje voor…” – Nicolaas Klei, Omfietswijngids 2017

LA BODEGA DE PINOSO
De Spaanse wijn-coöperatie werd in 1932 opgericht in het dorpje Pinoso, 50 km ten westen van Alicante. Er zijn 300 boeren bij de coöperatie aangesloten en 50% van de wijnproductie is biologisch. De Bodega wordt geleid door een jong enthousiast team en stimuleert haar leden om over te schakelen naar biologisch. Ze organiseren daarom bijvoorbeeld bijeenkomsten over biologische landbouw.

De boeren worden intensief door het team begeleid. Zo worden er monsters van de druiven naar het laboratorium gebracht om de rijpheid te onderzoeken en te bekijken wat de beste tijd is om de druiven te plukken.

De grond en het klimaat rond Pinoso zijn ideaal voor het verbouwen van druiven die mooie wijnen opleveren. De wijnen hebben, zoals men dat in Spanje zegt, een “mediterrane ziel”. Dit komt onder meer door het gebruik van inheemse gisten en druivenrassen. De druivensoort monastrell doet het ontzettend goed.

DE 6 WIJNEN OP EEN RIJTJE

FLOS wit
Expressief, zuiver, met veel fuit (banaan, peer) en mineralen.
Mild voor een droge wijn, precies genoeg frisheid.
Advies: bij vis, groenteschotels, salades, zachte kazen, omeletten, soepen.
Gemaakt van macabeo- en airen-druiven.

 

 

 

FLOS rood
Mooi helderrood met purpertinten.
Heerlijk fruitig met aroma’s van roodfruit.
Advies: rijst- en pastagerechten, vis en gegrilde groenten.
Gemaakt van mobastrelldruiven.

 

 


Vergel wit

“Nette wijn, fris en gemakkelijk drinkbaar, zuiver en eerlijk…” – Nicolaas Klei, Omfietswijngids 2017

 

 

 


Vergel rood

“Elegant en harmonieus, jong en zacht (haast romig). Bomvol fruit en makkelijk te drinken” – Nicolaas Klei, Omfietswijngids 2017

Het is een Alicante bouchet, merlot en monastrell.

 

 


FLOS rozé

“Sappig, stevig en stoer.” – Nicolaas Klei, Omfietswijngids 2017

 

 

 

Pinoso CEPA 50

“Mooi gedefinieerde kruidigheid, prettig vol, warm. Een moderne wijn die de elegante en zorgvuldige stijl van Zuid Spanje laat proeven…” – Nicolaas Klei, Omfietswijngids 2017

 

 BIOLOGISCH DYNAMISCHE WIJN

Parra Jiménez is een traditioneel familiebedrijf. Op de Spaanse hoogvlakte in La Mancha produceren de 3 broers Francisco, Javier en Luis Parra, samen met wijnmaker Diego Fernandez Pons, op gepassioneerde wijze de lekkerste biologische wijn van hoge kwaliteit. Wij hebben van hen Verdejo, Garnacha, Sauvignon Blanc en Syrah.

In 1993 besloten zij biologische landbouwmethoden toe te passen, wat in die tijd zeer ongebruikelijk was in La Mancha. In 1996 was de eerste officiële biologische oogst een feit.

HET DEMETER KEURMERK
Sinds vorig jaar mag Parra ook het Demeterkeurmerk voor biologisch-dynamische wijnbouw voeren. Ze zien het landbouwbedrijf als een organisme, waar bedrijfsvreemde elementen vermeden dienen te worden. Ze streven naar een gesloten kringloop (bijvoorbeeld door snoei- en druivenresten terug te brengen in de wijngaard in de vorm van compost). De groei van de planten hangt nauw samen met het natuurlijke ritme van de zon, maan en de planeten. Naast organische bemesting wordt er met biologisch-dynamische preparaten gewerkt om de levenskracht van de producten te ondersteunen.