RUNDVLEES • JERSEY STIERTJES
Op Boederij Eyckenstein op het gelijknamige landgoed in Maartensdijk worden Jersey stierkalveren groot gebracht voor het vlees. Deze stierkalveren worden geboren op biologische Jersey veehouderijen in Nederland waar de moederkoeien worden gemolken.

Jersey koeien zijn klein, maar geven melk met een hoog vet en eiwit gehalte. Voordat een koe melk geeft moet er een kalf worden geboren en in de biologische sector is dat in de helft van de gevallen een stiertje.

Van de meeste rassen worden stierkalveren afgemest voor het vlees. Alleen Jersey kalfjes zijn zo klein van stuk dat de reguliere kalverhandel geen interesse heeft in stiertjes van dit ras. Ze zijn niet alleen kleiner, ze groeien ook minder hard.

Daarom werden de Jersey stiertjes direct afgemaakt en weggegooid. De boeren vonden dit onaanvaardbaar, maar hadden geen alternatief. Totdat Jacob en Linda Beeker op het idee kwamen om ze op hun boerderij groot te brengen voor vleesproductie.

LOGICA VAN DE NATUUR
Op de boerderij worden de stieren zo natuurlijk mogelijk groot gebracht. Uiteindelijk voor de slacht, maar wel na een echt leven: de eerste drie maanden krijgen ze melk bij een pleegmoeder en daarna in kuddes zoveel mogelijk buiten.

De dieren mogen hun hoorns houden, worden niet gecastreerd en eten zoveel mogelijk gras, aangevuld met biologische kruiden en gemalen granen van eigen akker.

De dieren worden circa 2,5 jaar oud en worden geslacht bij een kleinschalige slachterij in Nijkerk.

BIODIVERSITEIT
Op het landgoed van Eyckenstein wordt er op de akkerpercelen verschillende granen geteeld, zoals haver, tarwe, spelt en emmer in mengculturen. hierbij wordt er ploegloos gewerkt en met innovatieve technieken, zoals het toevoegen van effectieve micro organismen die het bodemleven verbeteren.

Diversiteit zorgt voor dat het gehele systeem vitalter, voedzamer en gezonder wordt. Hier profiteert ook de omgeving van: in de mengteelt is er voedsel voor insecten zoals de Wilde Bij en een deel van het graan blijft staan als wintervoorraad voor weidevogels en wild. En niks is mooier dan een voorjaarswandeling met een wei vol pinksterbloemen.

De weilanden en akkers zijn onder meer gelegen op de particuliere landgoederen Eyckstein en Vollenhoven en op verschillende landgoederen van Het Utrechts Landschap. Het gebied loopt van de Bilt, Maartensdijk tot aan de Lage Vuursche.

Bron: Boerderij EyckensteinWILD VAN WILD

Vier Hollandse mannen geloven in het benutten van de natuur. Door duurzame jacht blijft het natuurlijk evenwicht intact, en oogsten zij het vlees direct uit het veld.

Klaas en Sjoerd zijn de oprichters van Wild van Wild en met een achtergrond als kok weten zij wat lekker is: droge worst, merquez, pastrami, rookworst en worst met IJ-bier. Chris van Boeijen heeft hen 6 jaar geleden het ambacht geleerd. U kent Chris als scharrelslager uit Baarn, nu is hij het wild-avontuur aangegaan. Samen met Maikel waarborgt hij het receptuur, de kwaliteit en de continuïteit.

Wij hebben van Wild van Wild: Worst met IJ-bier van Wild Zwijn en…

Pastrami van Gans
De ganzenborst wordt gepekeld, gekruid en gerookt. Lekker op een broodje of bij een salade. De ganzen worden grotendeels door hen zelf geschoten, in de omgeving van Assendelft.

 

Rookworst van Wild Zwijn
De rookworst wordt handmatig gemaakt en geknoopt om vervolgens met echt hout een specifieke tijd gerookt te worden. Het vlees van hert en wild zwijn leent zich uitstekend voor de rookworst.

 

Droge worstjes met peper of knoflook van Wild Zwijn

 

 

 

Wild is altijd seizoensgebonden, de beschikbaarheid is afhankelijk van het jachtseizoen. Op hun verpakking leest u waar het vlees vandaan en wanneer er op gejaagd mag worden. Ze jagen voornamelijk vanuit de hoogzit op grofwild. Dit zorgt voor de minste verstoring van het veld.