VIS VAN VAN MEINES • EEN TRANSPARANTE KETEN VAN KWEKERIJ OF VISSERMAN NAAR ONZE WINKEL

Van Meines is trots op de herkomst van hun vis. Het liefst bezoeken zij iedere visser persoonlijk om samen de vis nog beter op de kaart te zetten en de route van de vis in het wild of op de kwekerij naar uw bord transparant te houden. Op hun website vindt u de herkomst en het verhaal achter elke vis die zij vangen. Hier op onze website de verhalen van de vis die wij in ons assortiment hebben.

ZALM MET VEL (2x 100gr)
Gekweekt bij verschillende kwekerijen in Loch Striven en rond het eiland Stornoway in noord west Schotland, in ronde kooien van 50 meter doorsnee en ongeveer 40 meter diep. Ze worden circa 3 jaar oud en al groeiend in die jaren hebben ze genoeg ruimte om te bewegen, 2% van de inhoud van de kooi is zalm en de andere 98% is water om in te zwemmen. Dit is ook nodig om voldoende spiermassa te ontwikkelen. De omgeving van de zalmkwekerijen wordt door de overheid streng gecontroleerd op milieueffecten. Zo worden er wekelijks bodemmonsters genomen onder de kooien om te controleren of er geen voer door de kooien heen valt. Het is dus noodzakelijk dat er niet meer gevoederd wordt dan dat de vissen eten. Deze zalm wordt op een duurzame manier gekweekt door een GLOBALGAP certificeerde kwekerij in de zuivere wateren van Noord-West Schotland. GLOBALGAP staat voor Global Good Agricultural Practice. Dit zijn de eisen die wereldwijd aan boeren, tuinders en kwekers worden gesteld aangaande voedselveiligheid, duurzaamheid en kwaliteit van de producten die ze produceren.

Hier een makkelijk en snel recept voor Thaise Zalm!

ZALMSTEAK GEROOKT (150gr)
De Noorse Fjorden zijn het vangstgebied van deze Salmo Sala en de haven van aanvoer is in de omgeving Alesund. Bij warm gerookte zalm wordt de zalm eerst geheel ontdaan van graatjes waarna deze in mootjes wordt gesneden. Deze mootjes gaan kort in een pekel bad (ongeveer 15 min).  Na het pekelen worden de mootjes op rook rekken gelegd en onder een hoge temperatuur gerookt (65ºC). De combinatie van hoge temperatuur, een dikke rook van eiken- en beukenhout en het vakmanschap van de ambachtelijke visroker uit Volendam maakt de zalm van binnen mooi rosé en geeft de zalm aan de buitenzijde een mooi bruin korstje. Deze manier van zalm bereiden maakt de zalm zeer geschikt als hoofdmaaltijd.

SCHOLFILET GEBAKKEN (2stuks) / LEKKERBEKJE
De Schol begint zijn levenscyclus als rondvis. Als ze ongeveer 1 cm groot zijn, begint de transformatie naar platvis. Het linkeroog verschuift naar de bovenkant van de kop. De onderkant van de platvis wordt wit en de bovenkant groen-bruin met oranje stippen.

De visstand van de schol is vanaf 2000 fors toegenomen, en is momenteel de hoogste van de afgelopen 50 jaar. De verduurzaming van de visserij op schol heeft hier duidelijk zijn vruchten afgeworpen. De schol die van Meines koopt is 100 % Msc gecertificeerd. Van Meines koopt en verwerkt schol van de volgende MSC gecertificeerde schepen: De P224, de GY 127 en de L153. In Urk wordt de vis aangevoerd en is in Noord Oost Atlantische Oceaan voor de Nederlandse, Duitse en Deense kust gevangen.

MAKREELFILET WARM GEROOKT (250gr)
De Makreel zwemt in scholen en kan in het wild selectief worden gevangen zonder bodemberoering, door middel van Pelagische trawl. Het makreelbestand groeit geleidelijk. De makreel wordt aan boord binnen enkele uren na vangst diepgevroren in platen van 20 kg. In de rokerij wordt de makreel ontdooid, van ingewanden ontdaan en een nacht gepekeld in zout water. Hierna worden ze aan een speet geregen en op ambachtelijke wijze warm gerookt bij een temparatuur van ca. 80ºC. Als de makreel afgekoeld is, is hij klaar om op vakkundige wijze gefileerd en van graatjes te worden ontdaan. Makreel is rijk aan Omega 3 vetzuren en dus zeer gezond.

Zin in een toastje zelfgemaakte makreelcrème? Vind op natuurwinkel.nl een aantal heerlijke amuse recepten!

KIBBELING GEBAKKEN (250gr)
In onze kibbeling zit Heek. Deze wordt in het wild gevangen door middel van Flyshoot. Bij deze methode wordt er een boei overboord gezet met het begin van een net. Het schip vaart hierna een vierkant waarbij de vis door een touw het net wordt in gejaagd. Bij deze visserij vindt geen bodemberoering plaats.

De Europese Heek is een grote soort: maximaal 140 cm lang en 15 kilo zwaar. Deze vis leeft op 30 tot 400 m. diepte en is een roofvis. Hij jaagt op haring, ansjovis, sprot en makreel. Wij kiezen voor deze Heek omdat deze wordt gevangen volgens de normen van “The responsible Fischering Scheme”. De Heek is na evaluatie van de visstanden en vangstgegevens door de National Federation of Fishermen’s Organisations uitgeroepen tot meest duurzame vis van Groot Brittanië.

TONIJN ALBACORE VOOR ROERBAK (250gr)
Albacore is een kleinere en witte tonijnsoort (tot 140 cm), kenmerkend is zijn lange zijvin, geen enkele andere tonijn heeft zo’n lange zijvin. Hij heeft een matig vetgehalte en de smaak is zachter en milder van smaak dan andere tonijnsoorten. Albacore is perfect om te bakken of te grillen, maar u kunt hem ook rauw consumeren. Deze soort wordt gevangen in vangstgeboed FAO 51 / 57, dat is de Indische Oceaan, FAO 51 is het westen van de oceaan en FAO 57 is het oosten.

De tonijn op de foto is bereidt door Lot Kookt, via de link komt u op dit heerlijke recept!