PROEVERIJ IN DE WINKEL • IEDERE ZATERDAG • 13 – 17 UUR

Marta kookt, bakt en maakt iets lekkers om te proeven. Ze strooit overal een snufje liefde in en laat het leven een stuk lekkerder smaken.

Als je een gerechtje proeft, kan dat iets met groenten en fruit uit het seizoen zijn, iets nieuws in de winkel om uit te proberen of om restjes op te maken. Want ‘low waste’ betekent ook iets lekkers maken van alles wat overblijft!

Smaakt het u goed dan liggen er recepten klaar om het thuis te maken. En u kunt altijd aan Marta vragen stellen.

MARTA’S KOOKKUNST RECEPTEN

Aardappelpannenkoekjes
• 750 gram aardappelen
• 2 uien
• 1 of 2 teentjes knoflook
• ongeveer 100 gram meel
• 2 eieren
• 1 theelepel zout
• 1 theelepel peper
• olie voor bakken

Rasp de aardappelen en de uien. Pers de knoflook uit. Neem een grote kom en doe daar alles in.

Voeg de eieren en het meel toe. Doe daarna de peper en zout erbij. Goed mengen en roeren tot een mooie saus is bereikt. Het moet nu lijken op Griekse yoghurt anders wat meer meel toevoegen.

Doe olie in de bakpan en maak goed warm. Schep met grote lepel het aardappelbeslag in het midden van de pan. Aan beide zijdes ongeveer 2 minuten bakken. Leg na het bakken op keukenpapier.

Extra lekker kan het worden gemaakt met wat tzatziki saus of gewone yoghurt.


Komkommersoep
• 70 gram rijst
• 1 grote ui
• 450 gram grote verse komkommer
• 2 blokjes groentebouillon
• 1 liter water
• 150 gram crème fraïche  of 200 gram alla Griekse
• 1 handje verse dille (gesneden)
• 1 theelepel peper

Breng het water aan de kook en snij ondertussen de ui en komkommer in kleine blokjes.

Voeg de bouillonblokjes en de rijst toe aan het kokende water.
Ook de ui en de komkommer mogen erbij. Breng het geheel aan de kook en laat 15 min koken.

Alles met blender fijn maken tot een mooie gladde soep.
Voeg de crème fraïche toe.
Voeg de peper en de dille toe.

Alles al roerende nog 10 minutjes zachtjes laten koken en daarna heerlijk opeten met wat brood. En zoals u op de foto ziet kunt u er een mooi plaatje van maken met komkommerschijfjes, olijfolie, basilicum en wat drupjes crème fraïche als topping.


Balletjes van Quinoa en zwarte bonen (met avocado dip)
Voor de avocado dip:
• 1 knoflook
• 5 blaadjes verse koriander
• 1 grote avocado
• 50 gr citroensap

Voor de balletjes:
• 200 gr quinoa
• 1 ui en 2 teentjes knoflook
• 2 eetlepel olijfolie
• 50 gr gedroogde tomaten in de olie (gebruiken uit de olie)
• 200 gr verse peterselie
• 240 gr zwarte bonen uit blik (vocht niet toevoegen)
• 30 gr lijnzaad
• 1 eetlepel mosterd
• 1 eetlepel sojasaus
• 1 theelepel gemalen kummel, gemalen zoete paprika en zout
• beetje chilipoeder
• olie voor het bakken

Alle ingrediënten voor avocado dip in blender mixen en in kleine kom in koelkast bewaren.

Maak dan de balletjes.
Hak uien, knoflook en olijfolie  in blender fijn. Bak ongeveer 5 minuten in pan.

Quinoa koken volgens beschrijving op verpakking.
Het geheel in grote schaal doen.

Gedroogde tomaten in kleine stukjes snijden en in de schaal doen. Peterselie snijden en ook toevoegen, daarna zwarte bonen en lijnzaad toevoegen. Net zoals de mosterd, sojasaus, kummel, chilipoeder, zoete paprika en zout. Alles goed roeren en iets met blender mixen.

Kleine balletjes rollen van deze pasta en in de pan (met olijfolie) bakken.

Heerlijke “bitterbal” met de gemaakte avocado dip.


Wortel-crème-soep met tijm
• 2 uien
• 500 gr wortels
• 3 eetlepel olijfolie
• 1 liter water
• 1 blokje groentebouillon
• 1 eetlepel tijm (gedroogd of verse)
• 1/2 theelepeltje peper en zout
• 100 gr crème fraîche
• paar druppeltjes sojasaus

Wortels en uien snijden in kleine blokjes.
In de pan olijfolie goed warm maken, 10 minuten wortels en uien bakken.
Daarna in grote pan doen met 1 liter koud water.
Bouillon en kruiden toevoegen, daarna alles koken tot de wortel echt zacht is.

Mix met blender.
Crème fraîche en sojasaus toevoegen.
Nogmaals alles aan de kook brengen.
Als alles een te zoete smaak heeft kan u een theelepel citroensap toevoegen.


Kasha balletjes met zwarte bonen
• 100 gr gerookte kasha
• 100 gr prei
• 2 teentjes knoflook
• 15 gr olijven in olie, fijn gehakt
• kleine pot zwarte bonen
• 1 theelepel tijm
• 20 gram sojasaus
• peper
• 30 gr meel (naar keuze)
• 100 gr lijnzaden
• 5 takjes platte peterselie, fijn gehakt
• 40 gr zonnenbloempitjes

Kasha koken volgens verpakking.
Prei in kleine stukjes snijden, samen met de bonen door de kasha roeren in een grote kom.
Pers de knoflook uit boven de kom en pureer alles.
Alle andere ingrediënten toevoegen en goed roeren.
De gevormde pap 20 minuten laten rusten.

Dan met natte handen de balletjes maken, lichtjes door de paneermeel rollen mag, maar hoeft niet.
Dan de balletjes in een pan met hete olie bakken, alle kanten mooi goudbruin.

Serveertip: potje groene pesto erbij om in te dippen of zelfgemaakt spinazie- basilicum pesto.


Risotto met pompoen
Voor 2 personen:
• groot glas gevuld met pompoenblokjes
• 2 el boter
• 3 sjalotjes
• 1 kop tarwekorrels (Rode Emmertarwe 3 uur in koud water laten weken)
• half glaasje witte wijn of 2 zure appels in stukjes gesneden (mag ook allebei)
• 1 blokje groentebouillon
• nootmuskaat
• parmezaanse kaas geraspt

Schil de pompoen, doe dit zachtjes en rustig, en snijd in blokjes.
Tip: Leg eerst de pompoen 20 minuten in warm water. Dit is veel makkelijker schillen.

Kook de geweekte Rode Emmertarwe 40 min in vers water.

Sjalotjes fijn snijden en samen met de pompoen in de boter bakken tot alles zacht is.

Groentebouillon blokje oplossen in half liter warm water en beetje voor beetje aan pompoenmengsel toevoegen.

Nadat de tarwe is gekookt ook toevoegen  aan pompoenmengsel.

Opdienen met Parmezaanse kaas en kruiden naar smaak.


Pompoensoep
• 30 gr sjalotjes
• 20 gr verse gember
• 100 gr wortel
• 800 gr pompoen
• 50 gr boter
• 1 groente bouillonblokje
• 1 l water
• 1 klein mespuntje cayennepeper
• vers citroensap
• 160 gr kokosmelk
• 100 gr sojasaus
• zout

Gember, ui, wortel en pompoen in kleine stukjes snijden.
Alles ongeveer 10 min bakken.

Voeg bouillon, zout, peper en het water toe.
Laat 20 min koken.

Voeg dan de kokosmelk, sojasaus en citroensap toe en nog even 2 min laten koken.

Pureer de soep en na het opdienen kunt u desgewenst altijd nog een drupje citroen of kokosmelk toevoegen.


Courgette pannenkoekjes
• 2 courgetten
• 2 eieren
• bloem (soort naar keuze)
• olie om in te bakken
• peper en zout
• frambozenjam

Was de courgetten goed en snij de uiteinden af.
Daarna grof raspen en een kwartier laten uitlekken.
Knijp de courgette nog extra uit om zo veel mogelijk water te verwijderen en doe in een grote kom.

Voeg 2 eieren toe en daarna al roerend rustig de bloem.
Net zoveel tot het geheel de dikte van crème fraîche heeft.
Peper en zout naar smaak toevoegen.

Bak er in de koekenpan met wat olie kleine pannenkoekjes van. Ze moeten aan beide zijden een beetje bruin zijn.

Tip van Marta: lekker met een lepeltje frambozenjam & strooi overal een snufje liefde in, dan smaakt het leven lekkerder.


Zuurkoolsoep
Ingrediënten voor een grote pan soep:
• 200 gr spek
• 2 groentebouillon blokjes (voor 2 liter water)
• 400 gr zuurkool
• 500 gr aardappelen
• 2 l koud water
• 2 uien fijn gehakt
• 2 grote wortelen
• 2 stengels selderij
• bosje peterselie
• 1 el zout
• 1 tl peper
• 2 laurierblaadjes
• 1 tl kummel
• 1 tl marjolein
• 1 blikje/ potje tomatenpuree

Snij de zuurkool fijn en kook samen met de laurierblaadjes en kummel in 2 l water voor 20 min.
Schil de aardappelen en snij in kleine blokjes.
Rasp de wortel, snij de selderij in dunne plakjes en voeg toe aan de soep.
Laat 15 min koken (aardappelen mogen niet te zacht worden).

Bak de uien met het spek in aparte koekenpan. Als uien bruin kleuren bij de soep voegen.
Nu alles samen 10 min laten koken. Tomatenpuree en alle andere kruiden, peper en zout naar smaak toevoegen. Samen nog eens 5 min laten koken.

Snij voor het opdienen wat peterselie fijn en strooi over de soep in de borden.