T/M 6 APRIL GEEN KOOKKUNSTEN IN DE WINKEL

Marta kookt, bakt en maakt normaal gesproken iedere zaterdag iets lekkers om te proeven. Maar i.v.m. de maatregelen tegen het Coronavirus Covid 19 moeten wij deze wekelijkse proeverij annuleren.

U kunt natuurlijk we lekker zelf aan de s;ag in de keuken met haar recepten:

MARTA’S KOOKKUNST RECEPTEN

Arancini (risotto balletjes met Parmezaan én mozzarella)
• 300 gr risotto
• 0,5 l groentebouillon
• 1 ui
• 2 teentjes knoflook
• 1 el roomboter
• 150 gr witte wijn
• 60 gr Parmezaan (geraspt)
• verse basilicum
• 4 el olijfolie
• peper en zout

Voor het paneren:
• 3 eieren
• 200 gr meel
• 300 gr paneermeel
• 2 bolletjes mozzarella

Snij de ui en de knoflook fijn.
Bak in olijfolie in een grote pan (niet bruin laten worden).
Voeg de risotto toe en bak 5 – 10 min.
Voeg de wijn toe en roer tot al het vocht is opgenomen.
Voeg dan de bouillon toe, 17 min laten koken, voortdurend roeren.
Haal van het vuur als de risotto zacht is.
Voeg de boter toe en roer door, voeg de geraspte Parmezaan en peper en zout toe naar smaak en roer weer goed door.
Laat het afkoelen.

Als het koud(er) is: 1 ei en wat verse basilicum toevoegen.
Kneed en maak er “golf” balletjes van.
Stop in elk balletje een stukje mozzarella en maak weer rond.

Doe flink wat olie (5 cm hoog) in een aparte kleinere pan, laat heet worden.
Strooi in een bord het meel, in een tweede bord de losgeklopte eieren en in derde bord het paneermeel.
Rol de balletjes in deze volgorde door de borden en bak in de olie.

Laat uitlekken op keukenpapier en voeg desgewenst voor het opeten een drupje citroen toe.


Aardappelpannenkoekjes
• 750 gram aardappelen
• 2 uien
• 1 of 2 teentjes knoflook
• ongeveer 100 gram meel
• 2 eieren
• 1 theelepel zout
• 1 theelepel peper
• olie voor bakken

Rasp de aardappelen en de uien. Pers de knoflook uit. Neem een grote kom en doe daar alles in.

Voeg de eieren en het meel toe. Doe daarna de peper en zout erbij. Goed mengen en roeren tot een mooie saus is bereikt. Het moet nu lijken op Griekse yoghurt anders wat meer meel toevoegen.

Doe olie in de bakpan en maak goed warm. Schep met grote lepel het aardappelbeslag in het midden van de pan. Aan beide zijdes ongeveer 2 minuten bakken. Leg na het bakken op keukenpapier.

Extra lekker kan het worden gemaakt met wat tzatziki saus of gewone yoghurt.


Gerookte tofu – pindakaas balletjes
• 200 gr gerookte tofu
• 3 el pindakaas
• 1/2 glas havervlokken
• 1/2 glas paneermeel
• 3 gedroogde tomaten in olie
• 1 rode ui
• 3 el sojasaus
• 1 tl provinciale kruiden
• peper en zout

Prak de tofu fijn met een vork.
Snipper de uit.
Snij de tomaatjes klein.
Voeg de pindakaas, ui en tomaat toe aan de tofu.
Ook de kruiden, peper en zout, dan alles goed mengen.

Voeg hierna de havervlokken, paneermeel en sojasaus toe.
Maak er nu rondje balletjes van.

Bak in olijfolie tot alle kanten een beetje krokant zijn.


Komkommersoep
• 70 gram rijst
• 1 grote ui
• 450 gram grote verse komkommer
• 2 blokjes groentebouillon
• 1 liter water
• 150 gram crème fraïche  of 200 gram alla Griekse
• 1 handje verse dille (gesneden)
• 1 theelepel peper

Breng het water aan de kook en snij ondertussen de ui en komkommer in kleine blokjes.

Voeg de bouillonblokjes en de rijst toe aan het kokende water.
Ook de ui en de komkommer mogen erbij. Breng het geheel aan de kook en laat 15 min koken.

Alles met blender fijn maken tot een mooie gladde soep.
Voeg de crème fraïche toe.
Voeg de peper en de dille toe.

Alles al roerende nog 10 minutjes zachtjes laten koken en daarna heerlijk opeten met wat brood. En zoals u op de foto ziet kunt u er een mooi plaatje van maken met komkommerschijfjes, olijfolie, basilicum en wat drupjes crème fraïche als topping.


Balletjes van Quinoa en zwarte bonen (met avocado dip)
Voor de avocado dip:
• 1 knoflook
• 5 blaadjes verse koriander
• 1 grote avocado
• 50 gr citroensap

Voor de balletjes:
• 200 gr quinoa
• 1 ui en 2 teentjes knoflook
• 2 eetlepel olijfolie
• 50 gr gedroogde tomaten in de olie (gebruiken uit de olie)
• 200 gr verse peterselie
• 240 gr zwarte bonen uit blik (vocht niet toevoegen)
• 30 gr lijnzaad
• 1 eetlepel mosterd
• 1 eetlepel sojasaus
• 1 theelepel gemalen kummel, gemalen zoete paprika en zout
• beetje chilipoeder
• olie voor het bakken

Alle ingrediënten voor avocado dip in blender mixen en in kleine kom in koelkast bewaren.

Maak dan de balletjes.
Hak uien, knoflook en olijfolie  in blender fijn. Bak ongeveer 5 minuten in pan.

Quinoa koken volgens beschrijving op verpakking.
Het geheel in grote schaal doen.

Gedroogde tomaten in kleine stukjes snijden en in de schaal doen. Peterselie snijden en ook toevoegen, daarna zwarte bonen en lijnzaad toevoegen. Net zoals de mosterd, sojasaus, kummel, chilipoeder, zoete paprika en zout. Alles goed roeren en iets met blender mixen.

Kleine balletjes rollen van deze pasta en in de pan (met olijfolie) bakken.

Heerlijke “bitterbal” met de gemaakte avocado dip.


Wortel-crème-soep met tijm
• 2 uien
• 500 gr wortels
• 3 eetlepel olijfolie
• 1 liter water
• 1 blokje groentebouillon
• 1 eetlepel tijm (gedroogd of verse)
• 1/2 theelepeltje peper en zout
• 100 gr crème fraîche
• paar druppeltjes sojasaus

Wortels en uien snijden in kleine blokjes.
In de pan olijfolie goed warm maken, 10 minuten wortels en uien bakken.
Daarna in grote pan doen met 1 liter koud water.
Bouillon en kruiden toevoegen, daarna alles koken tot de wortel echt zacht is.

Mix met blender.
Crème fraîche en sojasaus toevoegen.
Nogmaals alles aan de kook brengen.
Als alles een te zoete smaak heeft kan u een theelepel citroensap toevoegen.


Kasha balletjes met zwarte bonen
• 100 gr gerookte kasha
• 100 gr prei
• 2 teentjes knoflook
• 15 gr olijven in olie, fijn gehakt
• kleine pot zwarte bonen
• 1 theelepel tijm
• 20 gram sojasaus
• peper
• 30 gr meel (naar keuze)
• 100 gr lijnzaden
• 5 takjes platte peterselie, fijn gehakt
• 40 gr zonnenbloempitjes

Kasha koken volgens verpakking.
Prei in kleine stukjes snijden, samen met de bonen door de kasha roeren in een grote kom.
Pers de knoflook uit boven de kom en pureer alles.
Alle andere ingrediënten toevoegen en goed roeren.
De gevormde pap 20 minuten laten rusten.

Dan met natte handen de balletjes maken, lichtjes door de paneermeel rollen mag, maar hoeft niet.
Dan de balletjes in een pan met hete olie bakken, alle kanten mooi goudbruin.

Serveertip: potje groene pesto erbij om in te dippen of zelfgemaakt spinazie- basilicum pesto.


Avgolemono (Griekse citroensoep)
• 2 wortels
• 2 stengel bleekselderij
• 2 uien
• 200 gr orzo of andere fijne en kleine macaroni
• rozemarijn
• 3 eieren
• 2 citroenen
• peper en zout
• 1 groentebouillonblokje
• 2 laurierblaadjes
• 350 gr vegetarische kipstuckjes
• 4 el olijfolie
• Gyros marinade
• 1 el paneermeel
• platte peterselie

Marineer de kipstuckjes met kruiden en olie.
Laat paar uurtjes staan en bak.

Snij wortel, bleekselderij en uien in kleine blokjes en doe in een pan met 1,5 l water.
Voeg bouillonblokje, laurierbladen, rozemarijn en per en zout toe.
Als de wortel zacht is, orzo toevoegen.
Goed roeren en zachtjes laten koken.

Roer in een schaal 1 el water en 1 el paneermeel goed door elkaar.
Voeg de eieren toe, goed kloppen.
Voeg ook het sap van de citroenen toe en weer goed mengen.
Neem een grote lepel van de kokende soep en voeg toe, roer rustig.
Als alles goed gemengd is, toevoegen aan de soep.
Laat de soep nog 5 min koken.

Schep de kipstuckjes in de soepkommen en voeg de soep toe.
Strooi als laatst de peterselie erover en voor wie wil een extra schijfjes citroen.


Risotto met pompoen
Voor 2 personen:
• groot glas gevuld met pompoenblokjes
• 2 el boter
• 3 sjalotjes
• 1 kop tarwekorrels (Rode Emmertarwe 3 uur in koud water laten weken)
• half glaasje witte wijn of 2 zure appels in stukjes gesneden (mag ook allebei)
• 1 blokje groentebouillon
• nootmuskaat
• parmezaanse kaas geraspt

Schil de pompoen, doe dit zachtjes en rustig, en snijd in blokjes.
Tip: Leg eerst de pompoen 20 minuten in warm water. Dit is veel makkelijker schillen.

Kook de geweekte Rode Emmertarwe 40 min in vers water.

Sjalotjes fijn snijden en samen met de pompoen in de boter bakken tot alles zacht is.

Groentebouillon blokje oplossen in half liter warm water en beetje voor beetje aan pompoenmengsel toevoegen.

Nadat de tarwe is gekookt ook toevoegen  aan pompoenmengsel.

Opdienen met Parmezaanse kaas en kruiden naar smaak.


Hartige flensjes met zuurkool en champignons
• 40o gr zuurkool
• 250 gr champignons
• 2 grote uien
• peper
• 2 laurierblaadjes
• paneermeel
• olie om in te bakken

Voor de flensjes:
• 1 glas water
• 1 glas melk
• 2 glazen meel
• 2 eieren
• zout

Voeg alle ingrediënten voor de flensjes samen, goed mixen tot een glad beslag.
Bak een stapel flensjes zo groot als u wilt.

Snij de zuurkool wat fijner en kook 20 min met de laurierblaadjes.
Laat wat afkoelen en pers met uw handen de zuurkool droog.

Snij de uien fijn en bak ze glazig.
Snij de champignons in plakjes en voeg toe aan de uien.
Voeg ook de zuurkool toe. Alleen even opwarmen, niet te heet laten worden.
Kruid met peper en zout naar smaak.

Pak nu de flensjes erbij, geen probleem als ze zijn afgekoeld.
Leg de groenten in het midden van een flensje.
Vouw op als een enveloppe.
Wentel kort door wat melk en daarna door het paneermeel.
Bak aan beide zijden in flink wat olie op een hoog vuur.

Nog even uitlekken op papier en klaar!


Vegan balletjes als alternatief voor gehaktballetjes
• 1 ui
• 2 wortels
• paar takjes koriander
• 2 kleine blokjes zwarte bonen
• mespunt paprikapoeder
• mespunt chilipoeder
• peper en zout
• 10o gr meel
• olie voor het bakken

Snij de ui fijn en rasp de wortels.
Bak de uien glazig en als ze zacht zijn de wortels toevoegen.
Voeg ook de kruiden toe.
Pureer de bonen en voeg toe aan de pan zodat er een stevige massa ontstaat.
Voeg de koriander toe, de bloem en roer alles goed door elkaar.

Maak met natte handen kleine balletjes.
Laat de 30 min in de koelkast staan om ze daarna te bakken in de olie.

Nog even laten uitlekken en dan klaar voor gebruik.

Bijvoorbeeld in de tomatensaus bij de pasta, wat kleinere balletjes zijn heerlijk in de soep of als “gehaktbal” naast de aardappelen en groente.


Pompoensoep
• 30 gr sjalotjes
• 20 gr verse gember
• 100 gr wortel
• 800 gr pompoen
• 50 gr boter
• 1 groente bouillonblokje
• 1 l water
• 1 klein mespuntje cayennepeper
• vers citroensap
• 160 gr kokosmelk
• 100 gr sojasaus
• zout

Gember, ui, wortel en pompoen in kleine stukjes snijden.
Alles ongeveer 10 min bakken.

Voeg bouillon, zout, peper en het water toe.
Laat 20 min koken.

Voeg dan de kokosmelk, sojasaus en citroensap toe en nog even 2 min laten koken.

Pureer de soep en na het opdienen kunt u desgewenst altijd nog een drupje citroen of kokosmelk toevoegen.


Courgette pannenkoekjes
• 2 courgetten
• 2 eieren
• bloem (soort naar keuze)
• olie om in te bakken
• peper en zout
• frambozenjam

Was de courgetten goed en snij de uiteinden af.
Daarna grof raspen en een kwartier laten uitlekken.
Knijp de courgette nog extra uit om zo veel mogelijk water te verwijderen en doe in een grote kom.

Voeg 2 eieren toe en daarna al roerend rustig de bloem.
Net zoveel tot het geheel de dikte van crème fraîche heeft.
Peper en zout naar smaak toevoegen.

Bak er in de koekenpan met wat olie kleine pannenkoekjes van. Ze moeten aan beide zijden een beetje bruin zijn.

Tip van Marta: lekker met een lepeltje frambozenjam & strooi overal een snufje liefde in, dan smaakt het leven lekkerder.


Zuurkoolsoep
Ingrediënten voor een grote pan soep:
• 200 gr spek
• 2 groentebouillon blokjes (voor 2 liter water)
• 400 gr zuurkool
• 500 gr aardappelen
• 2 l koud water
• 2 uien fijn gehakt
• 2 grote wortelen
• 2 stengels selderij
• bosje peterselie
• 1 el zout
• 1 tl peper
• 2 laurierblaadjes
• 1 tl kummel
• 1 tl marjolein
• 1 blikje/ potje tomatenpuree

Snij de zuurkool fijn en kook samen met de laurierblaadjes en kummel in 2 l water voor 20 min.
Schil de aardappelen en snij in kleine blokjes.
Rasp de wortel, snij de selderij in dunne plakjes en voeg toe aan de soep.
Laat 15 min koken (aardappelen mogen niet te zacht worden).

Bak de uien met het spek in aparte koekenpan. Als uien bruin kleuren bij de soep voegen.
Nu alles samen 10 min laten koken. Tomatenpuree en alle andere kruiden, peper en zout naar smaak toevoegen. Samen nog eens 5 min laten koken.

Snij voor het opdienen wat peterselie fijn en strooi over de soep in de borden.