DE TJONGER KAAS VAN BOER BART WORDT GEMAAKT VAN JERSEY MELK
Jersey’s zijn wat lichtere koeien, daardoor meer geschikt voor weidegang. Daarnaast geven ze een rijke romige melk.  De koeien op de boerderij van Boer Bart vervullen de rol in de kringloop waar zij van nature het beste in zijn. In de video legt hij zelf uit wat die rol is en hoe zijn Tjonger kaas gemaakt wordt.

Boer Bart laat de koeien vroeg in het voorjaar naar buiten, omdat het gras in het voorjaar het beste gras is wat groeit. Daarom kalft een koe van nature in het voorjaar, dat beste gras zorgt voor een goede melk voor het kalf en dus de beste overlevingskans. De energiebehoefte van de melkgevende koe is subliem afgestemd op de kwaliteit van het gras.

De koeien gaan vooral vroeg naar buiten omdat ze de kwaliteit van het verse gras verbeteren en zo zonder traktor (diesel) en bemesting het kunnen omzetten in melk en vlees. Bij elke stap die de koe maakt en hap van het gras die zij neemt, masseert zij ze de bodem en het gras, nieuwe zaden worden de grond in gedrukt. Deze zaden geven op den duur een heel divers aanbod van verschillende soorten grassen, klavers en kruiden. Deze planten werken nauw samen en zorgen voor een rijke en gezonde kringloop; de klavers bijvoorbeeld binden stikstof uit de lucht aan de wortels van het gras. Hierdoor krijgt het gras, naast de verse mest van de koeien en kippen meer dan genoeg voedingstoffen voor een hoge en gezonde grasproductie.

De melk en Tjonger kaas zijn een afgeleide van deze gezonde kringloop en wordt dus vooral gemaakt van een heel divers plantenaanbod in de wei.

Omdat de koeien zelf weiden en de kringloop met haar biodiversiteit zelf voor stikstof zorgen, produceren ze melk met een extreem lage CO2 footprint. Ze grijpen zo weinig mogelijk in en accepteren dat de productie van de koeien lager maar wel rijker is.

Een gezonde bodem 
De conditie van de bodem vergelijken wij met de conditie van de mens. Als een mens aan zijn conditie wil werken, kan hij gaan hardlopen. OP de eerste dag komt hij onvermijdelijk thuis met spierpijn. Zou hij de volgende dag direct weer gaan hardlopen, dan breken zijn spieren af en zal zijn conditie afnemen. Dit heeft dus een averechts effect. Zo ook bij de bodem.

Boer Bart stimuleert de bodem, door maximaal 24 uur lang heel veel koeien te laten weiden. De graszode is hierna beschadigd. Hierna geven ze de bodem minimaal 21 tot 40 dagen rust, afhankelijk van het jaargetij. Door dit te herhalen wordt de conditie van de bodem steeds beter, en dat zonder gebruik van bemesting waarbij een zware traktor het land op moet en diesel verbruikt. Dat is op de meeste directe manier gebruik maken van de kracht en logica van de natuur.

Zaterdag 24 februari 2018 gaan de Jersey koeien al naar buiten.
Lees hier meer over deze vroege koeiendans