DE TJONGER KAAS VAN BOER BART WORDT GEMAAKT VAN JERSEY MELK
Jersey’s zijn wat lichtere koeien, daardoor meer geschikt voor weidegang. Daarnaast geven ze een rijke romige melk.  De koeien op de boerderij van Boer Bart vervullen de rol in de kringloop waar zij van nature het beste in zijn. In de video legt hij zelf uit wat die rol is en hoe zijn Tjonger kaas gemaakt wordt.

Boer Bart laat de koeien vroeg in het voorjaar naar buiten, omdat het gras in het voorjaar het beste gras is wat groeit. Daarom kalft een koe van nature in het voorjaar, dat beste gras zorgt voor een goede melk voor het kalf en dus de beste overlevingskans. De energiebehoefte van de melkgevende koe is subliem afgestemd op de kwaliteit van het gras.

De koeien gaan vooral vroeg naar buiten omdat ze de kwaliteit van het verse gras verbeteren en zo zonder traktor (diesel) en bemesting het kunnen omzetten in melk en vlees. Bij elke stap die de koe maakt en hap van het gras die zij neemt, masseert zij ze de bodem en het gras, nieuwe zaden worden de grond in gedrukt. Deze zaden geven op den duur een heel divers aanbod van verschillende soorten grassen, klavers en kruiden. Deze planten werken nauw samen en zorgen voor een rijke en gezonde kringloop; de klavers bijvoorbeeld binden stikstof uit de lucht aan de wortels van het gras. Hierdoor krijgt het gras, naast de verse mest van de koeien en kippen meer dan genoeg voedingstoffen voor een hoge en gezonde grasproductie.

De melk en Tjonger kaas zijn een afgeleide van deze gezonde kringloop en wordt dus vooral gemaakt van een heel divers plantenaanbod in de wei.

Omdat de koeien zelf weiden en de kringloop met haar biodiversiteit zelf voor stikstof zorgen, produceren ze melk met een extreem lage CO2 footprint. Ze grijpen zo weinig mogelijk in en accepteren dat de productie van de koeien lager maar wel rijker is.

Een gezonde bodem 
De conditie van de bodem vergelijken wij met de conditie van de mens. Als een mens aan zijn conditie wil werken, kan hij gaan hardlopen. OP de eerste dag komt hij onvermijdelijk thuis met spierpijn. Zou hij de volgende dag direct weer gaan hardlopen, dan breken zijn spieren af en zal zijn conditie afnemen. Dit heeft dus een averechts effect. Zo ook bij de bodem.

Boer Bart stimuleert de bodem, door maximaal 24 uur lang heel veel koeien te laten weiden. De graszode is hierna beschadigd. Hierna geven ze de bodem minimaal 21 tot 40 dagen rust, afhankelijk van het jaargetij. Door dit te herhalen wordt de conditie van de bodem steeds beter, en dat zonder gebruik van bemesting waarbij een zware traktor het land op moet en diesel verbruikt. Dat is op de meeste directe manier gebruik maken van de kracht en logica van de natuur.

Zaterdag 24 februari 2018 gaan de Jersey koeien al naar buiten.
Lees hier meer over deze vroege koeiendansCHARLY’S ALL IS FAIR • VEGAN “KAAS”
Charly’s zijn lekker bij de borrel of in gerechten, plus goed voor uw lichaam en minder belastend voor de aarde. Elke smaak wordt met de hand en met liefde bereid. Een mooi Nederlands product waar maakster Charlotte zum Vörde Sive Vörding uit Schiedam ontzettend trots op is.

En waar wij ontzettend blij van worden, want als u vegan eet lust u nog wel graag iets lekkers tijdens de lunch of bij de borrel. Charly’s vegan kaasjes kunnen prima meegebakken worden op een pizza of kan dienen als een lekkere “paté” bij uw tomatenburger.

Zomer 2017 won ze de ‘Organic Food against Climate Change’ van Wessanen. Een prijs voor ondernemers die het globale voedselsysteem zelf en de invloed hiervan op de klimaatverandering willen verbeteren. Zeker uitproberen!

De basis van de meeste vegan kaasjes zijn cashewnoten.
Boerse’ zin is lekker met knoflook en kruiden, te gebruiken zoals een normaal kruidenkaasje.

 

 

Cheddâh moet u op z’n Haags uitspreken. Edelgist, zeezout, hennepzaad en specerijen zoals mosterd geven dit bolletje de cheddar bite.

 

 

 

Parm á Zaan heeft als basisingrediënt zonnebloempitten, mer daarbij cashewnoten en amandelen. Strooi naar believen over uw pasta, door de risotto en als extra topping op uw pizza.

 

 

Ook de Rockvoort heeft als basis zonnebloempitten. Maar de pit komt door de citroensap en appelciderazijn. Met spirulina.

 

 

 

En hier nog tip voor heerlijke crackers: Biobites! Medewinnaar van de ‘Organic Food against Climate Change 2017′.

 

 

 

 


 

 


VERSE GEITENKAAS

De Bio Kaas van Bastiaansen wordt gemaakt met melk van koeien die de hele zomer lang in de onbespoten weilanden rondlopen. De boeren hebben geen last van mestoverschot; er worden minder koeien per m2 gehouden. De mest is voldoende om het eigen land vruchtbaar te houden. Er worden geen chemische bestrijdings- middelen, of kunstmest gebruikt. Onkruid wordt mechanisch of met de hand bestreden.

Alle gebruikte ingrediënten voor het maken van kaas moeten SKAL gecertificeerd zijn. Kwaliteit en hygiëne zijn erg belangrijk, want er worden geen conserveermiddelen gebruikt. De smaak van de biologische kaas ontwikkelt zich gedurende een langere, natuurlijke rijpingsperiode. Onder optimale condities, in alle rust kan de kaas zijn smaak ontwikkelen.

RECEPT BIETENRAVIOLI MET VERSE GEITENKAAS voor 2 personen
•3 grote rauwe bieten • sap ½ citroen • 2 el olijfolie extra vierge • zeezout (keltisch) of roze himalayazout • extra olijfolie • balsamicoazijn • vulling: • 200 gr zachte geitenkaas • handje walnoten • blaadjes 1 takje verse tijm • verse bieslook

Snijd de uiteindes van de bieten en schil ze.
Snijd ze in zeer dunne plakjes.
Gebruik een koekjessteker in hartvorm om een hartvormpje te maken van de bietenplakjes.
Meng citroensap, olijfolie en snuf zout in een kom.
Voeg de bietenplakjes toe en schep om tot alle bietjes bedekt zijn met een laagje.
Laat de bietenplakjes 1,5 – 2 uur marineren.
Prak voor de vulling de geitenkaas, walnoten, tijm en bieslook tot een smeuïg geheel.
Leg een bietenplakje op een mooie schaal en schep er wat geitenkaasvulling op.
Leg er een ander bietenplakje bovenop.
Druppel er nog wat extra olijfolie en balsamicoazijn over en maak af met een beetje extra zout.
En eventueel nog wat pijnboompitjes voor de crunch.
Direct serveren.

Recept uit Gezond Feesten van Amber Albarda.
Dit boek met heerlijke recepten voor feestdagen door het jaar heen is ook bij ons te koop!