BAARNSE HONING

Imker Frank Moens levert aan ons echte Baarnse honing. De nectar is afkomstig van de uitbundig wit bloeiende Linde en allerlei andere soorten gewassen in Baarn. Voor elk verkocht potje schenken wij €0,50 aan de Baarnse Bijenhoudersvereniging, zij maken deel uit van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging.

Honing is een zoetmaker met een eigen smaak. De Linde-mix is vol zoet, maar wel fris door een een licht mint-achtige smaak.

Op de potjes zit nu €0,45 statiegeld, dus lever ze terug in en blijf met ons groene stapjes maken.

Naast de Baarnse honing hebben we van imkerij De Traay biodynamische honing en nog veel meer andere smaken. In het honingschap vindt u ook Salamita, Mielbio van Rigoni di Asiago én de rauwe honing van De Oase.IMKERIJ DE OASE • MET BIJENKASSEN DOOR HEEL NEDERLAND

Oostvaardersplassenhoning – Wilgenhoning – Ooijpolder voorjaar – Ooijpolder zomer – De Weerribben – Stadspark Groningen – Drentse bossen – Dwingelderveld

De Oase is rauwe honing van de imker Elmar Mook. Alles wat nodig is voor het maken van de honing gebeurt door hem. Het verzorgen van de bijenvolken. Het oogsten van de honingkamers. Het slingeren van de honing. Zelfs het afvullen en etiketteren doet hij zelf. Er wordt niets uitbesteed en geen honing ingekocht.

Na een studie aan de Warmonderhof werkte Elmar op verschillende land- en tuinbouwbedrijven, vooral in de fruitteelt. In die periode is hij gefascineerd geraakt door bijen. Na 6 jaar als hobby te imkeren besloot hij in 2012 om het aantal volken uit te breiden en toe te werken naar  beroepsimkerij.

Nederland is een woestijn aan het worden. In akkers, weilanden en wegbermen overheerst meestal de kleur groen. Zelden bloeit er iets. Maar weinig diersoorten kunnen er in leven.

Natuurgebieden, een enkele eigenwijze boer en de randen van steden, met hun parken, tuinen en laanbomen zijn de oases in de groene woestijn.

Elmar resit als een woestijnherder met de bijen van oase naar oase, waar ze de zeldzame kostbaarheden verzamelen die in de honing te proeven zijn.

Daarom dus: Imkerij de Oase

 

BIO, RAUW, KONINGIN MÉT VLEUGELS & BIODIVERSITEIT
• De bijen verzamelen de nectar alleen op plaatsen met ruim voldoende onbespoten bloemen.
• Rauwe honing wordt tijdens en na de oogst niet verhit, maar koudgeslingerd en onbewerkt in potjes afgevuld. Alle waardevolle stoffen, zoals enzymen en stuifmeel, zijn maximaal aanwezig.
• De kasten bestaan uit natuurlijke materialen. Zoals zuivere bio bijenwas voor de raatbouw, in tegenstelling tot reguliere imkerij kan er zo via de waskringloop geen bestrijdingsmiddelen-residu in de honing terecht komen.
• Het hart van het bijenvolk, het ‘broednest’ bevindt zich in één kastdeel, niet gescheiden door latjes en loze ruimtes. Hierdoor kan het bijenvolk beter een eenheid vormen.
• Het knippen in de vleugels van de koningin wordt achterwege gelaten.
• De honing blijft lang in het bijenvolk zitten. Daardoor hebben de bijen veel tijd om de nectar tot honing te verwerken. Goed rijpe honing bevat weinig water, is dik, stroperig en lang houdbaar.

NEDERLANDSE HONING IS BELANGRIJK
• Omdat lokaal voedsel belangrijk is. Deze honing is voedsel uit je eigen ‘biotoop’.
• Zo min mogelijk voedselkilometers.
• De honing wordt ‘koudverhandeld’ niet eerst in grote vaten verscheept om daarna d.m.v. warmte weer vloeibaar gemaakt en in potjes afgevuld te worden. Bij het verhitten van honing worden veel van de gezonde inhoudsstoffen, zoals enzymen en stuifmeelkorrels, vernietigd.
• Bijen verzamelen naast nectar ook stuifmeel, van zo veel mogelijk verschillende planten. Dit stuifmeel komt in kleine hoeveelheden in de honing terecht. Je zou kunnen zeggen dat Nederlandse honing zo een manier is om gedoseerd te wennen aan het stuifmeel in je eigen omgeving.
• Bijen zijn als bestuivers onmisbaar in onze landbouw en natuur.
• Veel biologische honing wordt geproduceerd in tropisch latijns-amerika. Voor de komst van ons Europeanen kwamen honingbijen hier niet voor. Veel inheemse bestuivende insecten hebben het moeilijk door deze nieuwe concurrentie. Zo draagt het kopen van Nederlandse honing ook bij tot de bescherming van ecosystemen elders!

Lees hier meer over deze Nederlandse honing

 


HONING RECEPT VOOR UW HAAR
Geef uw haar een mooie glans, maak het goed doorkambaar of geef uw krullen een extra boost met een honing-avocado-kokosolie-masker. En geef uw haar zeker eens een behandeling als het droog is of pluizig.

Ingrediënten
1 rijpe avocado • 1 el honing • 2 el kokosolie

Prak de avocado met de honing en de kokosolie goed door elkaar of gebruik een staafmixer of blender.

Was uw haar (als nodig met een beetje shampoo) en maak het handdoekdroog.
Breng het masker op uw haar en laat 10 minuutjes inwerken. Spoel uw haar daarna uit met lauwwarm water.