ARTISJOKKEN MET UI, HAM & HONINGSAUS
Ingrediënten voor 4 personen:
• 2 artisjokken
• een scheutje azijn
• 2 uien
• 100 g ham
• 2 el crème fraîche
• 1 el honing
• zeezout naar smaak
• vers gemalen peper
• olijfolie

Snij de stelen van de artisjokken en schil stelen. Artisjokbloemen en de geschilde stelen in water met azijn in ongeveer 20 min gaar koken. Hoe groter de artisjokken hoe langer ze moeten koken. U kunt de gaarheid controleren door een blaadje van de artisjok te trekken. De artisjokm is gaar als dit makkelijk gaat.

Ui klein snipperen en fruiten in olie. Ham klein snijden en samen met crème fraîche, honing en kruiden toevoegen aan de uien. Eventueel verdunnen met een klein scheutje water. Artisjok samen met de saus serveren. Trek van buitenaf beginnend de blaadjes een voor een uit de artisjok, schep met de onderkant in de saus. Zuig de blaadjes tussen de tanden uit. Het ‘hooi’ (de nog niet ontwikkelde bloemblaadjes) dat nu tevoorschijn komt is niet goed eetbaar. Schraap het met een mes van de artisjokbodem. De bodem is het lekkerste deel van de artisjok: snijd het bodemvruchtvlees los en snijd het met de gekookte stelen in stukjes. Lekker als voor of bijgerecht. Lekker met wortelsalade.



JACKFRUIT • DE VEELZIJDIGE VLEESVERVANGER

De Nangka of Jackfruit is een tot 30 m hoge groenblijvende boom uit de moerbeifamilie, die zijn oorsprong in India vindt. De boom valt op door de enorme vruchten, die aan de stam ontspringen. Jonge, onrijpe vruchten worden gebruikt als groente. Jackfruit werd lange tijd in de Aziatische keuken gebruikt en de trend is nu overgewaaid naar het Westen.

Het is een smaakvolle vrucht met een vlezige structuur en een voedzame bron van vezels, zetmeel, vitamine B6, C en kalium.

Het is ook een heel veelzijdige vrucht want het kan in zoete gerechten en baksels verwerkt worden, maar ook in hartige maaltijden. Hierbij dient het vruchtvlees als vleesvervanger. Wij hebben van Lotao Green 3 handige Fruitjack gerechten.

Puur “natur”
Bereid heel makkelijk Jackfruit zoals u het zelf wilt. Met kruidenoliën, knoflook of alleen zout en peper maakt u bijvoorbeeld een broodje Pulled FruitJack.

Recept Pulled FruitJack
Kruid het vruchtvlees naar smaak en marineer in 2 eetlepels olie gedurende 10-15 minuten.
Bak de jackfruit vervolgens in de pan gedurende minimaal 4 tot 5 minuten tot de gewenste bruining en trek het vruchtvlees met 2 vorken uit elkaar.
Desgewenst voegt u nog andere groente toe.
Vul hiermee je hamburger-broodje, twee dikke sandwich boterhammen of met naanbrood
U kunt na het bakken, het vruchtvlees ook heel houden en er verse seizoensgroenten aan toevoegen. Serveer met rijst, couscous of salade.

Curry
Bij Lotao Green Jackfruit in Noord-India, maken ze heerlijke curries met een kruidige, romige donkergele saus. Deze neemt u kant-en-klaar mee naar huis. Alleen nog even 5 minuten opwarmen in een pan of verwarm het pakje gedurende 5 minuten in een waterbad. Serveer met rijst, gekookte aardappeltjes of rösti van zoete bataat.

Teriyaki
De vol zoete en umamische Teriyaki kleurt de jackfruit mooi donker – bijna zoals rundvlees. U hoeft het alleen nog maar 5 minuten op de warmen in een pan of gedurende 5 minuten in een warm waterbad en u kunt al genieten van deze diepe smaken. Serveer met rijst of noedels.



AUBERGINE • BESCHERMT HUID & HERSENS
De donkerpaarse groente behoort tot de nachtschade. Van oorsprong is de aubergine wit, bij deze variant lijkt het net of er eieren in de plant groeien. Daarom heet de aubergine in het Engels eggplant.

De “eierplant” begint rond en groeit dan langwerpig uit

Oorspronkelijk komt de aubergine uit Azië, omstreeks de 15e eeuw is deze groente via Spanje in Europa terecht gekomen.

Als we kijken naar de essentiële nutriënten (vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren), dan zit er een beetje van alle vitaminen en mineralen in. De belangrijkste leverancier van smaak en de nutriënten is de schil, in de buitenlaag zitten veel actieve plantenstoffen.

Een actieve plantenstof is nasunine. Deze stof kan ijzer aan zich binden en daardoor het lichaamcellen tegen oxidatie beschermen, en zo huid en hersenen jong houden.

Als u de aubergine snijdt dan wordt deze snel bruin, dat komt door de hoeveelheid chloreenzuur wat deze plant van nauture bevat. Na het snijden even een paar druppeltjes citroen erover of na snijden snel bereiden.

Het vruchvlees heeft naast de schil ook zeker veel goeds te bieden. Het is een bron van vezels, wat de darmen positief stimuleert. Bijvoorkeur verwarmt u de aubergine goed, dan doen de antioxidanten hun werk het best. Maak bijvoorbeeld Yaki Soba, een vegetarisch gerecht met boekweitnoedels.

YAKI SOBA, VOOR 2 PERSONEN & IN 20 MIN KLAAR
• 100 g shiitake of 50 g shiitake koshin (gedroogd)
• 10 g Arame zeewier Bio
• 1 rode ui
• 1 aubergine
• 1 el tahin
• 3 el sesamolie
• 3 el sushi-azijn (gezoet)
• 2 el shoyu
• 1 el miso
• 150 g boekweitnoedels
• 1 (groene) chilipeper
• 1 cm gember
• 1 teentje knoflook
• 175 g seitan (in Tamarisaus)
• blaadjes koriander voor de garnering,
• evt. scheutje mirin om af te blussen

Bereiding
Heeft u gedroogde shiitake, laat deze dan 10 minuten weken in koud water en spoel af.
Was de arame, laat 5 minuten weken in koud water en spoel af.
Doe de tahin, sesamolie, sushi-azijn en shoyu in een kom.
Snipper de rode ui en snijd de aubergine in blokjes van ongeveer 2×2 cm, voeg direct toe aan het tahin-mengsel en meng totdat de blokjes er gelijkmatig mee bedekt zijn.
Breng een ruime pan met water aan de kook. Los de miso op in het water en kook de noedels zachtjes in 4 minuten beetgaar.
Giet de noedels af en spoel ze af met koud water: zo blijft de structuur op z’n mooist.
Verwarm ondertussen een koekenpan met olijfolie en fruit de ui 2 minuten. Voeg de aubergineblokjes toe en roerbak 5 minuten.
Doe de shiitake, arame, seitan, de helft van de gesneden chilipeper, geperste knoflook en geraspte gember bij de aubergine en bak het geheel nogmaals 5 minuten.
Blus eventueel af met een eetlepel water of mirin, voor een zoetere smaak.
Voeg de noedels bij het auberginemengsel en roer het geheel om totdat de noedels warm zijn. Garneer met korianderblaadjes en de rest van de groene chilipeper.



PADDENSTOELEN • DE PLEUROTUS (OESTERZWAM)
Een paddestoelen zijn de zichtbare, bovengrondse vruchtlichamen, die de schimmel gebruikt voor de voortplanting. In de bodem ligt een groot netwerk van schimmeldraden.

Paddestoelen groeien relatief snel en worden ook in Nederland gekweekt. In de natuur groeien ze doorgaans op afstervend hout, sommigen zijn giftig dus beter niet in het wild plukken tenzij u weet wat u doet. Er bestaan in Nederland duizenden soorten paddestoelen en wekelijks worden er nieuwe soorten ontdekt door vrijwilligers die in het bos op hun knieën liggen en door genetici in het lab. Lees hier het artikel van Trouw over mycologo Jorinde Nuytinck, zij is een van de weinige paddestoelendeskundigen in Nederland.

Paddestoelen kunnen onder invloed van uv-straling in zonlicht de plantaardoge vitamine D2 produceren. Niet iedereen kan D2 omzetten naar de actieve variant D3, waardoor paddestoelen geen betrouwbare bron zijn voor vitamine D.

Hoewel de aanwezige eiwitten in paddestoelen variëren van 3 – 5 %, zijn alle aminozuren aanwezig waardoor de proteïne van hoge kwaliteit is. Alle eetbare soorten zijn daarom interessant voor vegetariërs. Een paddestoel bevat echter geen B12 en ijzer en is daarom geen vleesvervanger.

Ze bevatten onder meer polysachariden en glycoproteïnen die het immuunsysteem kunnen beinvloeden.

Ze moeten voor consumptie altijd worden verhit, in verband met de giftige stof agaritine. U kunt ze bakken, stomen, frituren of even koken in de kaasfondue.

Ook de gedroogde paddestoelen hebben waarde voor de gezondheid. Laat ze wel altijd goed weken zodat ze weer lekker zacht van structuur worden.

OESTERZWAMMEN
Deze paddestoelen groeien in trossen en zijn licht bruin van kleur. Ze zijn dol op loofbomen en dan vooral de beuk. het vruchtvlees is er zacht van structuur, maar verliest niet veel qua formaat tijdens de bereiding. De houdbaarheid is kort. Onderzoekers hebben vastgesteld dat deze zwam therapeutische effecten kan hebben, het kan de cholesterolspiegels positief beïnvloeden, met name de zeer kleine deeltjes (VLDL)

Bron: De voedingswijzer van Juglen Zwaan



Zuurkool is het hele jaar door heerlijk! In de lente kunt u onze Kramer zuurkool uit het vat heel goed ‘rauw’ eten in bijvoorbeeld een Poké Bowl (zie recept hieronder) of vul uw wrap extra goed met een aantal lepels zuurkool.

Zuurkool uit het vat van Kramer is gefermenteerd en níet gepasteuriseerd, u kunt het zo uit het vat eten of koken voor een stamppot. Door het fermentatieproces is het niet echt rauw, het is licht verteerbaar, bevat weinig calorieën en is rijk aan vitaminen en vezels. Het bevat 2,5 gram vezels per 18 kilocalorieën (100 gram). Meng een beetje honing door de zuurkool als u de smaak iets minder zuur wenst te maken.

POKÉ BOWL MET ZUURKOOL • voor 2 personen
• 300 gr zuurkool • 200 gr gekookte quinoa • 2 zalm filets • 2 el tamari • 2 kleine sjalotten • 1 avocado • 1 potje edamame bonen • handvol gehakte koriander of dille • handvol Nori, geroosterd en in dunne reepjes gesneden • 2 el geroosterde sesamzaden • paar tl van gepekelde gember (optioneel) • paar tl fijngesneden chili (optioneel)

Rasp de sjalotten en meng met de tamari. Marineer hierin de zalm voor 5 minuten. Verdeel de zuurkool en quinoa over 2 grote kommen. En leg aan één kant van de kommen de zalm hier overheen. Schil de avocado en snij deze in dunne plakjes. Leg deze aan een andere kant of in het midden. Strooi de boontjes erover, net als de gehakte kruiden, de geroosterde Nori reepjes en het sesamzaad. U kunt gepekelde gember en chili toevoegen desgewenst. Of in losse schaaltjes erbij zetten om zelf te pakken tijdens het eten.

De dressing
2 el tahini • 2 el sesamolie • 2 tl miso pasta • 2 tl honing • 4 el (gekookt) water
Voeg alle ingrediënten samen en maal fijn in een blender, bewaar in een flesje, klaar voor de Poké Bowl.

Lekker Extraatje: Gepekelde Chili Komkommer
• 1 grote komkommer • 8 el appelazijn • paar korreltjes Himalaya zout • 4 chili flakes
Halveer de komkommer en snij beide helften zo dun mogelijk in plakjes, gebruik een mandoline als u deze heeft. Doe de plakjes in een grote kom en voeg de andere ingrediënten toe, laat een nacht marineren. Gebruik als topping in het Poké Bowl gerecht of bij een andere salade of visgerecht.

Kijk in de SmaakMaker van dit seizoen voor nog meer Poké Bowl recepten!