Eierkoeken maakt u heel makkelijk zelf met zelfrijzend bakmeel. Hieronder vindt u het recept!

Wat is zelfrijzend bakmeel?
Demeter Zelfrijzend Bakmeel is gemaakt van de hele graankorrel en op molenstenen gemalen tot meel. De kiem zit nog in het meel waardoor de smaak beter wordt. Het graan komt uit de biologisch dynamische landbouw. In deze landbouw is graan één van de belangrijkste gewassen, omdat het stro dat na het dorsen overblijft weer gebruikt kan worden voor een heerlijk bed voor de koeien, varkens en kippen. In de stal vermengt het zich met de mest van het vee. De mest wordt weer uitgereden over het land. Door deze bemesting zijn bd-graanvelden een gezonde plek voor vogels, vlinders en wilde dieren die er voedsel en bescherming vinden.

De ingrediënten biologisch dynamische Demeter tarwebloem, bakpoeder (bio druivensap concentraat extract, bio maïszetmeel en natriumbicarbonaat) en zouten maken samen zelfrijzend bakmeel. Simpel gezegd: kant-en-klare mengeling van bloem en bakpoeder.

Bakpoeder is een rijsmiddel en zorgt ervoor dat er in het kleine gasbelletjes ontstaan, hiermee worden lichtere en zachtere gebakken producten gemaakt. Zelfrijzend meel wordt voorgemengd verkocht met een rijsmiddel zoals bakpoeder. De toegevoegde ingrediënten zijn gelijkmatig verdeeld over de bloem, die helpt om een consistente en gelijke stijging van de gebakken goederen te verkrijgen. U kunt zelfrijzend bakmeel ook heel goed zelf maken, maar bij de kant-en-klare weet u dus zeker dat het goed gemixt is met het bloem.

Dit heeft u nodig om zelf zelfrijzend bakmeel te maken:

• 1 kopje (100 g) bloem
• 1 tot 2 theelepel(s) (3-6 g) bakpoeder
• een snufje tot ½ theelepel (1 g of minder) zout

12 – 14 EIERKOEKEN • 15 MIN BEREIDING • 15 MIN BAKKEN
• 6 eiwitten & 5 eidooiers
• 1 zakje bakpoeder
• 3 tl citroenrasp
• snufje zout
• 100 g fijne suiker
• 2 zakjes vanillesuiker
• 75 g fijne suiker
• 150 g zelfrijzend bakmeel

De bereiding
Verwarm de oven voor op 175˚C. Klop in een goed ontvette kom de eiwitten schuimig.
Meng het bakpoeder, het citroenrasp en het zout erdoor.
Klop er dan geleidelijk de suiker en de vanillesuiker door tot het eiwit helemaal stijf is en in pieken blijft staan.
Klop in een andere kom de eidooiers met de 75 g suiker tot een romige créme.
Zeef het zelfrijzend bakmeel een aantal keer, spatel dit samen met de geklopte eidooiers door het stijfgeklopte eiwit.
Meng het geheel goed door.
Bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconenmatje.
Schep steeds een volle eetlepel beslag op de bakplaat, houd genoeg afstand tussen de ‘oopjes’want het beslag vloeit uit.
Bak de eierkoeken in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 15 minuten goudgeel en gaar.
Herhaal dit tot al het beslag op is.



FLAMMKUCHEN UIT DE HOLLANDSE OVEN

Met bloem, gedroogde gist, olie, zout en warm water maakt u heel simpel de bodem voor Flammkuchen. Gebruik als bloem bijvoorbeeld de Demeter Speltbloem, met het molentje op het pak.

Wat is Spelt?
Spelt is een graansoort, een variant op het tarweras.” De vier hoofdgroepen van deze ‘familie’ zijn tarwe, spelt, emmer en eenkorn. Spelt wordt volgens Wikipedia beschouwd als een primitievere variant van de gewone tarwe, die door kruising uit andere soorten is ontstaan.

 

BASISRECEPT VOOR FLAMMKUCHEN BODEM
200 gr bloem • 2 gr gedroogde gist • 20 ml olie • mespunt zout • 100 ml lauwwarm water

Meng de bloem met de gist.
Meng in een ruime kom het wate rmet de olie en het zout.
Meng de bloem deel voor deel door het watermengsel en kneed het deeg 10 minuten.
Leg het deeg afgedekt 20 – 30 minuten op een koele plaats.

Verwarm de oven voor op de hoogste stand.
Rol het deeg op een met bloem bestrooid werkvlak zo dun mogelijk uit en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat.
Leg de vulling op het deeg en bak de Flammkuchen in 5 – 6 minuten goudbruin en knapperig.
Laat voor serveren 5 minuten afkoelen.

Tip: Maak meer deeg en bewaar in porties in de vriezer