GIESER WILDEMAN • STOOFPEREN
De Gieser Wildeman is een stoofpeer. Het ras is gekweekt door de heer Wildeman uit Gorinchem en in de handel gebracht omstreeks 1850. De Gieser Wildeman is in Nederland momenteel het meest geteelde stoofperenras.

Hier het recept voor het feest-dessert Stoofperen met Chocoladesaus (voor 4 personen)

• 1500 g stoofperen
• flinke scheut vlierbessensap
• oerzoet of suiker naar smaak
• 1 kaneelstokje
• 4 kruidnagelen
• 150 g pure chocolade
• 100 ml. slagroom
• 6 el. (duindoorn)siroop
• 4 el. zonnebloempitten

Stoofperen schillen, in 4 partjes snijden, klokhuis verwijderen en samen met oerzoet, vlierbessensap, kaneelstokje, kruidnagelen en zoveel water dat de peren ruim onder staan, koken totdat de peren rood gekleurd zijn. Dit duurt ongeveer een uur.

Chocolade raspen. Slagroom aan de kook brengen op een vlamverdeler. Vuur laag zetten. Chocolade lepel voor lepel door de slagroom roeren tot alles gesmolten is. Duindoornsiroop toevoegen. Saus in een kommetje schenken en laten afkoelen.

Zonnebloempitjes roosteren in een droge koekenpan totdat de zaden lichtbruin kleuren en heerlijk geuren.

Stoofperen op bordjes verdelen.
Chocoladesaus over en rondom de peren schenken.
Zonnebloempitjes over het nagerecht strooien.

Het lekker warme feest-dessert is klaar!