Kwarktaart met blauwe bessen
SEIZOENSFRUIT OP EEN HEERLIJKE GLUTENVRIJE KWARKTAART
Dit recept kan met kersen, aardbeien, frambozen of een fruit mix. Kies gerust je favoriete bevroren of seizoensfruit.
Liever vegan? Vervang de kwark door kokosyoghurt en de gelatineblaadjes door agar agar.

Ingrediënten voor de bodem:
• 100 g boekweitvlokken
• 4 el kokosolie
• 3 el rijststroop

Voor de vulling:
• 500 ml volle kwark
• 5 gelatineblaadjes
• 200 g blauwe bessen

Voor de topping:
• 2 gelatineblaadjes
• 125 g blauwe bessen
• 50 g gepureerde blauwe bessen
• verse munt

Meng boekweit, kokosolie en rijststroop. Druk plat in taartvorm. Zet in de koelkast voor 10 min.
Week 5 velletjes gelatine 5 min in koud water. Knijp uit en verwarm in pannetje op laag vuur. Laat afkoelen.
Pureer 200 g blauwe bessen. Roer door de kwark en voeg ook de gelatine toe.

Verwarm 2 velletjes gelatine en de 50 gr blauwe bessen-puree. Meng tot bessengelei, totdat alle gelatine is opgenomen.

Verdeel kwarkmengsel over de bodem en daarop de blauwe bessengelei. Zet minimaal 1 uur in de koelkast.

Decoreer de taart met 125 g blauwe bessen en munt.



SINAASAPPELVLA: LEKKER WARM DESSERT

Ingrediënten
• 400 ml en 200 ml kokosmelk
• 400 ml vers sinaasappelsap
• schil van 2 sinaasappelen
• 5 el maïzena
• 4 el honing of ongeraffineerde rietsuiker

Sinaasappels schillen met een dunschiller. Wit velletje niet mee raspen. Deze smaakt erg bitter.
400 ml kokosmelk samen met de schillen aan de koek brengen.

Maak van de 200 ml kokosmelk en de maïzena een  bindmiddel door ze samen te voegen en goed te mengen. Voeg al roerende toe aan de kokende melk, nog 5 min laten pruttelen.

Vuur uit en de vla laten afkoelen onder af en toe roeren. Sinaasappels persen en mengen met de honing. Dit beetje voor beetje door de vla kloppen. Deze voorzichtigheid is om schifting te voorkomen.

Zin in warme vla? Serveer direct.
Maar in de koelkast verder laten afkoelen kan ook, dan wordt het nog wat steviger.



GEVULDE PEREN MET BLAUWE KAAS & HONING

Ingrediënten
• 4 rijpe peren
• 150 g blauwe kaas
• 16 walnoten
• 3 el honing
• 1 citroen
• takje verse tijm
• peper

Verwarm de oven op 200 graden.

Halveer de peren en verwijder het klokhuis.
Pers de citroen uit en besprenkel iedere peer met wat citroensap. Hierdoor verkleuren de peren niet.

Hak de walnoten in grove stukken en zet apart.

Leg de peren op een bakplaat of in een ovenschaal.
Vul elke halve peer met blauwe kaas en verdeel de walnoten over de peren.
Druppel als laatste wat honing over de peren, wat blaadjes tijm en bestrooi met zwarte peper.

Zet de peren 10 minuten in de oven.