Met de Bokashi Emmer composteert u thuis gemakkelijk en op een schone manier al uw voedselresten. Verander uw afval in superfood voor uw tuin, gazon of kamerplanten en verminder het afval op de stortplaatsen. Bonus! Minimale afval. Maximale vreugde.

Op de doos vindt u precies wat u moet doen. Bokashi is het Japanse woord voor “gefermenteerd organisch materiaal”. Met Bokashi kun je organische resten om zetten tot een rijke bodemverbeteraar. Bokashi is de meest efficiënte manier om organisch materiaal weer terug te geven aan de bodem. Voor het maken van Bokashi wordt een eeuwenoude techniek gebruikt, namelijk fermentatie.

Met de toevoeging van Bokashi aan een composthoop wordt deze sneller omgezet en verdwijnen de soms kwalijke geurtjes als het composteringsproces niet optimaal verloopt. Al lijkt het tegenstrijdig (fermenteren versus composteren), Bokashi kan dus ingezet worden als compost-versneller.

Wat kan er allemaal in de Bokashi verwerkt worden?
Bijna alles kan erin. De Bokashi Emmer is ontworpen voor kleinschalig gebruik rondom huis. Hierin kunnen werkelijk bijna alle (organische) reststoffen uit de keuken verwerkt worden. Fruit- en groenteschillen (ook exotisch), gekookte en rauwe etensresten, visresten of (kippen)botten, broodresten. Omdat het afgesloten wordt en daarna fermenteert, is er geen sprake van stankontwikkeling en wordt er bovendien geen ongedierte aangetrokken. De twee keukenemmers samen zijn vaak voldoende voor een gemiddeld gezin om alle resten uit de keuken in de tuin te kunnen verwerken.

Wat kan er niet in: Composteerbaar plastic kan niet in de Bokashi. Blijkbaar heeft dit materiaal de hoge temperatuur van de compost nodig om daadwerkelijk af te breken. Ook koffie-filters en theezakjes worden pas in de bodem afgebroken en worden nog na wat langere tijd teruggevonden.

Keuken-Bokashi moet, als het klaar is voor gebruik, licht onder de grond gebracht worden (±10-20 centimeter) en niet als mulch óp de grond, dit omdat anders dieren zoals honden en/of kraaien ermee aan de haal gaan. Die vinden dat erg lekker. Het is tenslotte voor-gefermenteerd voedsel, ook voor deze dieren.

In dit filmpje wordt kort uitgelegd hoe je Bokashi Emmer gebruiktROTPOT • DOE-HET-ZELF FERMENTATIE KIT

Maak thuis de lekkerste, verse zuurkool en kimchi in een super mooie pot.
In de Weckpot met kool laat u gisten en bacteriën ontstaan die de natuurlijk aanwezige suikers omzetten in milde zuren. Tijdens dit fermentatieproces, ‘edele rotting’, komt er gas vrij, daarom zit er in het pakket een waterslot zodat het gas veilig kan ontsnappen. Zo komt er niet te veel druk op de pot te staan. En op deze manier vormt het water letterlijk een slot tegen zuurstof van buitenaf waardoor de kool niet bederft.

In de RotPot doe-het-zelf-kit zit, naast een Weckpot en waterslot, twee deksels en een kruidenmix. U hoeft enkel nog verse kool toe te voegen.

We hebben 3 krautmixen voor zuurkool en een mix voor kimchi.
Deze kunt u ook los kopen en blijven experimenteren.

Verrassende kruiden
Zeezout, jeneverbes, mosterdzaad, zwarte peper, laurier.

 

 

 

Zachte kruiden
Zout, sumac, sesam, oregano en tijm
Een milde Oosterse kruiding waarmee u alle kanten op kunt. De zuurkool is bijvoorbeeld heerlijk als topping bij een granenschotel of falafel.

 

 

Spannende kruiden
Zout, venkelzaad, kruidnagel, rode peper, kardemom, kaneel.
Een verwarmende krautmix die ook heel lekker is met rode kool.

 

 

Kimchimix
Peperpoeder, suiker, gember en knoflook
Een kant-en-klare mix van kruiden om kimchi mee te kruiden. In het Rot Pot pakket zit naast de pot, waterslot, 2 deksels en de kruidenmix, ook nog zout, sojasaus en handschoentjes voro tijdens de bereiding. U hoeft alleen nog verse groenten toe te voegen.

 

 

Hoe werkt de RotPot?
Volg de instructies op de doos en maak in tien stappen uw eigen gefermenteerde groenten.
Op de website van Keukenboeren, de makers van RotPot, staan deze stappen ook uitgelegd.
Fermenteren is een langzaam, maar toch spannend proces. Als u dit voor het eerst gaat doen, heeft u wellicht nog wat vragen. Gelukkig vindt u ook op de site van Keukenboeren de antwoorden!
Klik hier als u meer wilt leren en experimenteren.

Of vraag in de winkel naar het boek Fermenteren, het meest complete handboek. Kijken we samen naar goede tips & tricks.

Gelukt? Serveer de zuurkool als rauwkostsalade, topping bij een stukje vlees of in een lekkere stamppot. Daarna gebruikt u de RotPot voor uw volgende experiment. U kunt de RotPot ook gebruiken om andere groentes te fermenteren. Probeer het eens met rode kool of wortels.