Met de Bokashi Emmer composteert u thuis gemakkelijk en op een schone manier al uw voedselresten. Verander uw afval in superfood voor uw tuin, gazon of kamerplanten en verminder het afval op de stortplaatsen. Bonus! Minimale afval. Maximale vreugde.

Op de doos vindt u precies wat u moet doen. Bokashi is het Japanse woord voor “gefermenteerd organisch materiaal”. Met Bokashi kun je organische resten om zetten tot een rijke bodemverbeteraar. Bokashi is de meest efficiënte manier om organisch materiaal weer terug te geven aan de bodem. Voor het maken van Bokashi wordt een eeuwenoude techniek gebruikt, namelijk fermentatie.

Met de toevoeging van Bokashi aan een composthoop wordt deze sneller omgezet en verdwijnen de soms kwalijke geurtjes als het composteringsproces niet optimaal verloopt. Al lijkt het tegenstrijdig (fermenteren versus composteren), Bokashi kan dus ingezet worden als compost-versneller.

Wat kan er allemaal in de Bokashi verwerkt worden?
Bijna alles kan erin. De Bokashi Emmer is ontworpen voor kleinschalig gebruik rondom huis. Hierin kunnen werkelijk bijna alle (organische) reststoffen uit de keuken verwerkt worden. Fruit- en groenteschillen (ook exotisch), gekookte en rauwe etensresten, visresten of (kippen)botten, broodresten. Omdat het afgesloten wordt en daarna fermenteert, is er geen sprake van stankontwikkeling en wordt er bovendien geen ongedierte aangetrokken. De twee keukenemmers samen zijn vaak voldoende voor een gemiddeld gezin om alle resten uit de keuken in de tuin te kunnen verwerken.

Wat kan er niet in: Composteerbaar plastic kan niet in de Bokashi. Blijkbaar heeft dit materiaal de hoge temperatuur van de compost nodig om daadwerkelijk af te breken. Ook koffie-filters en theezakjes worden pas in de bodem afgebroken en worden nog na wat langere tijd teruggevonden.

Keuken-Bokashi moet, als het klaar is voor gebruik, licht onder de grond gebracht worden (±10-20 centimeter) en niet als mulch óp de grond, dit omdat anders dieren zoals honden en/of kraaien ermee aan de haal gaan. Die vinden dat erg lekker. Het is tenslotte voor-gefermenteerd voedsel, ook voor deze dieren.

In dit filmpje wordt kort uitgelegd hoe je Bokashi Emmer gebruiktROTPOT • DOE-HET-ZELF FERMENTATIE KIT

Maak thuis de lekkerste, verse zuurkool en kimchi in een super mooie pot.
In de Weckpot met kool laat u gisten en bacteriën ontstaan die de natuurlijk aanwezige suikers omzetten in milde zuren. Tijdens dit fermentatieproces, ‘edele rotting’, komt er gas vrij, daarom zit er in het pakket een waterslot zodat het gas veilig kan ontsnappen. Zo komt er niet te veel druk op de pot te staan. En op deze manier vormt het water letterlijk een slot tegen zuurstof van buitenaf waardoor de kool niet bederft.

In de RotPot doe-het-zelf-kit zit, naast een Weckpot en waterslot, twee deksels en een kruidenmix. U hoeft enkel nog verse kool toe te voegen.

We hebben 3 krautmixen voor zuurkool en een mix voor kimchi.
Deze kunt u ook los kopen en blijven experimenteren.

Verrassende kruiden
Zeezout, jeneverbes, mosterdzaad, zwarte peper, laurier.

 

 

 

Zachte kruiden
Zout, sumac, sesam, oregano en tijm
Een milde Oosterse kruiding waarmee u alle kanten op kunt. De zuurkool is bijvoorbeeld heerlijk als topping bij een granenschotel of falafel.

 

 

Spannende kruiden
Zout, venkelzaad, kruidnagel, rode peper, kardemom, kaneel.
Een verwarmende krautmix die ook heel lekker is met rode kool.

 

 

Kimchimix
Peperpoeder, suiker, gember en knoflook
Een kant-en-klare mix van kruiden om kimchi mee te kruiden. In het Rot Pot pakket zit naast de pot, waterslot, 2 deksels en de kruidenmix, ook nog zout, sojasaus en handschoentjes voro tijdens de bereiding. U hoeft alleen nog verse groenten toe te voegen.

 

 

Hoe werkt de RotPot?
Volg de instructies op de doos en maak in tien stappen uw eigen gefermenteerde groenten.
Op de website van Keukenboeren, de makers van RotPot, staan deze stappen ook uitgelegd.
Fermenteren is een langzaam, maar toch spannend proces. Als u dit voor het eerst gaat doen, heeft u wellicht nog wat vragen. Gelukkig vindt u ook op de site van Keukenboeren de antwoorden!
Klik hier als u meer wilt leren en experimenteren.

Of vraag in de winkel naar het boek Fermenteren, het meest complete handboek. Kijken we samen naar goede tips & tricks.

Gelukt? Serveer de zuurkool als rauwkostsalade, topping bij een stukje vlees of in een lekkere stamppot. Daarna gebruikt u de RotPot voor uw volgende experiment. U kunt de RotPot ook gebruiken om andere groentes te fermenteren. Probeer het eens met rode kool of wortels.


COCO CONSERVEN BEREIDT CULINAIRE EN DUURZAME GERECHTEN IN BLIK
Tegen het licht van voedselverspilling, de footprint van onze verscultuur en de korte tijd die mensen hebben om te koken bieden conserven uitkomst. Door in te blikken omzeilt Coco conserven de energie-slurpende en voedsel-verspillende vers-logistiek; op weg naar een wereld waarin minder wordt verspilt en er toch geleverd kan worden on demand.

GANZEN RILLETTE, RIBOLLITA & RAGU CLASSICO
Coco Conserven heeft een oude granatenperserij omgebouwd tot een kleine conservenfabriek, ze verwerken daar de verse ingrediënten tot smaakvolle gerechten die u lang en ongekoeld kunt bewaren. Wij hebben zacht gegaarde Hollandse wilde ganzenboutjes: Ganzen Rillette; vegetarische bonensoep: Ribollita; Italiaanse pastasaus met rund- en varkensvlees: Ragu Classico.

Hun doel is om een nieuw licht op de voedselindustrie te werpen en een ‘houdbaar’ voedselsysteem te realiseren.

De productie volgt de seizoenen. Ze ontwikkelen bij voorkeur receptuur met reststromen, overschotten en de minder courante delen van goed gehouden dieren. Van alle ingrediënten die ze gebruiken weten ze hoe ze geproduceerd zijn en waar ze vandaan komen. De producenten en leveranciers waar we mee werken, leveren kwaliteit en houden rekening met de impact van hun werkwijze op mensen, dieren en natuur. Er wordt zonder kunstmatige toevoegingen en aroma’s gekookt.

Ganzen Rillette
Zacht gegaarde Hollandse wilde ganzenboutjes. In Nederland is er een overschot aan vlees van wilde gans omdat er veel op de wilde gans gejaagd wordt vanwege overlast. Wilde ganzen zijn in eerste instantie stug en moeilijk te bereiden, maar voor rillette zijn ze juist heel geschikt. Ze zijn 10 uur in hun eigen vet gekonfijt.

Rillette eet u met een stuk stevig brood en wat zuur. Bijvoorbeeld zuurdesembrood en cornichon. Ook lekker door salades of op toast.

Ribollita
Vegetarische bonensoep uit Toscane met cavolo nero (kool), brood en tomaat. Ribollita betekent letterlijk “opnieuw koken”. De soep wordt zo genoemd vanwege de gewoonte die de boeren erop nahielden om ‘overgebleven’ groentesoep op te warmen. De soep wordt geserveerd met veel olijfolie, en Parmezaanse kaas. Men zegt dat de soep smaakvoller wordt als hij een aantal dagen kan staan, de smaken hebben dan de tijd gehad om zich verder te ontwikkelen. Perfect voor in blik dus, 2 soepkommen vol!

Ragu Classico
Italiaanse pastasaus met rund- en varkensvlees, tomaat en een vleugje porcini. Heeft uren geprutteld en behoudt zijn smaak in blik.

Serveer met ongeveer 200 gr pasta.

 

 

Het conservenblik, uitgevonden dankzij Napoleon, tot icoon verheven door Andy Warhol, voor Coco Conserven dé duurzame oplossing voor de hedendaagse voedselprobematiek.

Voordelen van blik
• Blikken hoeven niet gekoeld te worden na productie. Zowel in het schap, tijdens transport, als in de keuken wordt veel energie bespaard.

• Een blik kost weinig energie om te produceren en te recyclen en het bereidingsproces in een fabriek gebruikt minder energie dan thuis koken.

• Blik is de best gerecyclede verpakking die er op de markt is. Na gebruik is blik nog steeds even waardevol omdat metaal niet ‘downcyclet’ maar eeuwig recyclet zonder verlies van kwaliteit. Het blik is als verpakkingsvorm zeer efficiënt en duurzaam omdat het stapelbaar, lichtdicht, onbreekbaar en waardevast is.

• Door de lange houdbaarheid van blik hoeft er in winkels, supermarkten en thuis niets weggegooid te worden ten gevolge van ‘shelf life policies’ of verkeerde inkoop inschattingen. Er is geen sprake van derf. Daarnaast is er minder verlies door productschade omdat het blik robuust en onbreekbaar is.