GRIESMEEL WITTE CHOCOLADE PUDDING (VEGAN)

Een feestelijke taart die je op de avond zelf in een handomdraai op tafel zet. Wel een dag van te voren de pudding en saus maken en dan vlak van te voren de puddingvorm in heet water dompelen voor 25 tellen, omdraaien op een mooie schaal, cranberry-saus eroverheen et voilà!

Ingrediënten voor de pudding:
• 1 l rijstmelk
• 2 repen citroenschil
• 100 g griesmeel
• 60 g suiker
• snufje zout
• 100 g iChoc vegan witte chocolade, fijngehakt


Voor de saus:

• 250 g cranberry’s
• 120 g suiker
• 150 ml water
• rasp & sap van 1 sinaasappel
• ½ kaneelstokje
• 2 schijfjes gember
• 2 kruidnagels

Laat de rijstmelk met citroenschil tegen de kook aan komen in een wijde pan. Meng de griesmeel, suiker en het zout en strooi het mengsel al roerend in de kokende melk. Draai het vuur laag en blijf door de griesmeel roeren en laat dik worden. Haal van het vuur, vis de citroenschil eruit, roer de witte chocolade erdoor.

Spoel de puddingvorm om met koud water, niet afdrogen. Schenk de griesmeel erin, strijk de bovenkant glad. Laat afkoelen en 4 uur opstijven in de koelkast.

Breng voor de saus de cranberry’s met alle overige ingrediënten in een pan aan de kook. Draai het vuur laag en laat 15 minuten zachtjes koken zonder deksel

Wrijf de cranberry’s met de bolle kant van een lepel door een zeef en vang de saus op.

Dompel de vorm 25 tellen in heet water en stort op een schaal. Schenk de cranberrysaus over de pudding.

Dit recept kom uit Het Blad van NRC en is van Janneke Vreugdenhil, zij maakt de pudding met ‘gewone’ volle melk en witte chocolade.



CHOCOLADETAART MET VERVEINE PEERTJES

Gebruik voor deze taart Feine Bitter Kuvertüre 70% chocolade van Vivani. Ook wel couverture genoemd, het bestaat uit geperste chocolade met suiker en cacaoboter. Doordat deze chocolade verhoudingsgewijs meer vet bevat is het gemakkelijker te smelten zonder dat het verbrandt. En dus ideaal om mee te bakken.

Ingrediënten voor de chocoladetaart met verveine peertjes:
• Bakvorm van 20 cm doorsnee of een cakevorm
• 4 of 6 Gieser wildeman stoofperen (hangt af van de grootte)
• 5 builtjes verveine thee
• 50 ml vlierbloesemsiroop of 50 g suiker
• 1/2 citroen
• 200 g pure chocolade
• 200 g boter
• 200 g suiker
• 4 eieren, gesplitst
• 2 el bloem

Voor de Easy peasy vanillesaus:
200 ml vanillevla
2 el amaretto, rum of een non-alcoholische aroma
100 ml slagroom

Verwarm de oven voor op 200ºC.
Schil en stoof de peertjes in 1/2 liter water met siroop of de suiker, de halve citroen (gewoon z0 erbij) en de verveine in zo’n 45 min gaar. Haal ze uit de pan en laat het vocht wat inkoken.

Smelt de chocolade met de boter in een pan op laag vuur. Klop de dooiers met 100 g suiker tot een romige massa. Haal de chocoladeboter van het vuur en meng voorzichtig met het dooiermengsel. Klop de eiwitten met de rest van de suiker stijf. Schep, samen met de lepels bloem, door het beslag en in de ingevette bakvorm. Zet de peertjes erin. Bak in ongeveer 30 minuten gaar.

Maak de vanillesaus niet te vroeg, het is het lekkerste om de saus warm te serveren.
Verwarm de vla met de drank/ aroma en meng met 100 ml. opgeklopte slagroom.

Bestrooi 4 mooie bordjes met cacaopoeder, leg een stuk taart erop en serveer met de warme vanillesaus. Bestrooi eventueel met wat poedersuiker, voor het winterse effect.



CHOCOLATEMAKERS
Rodney en Enver zijn de Chocolatemakers, hun fabriek staat in Amsterdam Noord en alles gebeurt met de hand. Op chocolatemakers.nl kun je het hele proces volgen. Ze maken drie soorten chocolade repen met cacao uit verschillende werelddelen. Door een nauwe samenwerking met de boeren, kopen ze de cacao direct bij hen in voor een eerlijke en goede prijs.

De ‘Gorilla bar’ is gemaakt van Virunga cacao uit Congo. Een krachtige chocolade in melk en puur. De laatste berggorilla’s leven in Virunga Nationale Park in Oost Congo. Er is cacao aangeplant aan de rand van het park. De cacao voorziet de bewoners van extra inkomen zodat ze niet het leefgebied van de gorilla’s bedreigen.

De cacaobonen voor de ‘Tres Ombres’ reep, worden met het Zeilschip de Tres Hombres op windkracht uit de Caraïben gehaald en gebracht tot aan de kade van Amsterdam. Met het eten van deze chocolade steun je de Tres Hombres en kies je voor duurzaam transport! Wij hebben die met 40% cacao en zeezout.

De cacao van de ‘Awajun’ reep wordt door de Awajun indianen in Peru verbouwd. Zij zijn traditionele jagers en verzamelaars en leven in het Amazone regenwoud. Cacao komt van oorsprong uit de regenwouden van de Amazone. Deze Criollo cacao komt rechtstreeks van de geboortegrond van de cacao. Met de inkomsten van deze biologische cacao kunnen de Awajun in hun levensonderhoud voorzien en zijn niet genoodzaakt geld te verdienen door hout te verkopen of te kappen voor landbouw en veeteelt.



EXTRA ROMING & EXTRA CACAO

De biologische en fair trade chocolademelk van Zuivelrijck is extra romig door de volle melk en er zit lekker veel cacao in. U kunt het warm of koud drinken en heerlijke pannenkoeken mee bakken!

Hier een paar super recepten voor een waar chocolademelk-feest.

Chocolademelk Pannenkoeken
Dit recept is super makkelijk, vooral niet gezond en erg lekker. Het recept is van Francesca Kookt, zij bakte ze zondagmorgen voor haar gezin!
Voor circa 10 pannenkoeken:
• 200 gr bloem
• 300 ml chocolademelk
• 1 ei
• 1 rijpe banaan
• boter

Doe de bloem in een kom en klop hier eerst 200 ml chocolademelk doorheen.
Klop ook het ei erdoor. Je moet een iets dikkig en klontloos beslag overhouden.
Vindt u het nog te dik? Dan klop je er nog een beetje chocolademelk door.
Prak als laatste de banaan en roer deze goed door het beslag.

Smelt een klontje boter in een grote koekenpan en bak hier kleine pannenkoeken in.
Ze hebben circa 2 minuten per kant nodig.

Serveer de pannenkoeken met plakjes banaan en maple syrup. Enjoy!

Hot & Ice Cold Sundae

• Sweet Cow Vanille of Aardbeien ijs
• ½ glas chocolademelk per sundae
• toppings zoals fruit, discospikkels, slagroom, nootjes

Verwarm eerst de chocolademelk. Giet een klein beetje in je dessertglas.
Daarop lekker veel ijs, dan de rest van de chocolademelk en versier met je toppings.

 

One Chocolate Kick

• Dubbele espresso
• 4 ijsklontjes
• shot chocolademelk

Samen in de blender, in een mooi glas & klaar!



LEKKER VOOR JOU & GOED VOOR DE ORANG-OETAN!

De chocolademakers van Red Ape maken zich zorgen om het tropisch regenwoud in Indonesië, om de natuur die wordt verwoest door oliepalmplantages en de papierindustrie. En om de orang-oetan (Red Ape), die zijn leefgebied ziet verdwijnen.

Forest Sugar voor in de chocolade
Met de productie van Red Ape Forest Sugar wordt er een halt toegeroepen aan deze verwoesting. Want het sap van de suikerpalm verschaft een goed en eerlijk inkomen voor de lokale bevolking. En doordat deze palmen alléén maar groeien in de beschutting van het tropisch regenwoud worden boeren de ambassadeurs van het tropisch regenwoud. Beste van alles: zo behoudt onze Red Ape ook zijn thuis.

Red Ape Forest Sugar is een 100% natuurlijke zoetstof met een lage glycemische index (GI) en heeft daardoor minder effect op je bloedsuikerspiegel dan gewone suiker.

Cacao uit Congo
Met de cacaobonen uit Congo worden ook de vriendjes en vriendinnetjes van onze Red Ape gesteund. Een deel van de cacao opbrengsten gaat namelijk naar een project voor het beschermen van berggorillas!

Naast de Red Ape chocolade, ligt ook de Forest Sugar in het schap.