De Vlaamse consument kon vorige week stemmen op zijn favoriete biologische bier. De winnaar is het goudkleurig bier ‘Tripel K’, dat naast Belgische biologische hop ook biologische klaver bevat.

Kristof Vanhees van de Belgisch Limburgse biowinkel Bio’senza in Hoeselt, is er enorm trots op dat dit vrij nieuwe bio-bier er als winnaar uitkomt:

“Ons klaver-speciaalbier werd pas in mei gelanceerd en wij zijn dan ook enorm trots op deze erkenning. […] Ik vind het ook een positief signaal naar de bio-winkels dat zij nog steeds het verschil kunnen maken met lokale initiatieven.”

Tripel K is een complex goudkleurig bier met een zachte zoete toets, gebalanceerde bittere nasmaak en een volle romige schuimkraag. De Belgische hop uit Poperinge en specifieke specerijen zorgen voor typische florale en kruidige aroma’s.

Het goudkleurig klavertje drie op het sierlijke Tripel K glas is een van de oudste geluksbrengers, de blaadjes van een klavertje drie staan voor geloof, hoop & liefde. Deel het geluk met vrienden en geniet samen van dit uniek klaver-speciaal bier Tripel K.

Proost!

 GOOIMEER BROUWERIJ BROUWT LEKKER DOOR:
GOOIMEER AVOND ROOD, GOOISCHE TROL & INDIAN BLACK ALE

Gooimeer Avondrood is gebrouwen naar Ierse traditie, een rood-koper bier type Irish Red Ale. Het is vermoedelijk rond 1710 ontstaan in Kilkenny, bij Smitwicks. Bij het brouwen werd gebruik gemaakt van op open vuur gedroogde mout. Dat gaf het bier zijn kenmerkende rode kleur en rokerige smaak. Heden ten dage worden de mouten met hete lucht gedroogd en is de rooksmaak (gelukkig) niet meer aanwezig. De kleur wordt verkregen door toevoeging van geroosterde karamelmouten.

Een Irish Red Ale van 5,2 % vol

Gooische Trol is voor de liefhebbers; krachtig, moutig en kruidig. Een volle bier, nijgend naar een tripel, maar met een bescheiden alcoholpercentage. Met een subtiele hint van kruidnagel, koriander en citrus.
Het recept is jarenlang verborgen gebleven omdat de Gooische Trollen (de oorspronkelijke bewoners op de heidevlakte van ’t Gooi) van oudsher meesterbrouwers waren en de Eukenbergers (de gnomen wonende op de Eukenberg) hier nogal jaloers op waren. Maar het geheim is in juli 2017 na intensief speurwerk weer door de Huizer Bierbrouwer ontdekt.

Krachtig vol en kruidig met stoere afdronk, 6,6 % vol

Indian Black Ale is een IPA, maar dan lekker donker. Het is een variatie op de Indian Pale Ale, deze donkere variant is op smaak gebracht door de hopbloem op verschillende momenten tijdens het brouwen toe te voegen.Tijdens de lagering wordt er extra hop toegevoegd waaronder Chinook die zijn typische smaak en geur geeft.

Een pittig gehopt bier voor de liefhebbers,  5,5 % vol

3B is gebrouwen met biologische gerst en hop, in samenwerking met boerderij Zonnehoeve in Zeelwolde. In het bier worden alleen biologische mouten van de Swaen en Castle Malting gebruikt. En er zit Duitse hop in, eveneens afkomstig van Castle Malting.

Een Blonde van 5,5% vol

 

Pale Ale is een stevige bittertje en toch fris, type Belgisch. Door de Gooische Biergilde werd Pale Ale gebrouwen als Lammert’s Amber. Lammert was de smid van het oude vissersdorp aan de Zuiderzee. Hij stond bekend als Lammert van Hendrik van Driekus de smid. Alle boeren lieten bij Lammert hun trekpaarden beslaan en zelfs de barbier liet er zijn messen slijpen. Laat in de middag had hij dorst als een paard en kwam zijn vrouw Griet binnen met een koel glas amberkleurig bier. Bij het nagloeiende smidsvuur dronk hij deze dagelijkse dorstlesser. Pale Ale is “bier waarvan de vonken afspatten”.

Mooi van kleur en met een hoppige neus. Eerlijk, toegankelijk, stevig bitter en toch fris.
Amber bier, 6,5% vol

 

Nog 3 biertjes van Gooimeer Brouwerij
Zij brouwen speciale bieren in het hartje van het Gooi aan het Gooimeer.
Wij hebben naast de nieuwe smaken; Gooische Bertus, Hilvert’s Blond en Anna’s Witte.

Gooische Bertus
Geurend naar hop en gerst, fris bittere smaaksensatie. Toetsen van geroosterde mouten met een hint van donkere karamel.
Donker bier  7,5% vol

 

 

 

 

 

 

Hilfert’s Blond
Zomers boeket, fruitige neus, uitgebalanceerd bittertje van 3 verschillende hopsoorten.
Blond bier     6,2% vol

 

 

 

Anna’s Witte
Fris wit witbier met eigentijdse nasmaak. Zo’n biertje waar je er gelijk nog een besteld.
Witbier, 4,8% vol

 

 

 

 

 


SPRINGHAVER VAN DE LECKERE
De Leckere is een Utrechtse, 100% biologische bierbrouwerij. Elk jaar brengen ze één of meer speciale bieren uit.
In de lente lusten we graag een Lentebock, genaamd SpringHaver.

SpringHaver lentebock
Gebrouwen met gerstemout en gemoute haver.
Een heerlijk licht bier met frisse smaak, ideaal voor in de lente.

Ingrediënten
Water, gerstemout, havermout, hop, gist

drinktemperatuur 6 – 8 °C
inhoud fles 25 cl
koel en donker bewaren

alcohol 6.5% vol.

 

Van De Leckere hebben we ook

Gulden Craen (blond bier met karakter)
Witte Vrouwen (Sterk verfrissend, op basis van witbier en weizen)
Razende Swaen (Vol donkerblond bier, krachtige moutsmaak)
Paulus (meergranen Abdijbier, hoge gisting, lichtblond, volle frisse fruitsmaak)
Crom Hout (bruin bier, geuren van donker fruit, gebrande mout)