Lente op uw bord

Posted by on mrt 20, 2016 in Alles | No Comments

Kiemen bosje
Kweek uw eigen kiemen met zaadjes van De Peuleschil, een schaaltje van de Bolster of met de Croq’ Punch van Lima

Kiemen zijn de aller eerste stapjes van een plant, ook wel spruiten genaamd. Door warmte en water komen de spruiten binnen een paar dagen voort uit de kiem in het zaad. Deze spruiten bevinden zich in het prille stadium dat ligt tussen het zaad en een echte jonge plant. In dit stadium wordt de benodigde voeding nog uit het zaad gehaald, en omgezet in waardevolle voedingsstoffen die voor de mens gemakkelijk opneembaar zijn. Na dit stadium zullen zich worteltjes gaan vormen om op zoek te gaan naar externe voeding, en zijn het feitelijk jonge plantjes.

Er zijn twee kiemmethodes
De schotel (of kiemschaal)-methode is lekker makkelijk, geschikt voor bijvoorbeeld rucolazaad, mosterdzaad en tuinkerszaad. De vensterbank is een prima plek voor een kiemschaaltje. Strooi een dun laagje zaadjes op het rooster van het kiemschaaltje. Vul het schaaltje tot net onder het rooster met water. Om te voorkomen dat de zaadjes van de kiemen aan het rooster blijven plakken, kunt u het schaaltje het beste een dag of drie op een donkere plek plaatsen. Let er wel op dat u het waterniveau elke dag aanvult. Zet het schaaltje hierna in het licht, maar liever niet in de volle zon. Als u geen kiemschaaltje heeft kunt ook gewoon een schoteltje en watten gebruiken. Lees hier hoe makkelijk dat gaat.

De meeste kiemgroenten zijn binnen 5 tot 10 dagen klaar voor consumptie. De kiemen kunt u het makkelijkst met een mesje of schaartje boven het rooster afsnijden of afknippen. Ze hoeven niet gewassen te worden; ze zijn direct klaar voor gebruik.

De Weckpot-methode
Hiervoor heeft u een Weckpot, gaasje met elastiek en een vergiet nodig. U moet dan elke dag van de kweekduur uw kiemen met water spoelen, dus het omhelst iets meer werk. Maar het resultaat is een Weckpot vol heerlijke kiemen wat er ook nog eens mooi uitziet. Lees hier hoe u in 6 stappen een mooie bos kiemen kiemt

Bewaar de kiemen in uw koelkast en zorg ervoor dat ze kunnen blijven ‘ademen’.

De pluspunten van kiemen

  • De voedingswaarden blijven behouden (omdat het een ‘levend’ product betreft wat u rauw kunt eten).
  • Op het meest vitale moment van de groei wordt de kiem in z’n geheel genuttigd.
  • Krijgt geen kans om ziekten en/of vraat op te doen.
  • Bepaalde soorten kiemen bevatten een hoge concentratie aan waardevolle stoffen. Een heel goed voorbeeld hiervan zijn de kiemen van de koolachtigen (brassicaceae). Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze kiemen 20 tot 50 maal zoveel glucosinolaten bevatten als de volwassen groenten hiervan. Soms wordt aangeraden kiemen toch even kort te verhitten om de negatieve werking van deze natuurlijke gifstoffen uit te schakelen.
  • Kiemen bevatten waardevolle mineralen als calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium. De in het zaad aanwezige enzymen, mineralen, vitaminen en sporenelementen nemen tijdens het kiemproces óf sterk toe, óf worden in een vorm omgezet die voor ons lichaam beter opneembaar is .
  • Kiemen hebben verschillende (sterke) smaken en zijn op allerlei manieren te verwerken in diverse gerechten.

Kiemhistorie
De belangrijke waarden van kiemen zijn al van oudsher bekend. Al in het jaar 3000 voor Chr. werden bonenscheuten door Chinese geneesheren geroemd om hun voedingswaarden en medicinale eigenschappen. Vanwege het hoge gehalte aan vitamine C werden er vroeger op lange scheepsreizen bonen meegenomen die men louter door toevoeging van water op elk gewenst moment kon laten ontkiemen. Het eten van deze ontkiemde bonen was een effectief medicijn tegen de zo gevreesde scheurbuik. Om dezelfde reden vormden gekiemde linzen gedurende de eerste wereldoorlog een belangrijk deel van het dieet van Britse en Indische soldaten, gelegerd in het toenmalige Mesopotamië. Tijdens beide wereldoorlogen werd de Amerikaanse bevolking aangeraden ontkiemde zaden en bonen te nuttigen. Dit was een zeer goed alternatief tegen het eiwittekort, ontstaan door het gebrek aan vlees.

Het wereldvoedselprobleem
Het wereldvoedselprobleem is deels een rendementskwestie waarbij kiemen een gunstige rol zouden kunnen spelen, namelijk: met de hoeveelheid graan die nodig is om voor 1 persoon vlees te verkrijgen, kan brood verkregen worden voor 7 personen. Kiemen verkregen door dezelfde hoeveelheid graan kunnen maar liefst 20 personen voeden.

Onze kiemgroenten zijn de ultieme leveranciers van vitamines en mineralen, want die bevatten ze in zeer geconcentreerde vorm. U heeft weinig nodig om deze kiemgroenten te kweken. De meeste soorten hebben namelijk niet eens grond nodig, alleen maar water.

Kiemen en voeding

 

Bronnen: De Bolster & Kiemerij De Peuleschil