Koeientuin

Posted by on jan 29, 2016 in Alles | No Comments

Koeientuin Kraanswijk
LICHT, LUCHT & 20 VIERKANTE METER RUIMTE PER KOE

Aurora levert ons een paar keer per jaar speciale kazen zoals Lente Kaas. De melk wordt geleverd door Boerderij Kraanswijk van de familie Bomers. En hun koeien krijgen in hun gloednieuwe stal licht, lucht en twintig vierkante meter ruimte per koe.

In het biologische vakblad Ekoland schreef Leen Janmaat een mooi artikel over de boerderij en ‘food, feed & fuel’. Hier een samenvatting over hun innovatieve vrijloopstal.

Innovatief ondernemen is kenmerkend voor de familie Bomers. Door gebruik van een zelfontwikkelde mestinjecteur was omschakelen naar biologisch in 1990 een kleine stap. Daarna kwam er een grote biogasinstallatie en eerder dit jaar werd de koeientuinstal in gebruik genomen.

Trots voert Chris mij mee naar de koeientuin. Na een lange voorbereiding en aanloopperiode, loopt het melkvee in de gloednieuwe stal. Aan belangstelling heeft het niet ontbroken, nog steeds komen wekelijks meerdere excursiegroepen het erf op om deze innovatie te bewonderen. dat het concept door collega veehouders kritisch wordt gevolgd, maakt de Bomers niet veel uit. “De toekomst zal uitwijzen of het concept degelijk genoeg is. Op de eerste ligboxstallen werd destijds ook veel kritiek geuit en kijk nu eens hoeveel er zijn gebouwd.” Tot op heden heeft de koe zich altijd moeten aanpassen aan de stallen die we bouwden. Maar het natuurlijke gedrag van de koeien vraagt iets anders. Zo zijn koeien van nature niet gewend om achteruit te lopen, hetgeen we bij het opstaan van de koe uit de ligbox continu van haar verwachten. Het vernieuwende aan deze stal is dat de bouw is aangepast aan het natuurlijke gedrag van de runderen. De vloer van de koeientuin bestaat uit een doorlaatbare afdeklaag waardoor de gier apart wordt afgevoerd en opgevangen. Nieuwsgierig openen we de put met vloeibare gier. “Deze gier kan door bio-telers via de regen- en fertigatieleiding worden toegediend en is 100% A-meststof,” benadrukt Chris. Een speciale verger verzamelt de vaste mest zodat de vloer en daarmee de ligplaatsen overal schoon blijven. Op de vraag of de koeien al gewend zijn aan de stal, antwoord Chris: “De koeien weten inmiddels prima de weg te vinden naar het voerhel en de melkrobot”. In de koeientuin lopen nu vooral de droogstaande en enkele verse koeien met wat jongvee. Volgens plan blijven straks de verse koeien veel langer in de koeientuin. Nu verhuizen de koeien vijf dagen na het afkalveren naar het ligboxdeel. Voorlopig is er nog plaats genoeg. “we houden nu extra jongvee aan om verder uit te breiden, in de oude stal staan nu 110 stuks jongvee en extern nog eens vijftig. Van lieverlee zal de nieuwe stal voller worden, maar in de koeientuin is per koe twintig vierkante meter ruimte aanwezig.”

Meer over de boerderij op www.kraanswijk.nl