Groene stapjes… Te Gebruiken Tot of Tenminste Houdbaar Tot

Posted by on feb 24, 2016 in Alles, Groene stapjes | No Comments

Houdbaarheid
TGT of THT? Denkend aan onze gezondheid gooien we eten weg i.v.m. de datum. Verse producten met een ‘Te Gebruiken Tot’ datum is overduidelijk, deze wilt u liever niet eten als die datum voorbij is. Maar hoe zit dat met gedroogde pasta of een pak yoghurt? Maak een groen stapje door minder eten weg te gooien.

TGT is ’te gebruiken tot’ en staat op de meeste verse producten, bij vis en vlees kunt u zich het beste aan de datum houden. THT betekent ‘Tenminste Houdbaar Tot’. En dat ’tenminste’ kan gerust een dag langer zijn, gebruik uw zintuigen en voorkom voedselverspilling. Bij ongekoelde producten zoals pasta en conserven is de veiligheid eigenlijk nooit een probleem.

Als bepaalde micro-organismen (te lang) de kans krijgen om te groeien, kunnen ze ons ziek maken. Op versproducten staan dus de strengste houdbaarheidsdata. De ’te gebruiken tot’ data zijn ook voor de winkelier heilig. Omdat het zonde is als vis of vlees in de schappen blijft liggen, geven we al een paar dagen voor de ’te gebruiken tot’- datum korting. Als u het diezelfde avond of op de datum bereidt is het veilig, lekker met korting en hoeven wij het niet weg te gooien.

In de winkel verkopen we ook geen producten die over hun ’tenminste houdbaar tot’ datum zijn. Soms piept er iets tussen door, dan zijn er altijd oplettende klanten die ons er even op wijzen. Maar bij u thuis hoeft u dus niet direct alles weg te gooien als deze datum is bereikt. Kijk, ruik, voel en proef (een beetje) voordat u het zomaar weggooit, de kans is groot dat u het nog gewoon kunt gebruiken zonder zorgen voor uw gezondheid.

VOEDSELVERSPILLING
Ongeveer 14% van de boodschappen in Nederland belandt ongebruikt in de vuilnisbak. We gooien ieder jaar voor zo’n € 2,5 miljard aan voedsel weg. Dat is ruim € 150 per persoon. Ofwel zo’n 50 kilo. Producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten verspillen nog eens zo’n € 2,5 miljard aan voedsel.

Producten die consumenten het vaakst weggooien zijn:

  • melk en melkproducten;
  • brood;
  • groenten;
  • fruit;
  • sauzen, oliën en vetten.

Laten we een groene stap maken door makkelijk te beginnen. Heeft u een TGT of THT product in handen?