Word Grootste Zaadbank van NL-filiaal!

Posted by on jun 10, 2016 in Alles | No Comments

Wij gaan door met de actie Grootste Zaadbank van NL, meldt u aan als filiaalhouder.
Vanaf vrijdag 3 juni zijn er weer zaadpakketjes om de actie te steunen!

 

 

Bericht van Bionext en haar deskundige Maaike Raaijmakers • 19 mei 2016

BREDE ERKENNING VAN ONWENSELIJKHEID PATENTEN OP VOEDSEL

Bionext is voorzichtig positief over de uitkomsten van het gisteren door staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) georganiseerde symposium ‘Finding the Balance’. Er was brede erkenning dat het toekennen van patenten op natuurlijke eigenschappen van planten onwenselijk is. De toezegging van Eurocommissaris Elzbieta Bienkowska (Interne Markt) om een nadere interpretatie van de Europese Biotechrichtlijn te geven, is volgens Bionext ook goed nieuws . Maar de vraag is of dit voldoende zal zijn om een einde te maken aan patentclaims op ons voedsel.

Bionext deskundige Maaike Raaijmakers: “Alle aanwezige deskundigen en politici waren het eens dat de huidige interpretatie van de octrooiwetgeving problematisch is en dat hiervoor een oplossing moet komen. Vóór het symposium was het nog onzeker of de Europese Commissie in actie wilde komen.
Dat ze nu aankondigen om nog dit jaar met een zogenaamde ‘verklarende notitie’ van de Biotechrichtlijn te komen is dan ook een stap in de goede richting. Maar daarmee zijn we er nog lang niet. Uiteindelijk gaat het erom dat het Europees octrooibureau geen patenten meer verleent op natuurlijke eigenschappen van klassiek veredelde planten. Tot het zover is gaan wij door met campagne voeren.”

De nadere interpretatie van de Biotechrichtijn is onderdeel van een pakket aan maatregelen dat gisteren gepresenteerd werd. Zo werkt het zaadbedrijfsleven zelf al aan een beter overzicht van alle verleende en aangevraagde patenten (http://pinto.euroseeds.eu/) en aan een betere toegang tot gepatenteerd biologisch materiaal (www.ilp-vegetable.org)
Ook gaan de Europese Octrooi- en Kwekersrecht bureaus meer samenwerken om patentclaims op eigenschappen van bestaande rassen te voorkomen. Maaike Raaijmakers van Bionext ziet deze vrijwillige maatregelen als lapmiddelen. “Ze lossen het eigenlijke probleem voor veredelaars niet op. De toegang tot gepatenteerd uitgangsmateriaal blijft beperkt en kostbaar.”

Bionext voert in Nederland campagne tegen patenten op natuurlijke eigenschappen onder de titel ‘De grootste zaadbank van Nederland’. De biologische sector vraagt met de campagne steun van het Nederlandse publiek vóór de biodiversiteit en tegen patenten op zaden. Iedereen kan meedoen door zich als filiaal aan te melden bij De Grootste Zaadbank van Nederland en zaden van ‘door patenten bedreigde gewassen’ onder te laten duiken in zijn vriezer.

Zolang het Europees Octrooibureau patenten op klassiek veredelde planten blijft verlenen gaat Bionext ook door met het voeren van oppositieprocedures. Op 10 juni is de hoorzitting van de officiële bezwaarprocedure tegen het octrooi van Syngenta op de rode paprika. De ‘uitvinding’ van Syngenta betreft een eigenschap van een plant – resistentie tegen witte vlieg – die in de natuur voorkomt. Het bezwaar is samen met LTO en 32 andere organisaties uit 27 Europese landen ingediend bij het Europees Octrooi Bureau (EOB).