Demeter: logica van de natuur

Posted by on sep 7, 2017 in Alles | No Comments


Wat eten we vandaag? Gekookt eitje bij het ontbijt, salade als lunch en een zelfgemaakt sausje bij de dagelijkse kost. Wat ligt er eigenlijk op ons bord? Een stukje vlees, groente, een boterham. Maar misschien is er meer te proeven; de smaak van waar het vandaan komt; de smaak van hoe het is gegroeid onder onze zon en in onze aarde.  Alleen de zon komt voor niets op, maar om iets lekkers op ons bord te krijgen moet er nog het één en ander gebeuren. Voor biodynamische boeren, met het Demeter keurmerk, is dit het volgen van de logica van de natuur.

De boer, de kip, haar eieren en de bloedluis
Voor de biodynamische boer, de bd-boer, is het natuurlijk gedrag van de kip de leidraad in tegenstelling tot de ‘reguliere boer’ met grote kippenschuren. Voor lekkere eieren heb je gezonde dieren nodig, het natuurlijke gedrag van de deze bosvogel is logischerwijs de beste methode om dit voor elkaar te krijgen. Kippen scharrelen graag buiten rond, maar ze willen zich wel veilig voelen. In bosjes en struiken zoeken ze beschutting en er loopt een haan bij die zorgt voor de sociale rust en bescherming. Ze kunnen in de grond ‘krabben’ en zandbaden nemen. Op deze manier is er minder stress, een belangrijke voorwaarde voor gezonde dieren.

Onze Demeter eieren komen van kippenhouderij De Grote Kamp in Uden.

Een andere belangrijke voorwaarde is een duurzame kringloop op het bedrijf, biodynamische boeren voldoen hiermee aan meer milieu- en voedseleisen dan biologische boeren. De kippen krijgen 100% biologisch voer, de mest wordt gebruikt op de akker, daar groeit en bloeit weer het voedsel. Boeren kunnen zo een duurzame en gesloten kringloop op hun boerderij maken.

Chemische middelen horen vanzelfsprekend niet thuis op een bd-boerderij. Maar hoe pakken Demeter pluimveehouders dan de vervelende bloedluizen aan? Ten eerste zijn de hokken groter en hebben de kippen meer uitloopruimte. Hierdoor blijft de ziektedruk lager. Verder wordt er schoongemaakt met bijvoorbeeld groene zeep en met heet water. De plinten en kieren, daar waar de bloedluizen zich graag ophouden, worden bijvoorbeeld ingesmeerd met een pap van gebluste kalk of bespoten met bruine aarde dat ook veel silica bevat. Dit zorgt er aan de ene kant voor dat de broedplaatsen van de bloedluis vernietigt worden en aan de andere kant heeft het een uitdrogende werking waardoor de bloedluizen dood gaan. Ook zijn er pluimveehouders die regelmatig een ronde door de stal maken met het plamuurmes, waarbij kieren worden schoon geschraapt en met groene zeep schoonmaakt.

Barstensvol leven
Bij Demeter producten draait het allemaal om bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit. Dat betekend dat de bodem gezond is door de aanwezigheid van mineralen, wormen en andere insecten. Het grondwater is schoon en er wordt bewust niet veel bemest. Als je goed kijkt naar de akkers en de weilanden en je ziet naast gras ook kruiden en bloemen, bijen, vlinders en vogels zoals leeuweriken en geelgorzen dan wordt er geboerd met veel biodiversiteit. Voor bd-boeren is deze samenhang van vogels, insecten en de rijke bodem een indicatie voor de kwaliteit van melk en vlees. Want het is die rijke bodem die je indirect op je bord hebt liggen.

Op de website van Stichting Demeter leest u meer over biodynamische producten en vertellen de bd-boeren over hun werkmethode. Of vraag ons gerust naar het assortiment met het Demeter keurmerk.