De smaak van… zuurkool oktober ’21

Posted by on okt 8, 2021 in Alles, De Smaak van Stel... Blog | 2 Comments

 

“Wat wil je eten op je verjaardag?”, vroeg mijn moeder soms vroeger. Ik kan me niet anders herinneren dan dat ik daarop “zuurkool!” antwoordde. Mijn moeder maakte heerlijke zuurkoolstamppot, met rozijnen, en een heerlijke Hemaworst (die door vijven moest), en een kuiltje jus! Ook als zij een harinkie bij de viskraam nam, koos ik een zure bom. “Je verzuurt nog van binnen!”, riep ze dan glimlachend.

Mijn voorliefde voor zure smaken is wel veranderd in de loop der jaren; mijn buik kan er niet goed meer tegen. Maar ja, als je iets zo lekker vindt, ga je of af en toe steggelen, of op zoek naar alternatieven. Wat een heerlijkheid dat wij in de winkel de Eden zuurkool hebben! Uit het vat! Hoeft niet afgespoeld of gekookt te worden, en ik krijg daar geen last van. Meerdere klanten hebben deze vaten ontdekt, sommigen komen alleen daarvoor. En de hele zomer is de vraag eigenlijk gebleven: ‘is er al zuurkool?’. Ja hoor, dames en heren, hij is er weer! De eerste vaten zijn al op, mensen willen weer warm en troostrijk eten, maar ook wordt hij vaak rauw gegeten, als hapje bij een maaltijd, op een broodje met een knakworst en mosterd, of als snoepje tussendoor. Vorig jaar was er iets mis gegaan bij het fermentatieproces en hadden we het lange tijd niet. Hoe heerlijk om het vanaf nu weer te kunnen eten. Ik heb afgelopen week wat geëxperimenteerd om niet alleen een stamp-recept, maar ook twee alternatieven te kunnen doorgeven.

Zuurkoolsoep

 • Fruit een ui aan in de soeppan met wat olie, en voeg later 1el komijnzaad toe. 
 • Doe 300gr zuurkool erbij, knip evt. iets fijner.
 • Voeg 2 grote appels en 1 aardappel in stukjes toe.
 • Laat gaarkoken in 1lt krachtige bouillon en pureer met de staafmixer.
 • Voeg 3el crème fraîche toe, een hand peterselie en evt. uitgebakken spekjes.

Voor het volgende gerecht had ik de ingrediënten al gehalveerd, om eerst eens uit te testen, maar uiteindelijk werden het er nog heel veel. Dus toen heb ik in de buurtapp gezegd “zuurkoolkroketjes, nu warm, wie durft?”, en stonden er vijf minuten later drie buurvrouwen aan mijn keukenraam te proeven en keuren. Eten verbindt! Ze zijn goedgekeurd, met de tips dat ze iets kleiner mogen, meer als bitterbal, en wat krachtiger van smaak, evt. met wat geraspte kaas erdoor? Probeert u ook lekker uit. Recept is n.a.v. Trouw, van Bas Robben. (Ik heb dus al de ingrediënten gehalveerd en hield daar 12 fikse kroketballen uit.)

Zuurkoolkroketten

 • Kook 250gr aardappels in zout water, giet af en laat goed uitstomen, maak er een puree van met 60gr boter.
 • Stoof 250gr zuurkool in een klontje boter (voor een scherpere smaak ga ik dit volgende keer niet meer doen), en meng met peper en zout door de aardappelpuree.
 • Als het goed op smaak is, meng er 1 ei doorheen, schep in een schaal en zet koud weg.
 • Zet op het aanrecht vast een pan met olie/frituurvet klaar, en ook drie bakjes gevuld met bloem, 3 geklutste eieren en paneermeel.
 • Maak met vochtige handen balletjes of ovalen vormpjes van de puree, wentel door achtereenvolgens bloem, ei, paneermeel, ei, paneermeel.
 • Frituur ze 5 minuten en serveer met mayonaise en/of mosterd.

Zuurkoolstamp Hawaï

 • Maak een puree (van aardappel/knolselderij/pastinaak/bataat), doe daar de verse zuurkool bij, breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
 • Voeg -naar smaak- toe: rozijnen, geraspte kaas, plakjes banaan en stukjes ananas.
 • Ook kun je (vegan) spek of rookworst toevoegen.

(Na een lange zoektocht heb ik trouwens de perfecte vervanger van de Hemaworst gevonden: de runder rookworst van St. Hendrick!)

Wat ook heel hip is tegenwoordig, is je eigen fermented food te maken. Zo hebben we in de winkel alle benodigdheden daarvoor, zoals de Rotpot (leuke naam!). Lekker zelf aan de slag met een ingrediënt als kool, of wat er nu nog uit je (moes)tuin komt, en het dan zien veranderen in een prachtig, gezond product! 

 

 

Of neem eens een kijkje op de website van Annemieke Geerts: https://www.mijnhollandsekeuken.nl/over-mij/

Zij schreef Mijn Hollandse keuken (in de winkel te koop), dat aan de hand van wat er die maand aan voedsel van het land of uit zee komt je ideeën en recepten geeft. Een aanrader! De workshop fermenteren die ze ook bij ons in de winkel gaf gaan nog niet door, maar ik zou haar in de gaten houden.

Ik hoop dat ik je heb aangespoord om aan de zuurkool te gaan. Misschien is jouw smaak ook wel veranderd? Wat in het vat zit, verzuurt niet. Dus geniet er ten volle van nu het weer kan.

Groet,

S.tel

 

2 Comments

 • 12-10-21
  Ik liep vandaag door de winkel en net voor het zuurkoolvat rook ik het al. Die heerlijke zuurkool geur.
  Wat wordt ik er vrolijk van als ik weer verse zuurkool kan eten. Ik ga ook de andere recepten proberen.
  Petra Spigt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.