De smaak van… zeven! jan.’21

Posted by on jan 5, 2022 in Alles, De Smaak van Stel... Blog | One Comment

 

Je weet misschien dat ik al jaren een Jaarwoord voor mezelf meeneem het nieuwe jaar, als soort van goed voornemen. Niet om een doel te behalen, maar om ergens mee bezig te zijn. Als een mantra. 2021 had ik het woord Laten, en manmanman, wat kon ik dat goed beoefenen! Dankzij corona en de bijkomstige maatregelen kon ik heel veel ‘doen’ omzetten in ‘laten’. En dat was goed voor mij. Ik gedij beter op minder. Eten, uitgaan, drukte. Ook probeerde ik het in de opvoeding toe te passen; ze zijn nu oud&wijs genoeg om hen het zelf te laten uitzoeken. (“Zoek het uit!”, gebruik ik liefdevol ook steeds vaker.) Dit jaarwoord is, net als zijn voorgangers, er ook een om niet zomaar los te laten maar nog op te herkauwen af en toe.

Wat is dan dit jaar mijn nieuwe woord? Zeven. 7.

Ik geloof niet in toeval. Wel in dat dingen je toe-vallen, omdat die op dat moment iets kunnen betekenen voor jou. En zo viel Zeven mij toe. Dat het een heilig bijbels getal is, wist ik. Ook had ik wel eens gehoord over je leven, dat er steeds fases van 7 jaren zijn. Hee, dat klopt wel bij mij; vaak begon er een andere fase; kind, basisschooltijd, middelbare schooltijd, studie en werk, op m’n 28e 7 jaar gemoederd, met 35 weer terug voor de klas, om na 7 jaar via een sabbatical hier te belanden. En hier werk ik nu ook weer 7 jaar. 

(Op de foto ben ik, jongste van drie meiden, ongeveer zeven.)

In de antroposofie hebben de fases een naam. Ik word straks 49. 7×7! Daarmee ga ik de fase van het overzicht in. Ik ben benieuwd. Op onderstaande link kun je er meer over lezen:

holistik.nl/antroposofische-fasen-leven/

Toevallig bedenk ik me nu dat ik helemaal in de boekenserie De zeven zussen zit. Ik neem mezelf weinig tijd om te lezen, maar eenmaal hieraan begonnen vind ik het juist moeilijk om weg te leggen. Ook weer die zeven.

Wat ook toevallig was (of niet?) was de totstandkoming van mijn tattoo. Ik wist al heel lang dat ik nog iets groens wilde. Mijn lievelingskleur en de kleur van kruiden en planten, waar ik in een cursus steeds meer over leer. Ik wilde een stengel van een plant op mijn arm. Een korenhalm? Maar ik eet geen gluten! Dat is gek. Vlierbloesem of fluitenkruid? Veel mooie herinneringen aan. Brandnetel? Ik heb wel wat stekeligheden ja… Een ontkiemend zaadje? En ineens kwam het op mijn pad; in de winkel stond een ansichtkaart met een aquarel schermbloem. Prachtig. Zoiets moest het worden. Toen ben ik thuis met waterverf en zwarte pen lekker gaan schetsen, n.a.v. die kaart en zo moest het worden. Toch een beetje in mijn eigen stijl. Wat schetst mijn verbazing dat ik op de dag voor ik hem liet zetten eens achterop keek wie het eigenlijk gemaakt had? De afbeelding was van een zevenbladbloem! Dat ik die niet herkend had! Over ‘on’kruid heb ik toch al eerder geschreven? Met bijbehorende foto van de bloemen en recepten. Dit was de bevestiging. En ze  zitten er op hoor. Ze, want naast de schermbloem ook een schets van bamboe. Altijd groen, symbool voor standvastigheid, herstel, groei, hoop en veerkracht en geeft praktische wijsheid. Blij met deze lijfmantra’s die me helpen her-inneren.

 

 

 

 

 

 

 

 

Een recept heb ik deze maand er niet bij. Of zal ik nu tot in detail gaan beschrijven hoe je bloem moet zeven, zodat je luchtiger baksels krijgt? Nee hoor. Ik gebruik liever alles en het is zoals het is. Soms compacter dan ik wil, soms met nog een klontje erin of een velletje. Net als in het leven, waarin het ook niet allemaal glad en perfect is. Ook al doen de sociale media je soms anders geloven… 

Ik ga mijn Zeven be-leven dit jaar. Eens zien wat het me brengt. Ik wens jou een mooi nieuw jaar toe, met een goed voornemen of ook een jaarwoord (vertel, vertel!), maar in ieder geval met liefde om je heen (misschien moet je daarvoor eerst de mest op je pad omdenken tot een hart, zoals hier in de polder?!).

Groet,

Kan een afbeelding zijn van 1 persoon, weg, gras en natuur

S.tel

P.s.: de kunstenares van de ansicht is Maartje van den Noort, met een atelier dichtbij Baarn. Leuk om haar eens op te zoeken, online of ter plekke. Goed voornemen van Toos en mij!

One Comment

  • In 2007 het jaar dat….. wij elkaar ontmoeten, jij van Karin hoorde van een jongetje uit Baarn. Voor altijd in “ons” geheugen. Dus niet zomaar een jaartal maar wel met een 7. Ben blij dat je je ken. ❤️

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.