De smaak van… zeep! okt.’22

Posted by on okt 4, 2022 in Alles, De Smaak van Stel... Blog | No Comments

zeep v(m) zepen  verbinding, ontstaan door koken van vetten met loog; schuim verwekkend reinigingsmiddel; -zieden o; het bereiden van zeep

Dat je vroeger gewaarschuwd werd met “ga je mond maar spoelen met zeep!” Of dat een zeep er zo smakelijk uitzag dat je er een hapje/likje van nam. En dan heet dit blog ook nog eens ‘De smaak van zeep’?! Hoewel we ons verlekkerd hebben bij elkaars zepen (zie foto), zijn het toch vooral andere zintuigen die opspelen bij zeep. En daar maakte ik me een beetje druk om met mijn gevoelige neus toen we als bedrijfsuitje meegenomen werden naar een zeepmakerij. Na lang gokken en gissen wat we toch gingen doen (ik zal je de vele -vreemde- opties die genoemd werden besparen!) , bleek dat we een zeepworkshop mochten volgen bij Botma&Van Bennekom in Arnhem. Onder diezelfde naam verkopen zij prachtige zepen en badproducten, ook bij ons. Eerst kregen we uitleg over hun ontstaan en gang van zaken nu, en toen mochten we in een aangrenzende ruimte zelf aan de slag. Na de uitleg gingen we onze eigen geur samenstellen met etherische oliën. In drie stappen mixten en verwarmden we oliën, vetten en loog. Dat is nog een heel secuur klusje, want dat loog (natriumhydroxide) moet je niet inademen. Verzeping is dan ook alleen mogelijk als het loog op een bepaalde temperatuur reageert op de vetten. De geur werd aan het mengsel toegevoegd en toen konden de creabea’s in ons los. Met cacao, ghassoulklei, of andere natuurlijke ingrediënten kleurde je -een deel van- je zeepmengsel en er lag lavendel, havermout, maanzaad, etc. om laagjes, of een marmereffect te creëren in je bakvorm. Wat een mooie ervaring! Zowel de dag en bezigheid, als de zeep die je later (dat loog blijft nog even actief en de zeep moet uitharden) krijgt. Je eigen persoonlijke zeep. Maar bovendien het voor ogen zien van hoe een product dat wij verkopen dan echt gemaakt wordt. Dat dat geheel transparant, biologisch en duurzaam is. Kom eens kijken (en ruiken) in ons schap, voor jezelf of als cadeau.

Wist je dat:

 • Zora alles doet met een blokje Aleppozeep? 
 • Een klant aan de kassa vertelde dat een vriendje van haar zoon maar vreemd stond te kijken naar het blokje zeep toen hem gevraagd werd zijn handen te wassen?
 • Ik vooral goede herinneringen heb aan de combi van zomers, groene zeephellingen, en zeilkampen in Friesland?
 • Het nu de tijd is om je eigen wasmiddel te maken? (Hierover hieronder meer.)
 • Je eigenlijk maar 1 stuk zeep nodig hebt, voor een heleboel doeleinden, i.p.v. aparte keuken-/wc-/badkamerreinigers?
 • Er op deze website hele leuke informatie staat om zelf aan de slag te gaan: https://www.zeepzus.nl/

 

Je kunt dus echt een stuk goedkoper (of in ieder geval milieuvriendelijker) uit zijn met maar 1 goed stuk zeep. Ik geef je nu mijn recept voor zelfgemaakt wasmiddel, wat een fractie kost en ik hergebruik steeds dezelfde fles.

Wasmiddel

 • breng 2,5 liter water aan de kook
 • snijd van een stuk Marseille-/huishoudzeep of andere restjes 40gr af en snijd dit klein
 • als het water kook, vuur uitzetten en zeepsnippers erbij doen en goed roeren (ik gebruik een garde), voeg evt. ook 40 kristalsoda toe, let dan wel op dat je donkere was er misschien iets door verbleekt
 • als je goed hebt geroerd, zet de pan -een nacht- weg om te koelen, en maak de dikke substantie weer vloeibaar met een staafmixer
 • voeg evt. wat druppels etherische olie toe en klaar ben je!
 • gebruik ongeveer 100ml per wasbeurt (ik gebruik in het wasverzachterbakje een scheutje azijn)

Of, nog goedkoper, je wasmiddel nu van de grond rapen? Is niet echt een recept maar meer een bezigheid: raap 5 paardenkastanjes op, snijd klein, stop in een pot met ongeveer 250ml water, laat twee dagen staan en schud regelmatig, gebruik het sop voor een wasbeurt! C’est tout!

Een kind kan de was doen!

 

 

 

Wat ik heel fijn vind is dat het weer normaler wordt om een gewoon stuk zeep te gebruiken. Niet alleen in de wc of op vakantie, maar ook voor hondenzeep, afwaszeep, scheerzeep en shampoozeep (maar dan heet het hip shampoo bar!). Kom je lekker eens struinen in ons aanbod? Ik waarschuw je wel, want er zitten prachtige en h()eerlijke producten tussen! Zoals de Werfzepen, Traay, Marseillezeep, Aleppozeep, of rechts de Naiked zeeptabletten, om zelf op te lossen in water!

 

 

 

 

 

 

Tot snel, groet,

S.tel (ook namens de rest van het team)

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.