De smaak van… water. 02-21

Posted by on feb 1, 2021 in Alles, De Smaak van Stel... Blog | No Comments

Als Watermanvrouw vind ik deze maand een mooi moment om het te hebben over water. Ik houd van water! Om in af te koelen (de Eem of de zee), te drinken, om te staren over water. Het heeft iets mysterieus, je ziet alleen de oppervlakte, maar wat erin zwemt of welke stromen eronder bewegen is onzichtbaar. Het is een heel groot onderwerp; over de stijging van de zeespiegel of het tekort eraan. Maar ik wil het veel kleiner maken, over hoe je het kunt gebruiken en vooral hoe je er zuinig mee om kunt gaan!

Een vaste klant in de winkel is Madeleine en ik zag bij haar online posts een shift in waar ze mee bezig is. Steeds meer back to basic, met veel aandacht voor water en duurzaamheid. We hebben elkaar gesproken want ik was erg benieuwd hoe ze dat dan praktisch gezien deed, dat besparen? Ze vertelde dat ze, sinds ze de Bushcraft opleiding doet, bewust is geworden dat water niet ‘uit de kraan’ komt, maar een hoop werk is om het op te vangen, te reinigen en zwaar om op haar tochten mee te nemen. En zodra je je bewust wordt, ga je er anders naar kijken. En verandert je houding/gedrag meestal mee. Madeleine vertelde dat ze het als een sport ging zien om te kijken naar hoeveel kuub ze verbruikte, en ze ging proberen dat te verlagen. Dat lukte heel goed! Hoe? Hier komen wat tips:

 • gebruik de spaarknop bij het doortrekken van je wc
 • vang je water op uit de gootsteen, na groente wassen, vaatdoekje uitspoelen en alles waar geen zeep bij kwam
 • neem een timer/zandloper/horloge mee in de douche en douche 5 minuten (ook vel beter voor je huid, en ook minder douchen is om beide redenen beter)
 • als je douchewater aan het begin moet opwarmen (beter is het om dat ze hard en hoog mogelijk te doen), vang ook dat water op in een emmer
 • was alleen als je een volle trommel hebt, en op ecostand
 • zet een regenton en/of emmers in je tuin (anders verdwijnt kostbaar regenwater in het riool!)
 • doe de kraan dicht als je je handen wast of tanden poetst
 • zet de kraan op een zo zacht mogelijke straal

Ik vroeg wat ze dan doet met het opgevangen water? In de winter spoelt ze daar de wc mee door, en zomers voor de planten. Dit zijn natuurlijk heel mooie dingen om mee te beginnen, om uit te proberen wat er bij jou(w leefstijl) past. Helemaal leuk is het als je merkt dat je rekening naar beneden gaat. Als je verder wil gaan, kun je ook subsidie aanvragen voor bijvoorbeeld het loskoppelen van je regenpijp of de aanleg van een sedumdak. Kijk maar eens op www.baarn.nl (Duurzaamheid, Duurzaamheidswijzer, Duurzaamheid in huis) wat de mogelijkheden zijn. Ook een mooie nieuwe uitvinding is een Rainproof schutting van Rainwinner, die water opvangt als bamboe. Zo krijgt de aarde het water dat ze nodig heeft.

Ons lichaam heeft ook veel vocht nodig, en het is dan ook goed om het veel te drinken. Sinds ik suikervrij eet, vind ik soms dat ik even klaar ben met water en thee. Je kunt heel makkelijk lekker fruitwater maken door stukjes fruit/groente(appel, komkommer) en verse kruiden (pepermunt, basilicum) in water te laten trekken. Ook af en toe maak ik Switchel, een soort Kombucha/ Kefir, maar dan heel simpel:

 • Meng 8 plakjes gember met 4 theelepels appelazijn, 4 eetlepels honing, evt. een dadel of vijg, met 1 liter water
 • 24uur koel wegzetten
 • klaar!

 

Ik daag je uit om echt naar water te kijken, en waterbesparing niet te zien als een druppel op een gloeiende plaat, maar als een begin!

Groet,

S.tel

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.