De smaak van… vijgen dec. ’22

Posted by on dec 11, 2022 in Alles, De Smaak van Stel... Blog | No Comments

 

Als ergens het water van in mijn mond loopt, is het wel van (het idee van) vijgen! Verse wel te verstaan. Ik neem je even mee naar mijn vroeger: mijn opa en oma woonden in Vlissingen, vlakbij zee, met een tuin op het zuiden. Daar was opa vaak lekker ‘aan het rommelen’, of in de schuur of in de tuin of vijver. Oma zat liever op het terras in de zon (met een kopje thee met een Napoleon erin!). Ze hadden de oorlog mee gemaakt als jonge ouders en dat heeft mijn moeder en ons gevormd. Toen de eerste kiwi’s in Nederland kwamen, werd opa woest toen wij het vreemde ding te dik schilden. Zonde! Dat kwam helemaal van de andere kant van de aarde. En toen kreeg mijn opa een vijgenstek in handen, plantte die tegen de zuidmuur en verzorgde het ding goed. Hij was vast een van de eerste particulieren die er een had? Ik kan me niet herinneren dat we er veel van gegeten hebben maar mooi was hij wel. Toen mijn moeder erom vroeg, heeft opa zelf een stek gemaakt en sindsdien groeide er tegen mijn moeders zuidmuur ook een vijg, groter en groter. Als het ding dan zoemde van volheid, pakten we de ladder en klommen op het schuurdak om te oogsten. Heerlijk, verse vijgen! Vaak droop het sap over m’n kin. Handig ook als ik terugkwam van een kampeervakantie en de vijgen me meteen ont-lasten. Inmiddels ben ik sinds een paar jaar ook eigenaar van een vijg, en ook hier groeit deze tegen een zuidmuur! Nu hopen dat hij vrucht gaat dragen.

Het mooie aan de natuur is dat niet alles altijd groeit, en in dit jaargetijde moeten we het dus doen met gedroogde. Daar heb ik aan moeten wennen, maar inmiddels ben ik een paar heerlijke recepten rijker die ik hier graag deel. Vind jij het ook zo lekker om af en toe te snacken en snaaien? Een blokje kaas, een handje chips, dat soort dingen. Welnu, dan is het nu tijd om de vijgenrol (van Made By Ellen) te maken. Die wordt nl lekkerder als hij langer mag rijpen. Ideaal dus om voor kerst te maken. Ik maak inmiddels een dubbele hoeveelheid om kleine ‘worstjes’ cadeau te doen, gewikkeld in keukenpapier, met een mooi touwtje en/of boodschap.

Vijgenrol

  • Maal 75gr gepelde en geroosterde amandelen fijn tot meel
  • Hak 250gr gedroogde vijgen (zonder steeltjes) in een blender tot een pasta
  • Snijd 100gr gedroogde abrikozen en 100gr walnoten klein
  • Voeg bij elkaar en voeg toe: 1t. honing, 1el water, snuf kruidnagel (en ik doe er een scheutje kruidenbitter bij!) en kneed goed
  • Rol er een worst van en leg onafgedekt minstens een week in de koelkast
  • Snijd er dunne plakjes van en leg bijv. op een kaasplankje

Speaking of kaasplank; heb je al gezien hoeveel mooie kaasjes we (voor de feestdagen) hebben? De drunk Stilton staat alweer een tijd met een fles port op z’n kop erin te trekken, er zijn mooie vormen cheddars, met truffel, blauwe geitenkaas, cremeux de bourgogne en de (schapen)kazen van De Zeekraal. Teveel om op te noemen. Naast de vijgenrol, kun je ook voor onderstaand recept (van kuukskes.nl) kiezen.

Vijgen in kruidige port

  • Breng 750ml volle port aan de kook
  • Voeg toe: 500gr gedroogde vijgen, 3 laurierblaadjes, 2el honing, 2 kaneelstokjes, 1 steranijs, en de zest/schil van 1 sinaasappel
  • Laat 15 min inkoken en laat van het vuur af afkoelen
  • Serveer of bewaar ze in een gesteriliseerde pot (dan nog 1 a 2 maanden houdbaar in de koelkast)

De heilzame werking van vijg die de meesten wel kennen is dat hij laxerend werkt (ik schreef er al over). Er zit vitamine C, calcium, ijzer en magnesium in, dat bij het drogen behouden blijft. Het is 1 van de 4 ‘pectorale vruchten’, naast rozijn, borstbezie en dadel. Wat ik zelf niet wist, maar nu lees, is dat een belangrijke eigenschap van de vijg is dat hij helpt bij luchtweg- en mondaandoeningen. Denk aan verkoudheid, bronchitis, en longontsteking. Aangezien er zoveel mensen hoesten op het moment, geef ik het recept door van een decoct, een afkooksel:

  • Breng 100gr gedroogde vijgen aan de kook in 1 liter water
  • Laat ongeveer 10min zachtjes pruttelen, zeef het en gebruik het afkooksel om te gorgelen of drink het op

Zo komen we de winter wel door, niet? En als er dan straks weer verse zijn, kun je deze heerlijke verantwoorde taart maken (van Dayenne Bos), loopt het water je al in de mond?

Cheesecake met vijgen

  • Week 200gr cashewnoten een nacht in water
  • Spoel ze af en laat uitlekken
  • Maak de bodem door 125gr amandelmeel te mengen in de keukenmachine met 225gr dadels, 50 bruine amandelen, 50gr gesmolten kokosolie en 1tl kaneel
  • Druk het goed aan in een springvorm (20cm doorsnede)
  • Maak nu de vulling in de keukenmachine door de cashews te vermalen tot een gladde massa met het sap en rasp van 1 citroen, 100ml kokosroom, 50ml honing en vanillepoeder/-merg
  • Verdeel de vulling over de bodem en zet de taart afgedekt een uur in de vriezer
  • Snijd een paar verse vijgen in kwarten of plakjes en verdeel over de taart

 

Lieve mensen, laat de komende tijd er een zijn van delen en ont-moeten, heb het goed en tot in het nieuwe jaar. Groet,

S.tel

 

P.s.: ik heb deze hele blog geschreven met Gijs-ik-grijp-je in mijn hoofd. Sorry? Dat is een kampliedje dat erop neerkomt dat roverhoofman Gijs naar het vijgenblaadje van een dame grijpt (om hem vervolgens in zijn zijn pijp te stoppen!). Wil je hierover meer weten, of dit live horen, dan zijn mijn zus en ik te boeken als Bee&Trix voor jouw feest!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.