De smaak van… speculaas(kruiden)!

Posted by on okt 13, 2020 in De Smaak van Stel... Blog | No Comments

Zeg eens eerlijk: zit jij al aan de speculaas/pepernoten/gevulde amandelstaven?

Ik probeer dat zoveel mogelijk uit te stellen, om dat ‘seizoensgevoel’ ervan te behouden. Toch cheat ik daarmee ook zodra het zomerweer omslaat in nat en koud…! Dan heb ik gewoon behoefte aan verwarmend, kruidig voedsel, zoals pompoensoep, stoofvlees of dus speculaas.

Leuke is dat ik nu door het uitzoeken wat er in het kruidenmengsel meestal zit, ook het verschil weet tussen kruiden en specerijen! Kruiden zijn planten (koriander, bieslook, etc.), en  specerijen zijn delen van planten uit tropische streken, en vaak scherper van smaak (kaneel, peper, etc.)

De Chinese voedingsleer weet al eeuwen dat het goed is voor je lijf om in de zomer verkoelende dingen te eten (die bevatten vaak veel vocht en koelen zo je lijf van binnenuit af) en in de winter verwarmende. Qua specerijen denk je dan aan gemberwortel, kruidnagel, tijm, kaneel, jeneverbes, kerrie, laurier, vanille, nootmuskaat, steranijs, venkelzaad en knoflook. Deze zetten je organen in beweging en stoken zo je binnenkacheltje op. Als je erg houdt van zomers eten, kun je in deze tijd je appel bijvoorbeeld bakken in wat boter met kaneel, zo heeft het ook het verwarmende effect. Of meng door een salade eens wat gebakken courgette, paprika, ui, knoflook, vlees/vis. Verrassend lekker, de combinatie van warm en koud!

Dus omdat het van een nazomerse septemberweek nu volop herfst is, deel ik deze maand mijn speculaasanders-toppers  met je.

    • Chill bread (Rens Kroes)
    • Mix 2 rijpe bananen met 50gr. dadels, 3 eieren, 2el kokosrasp. Voeg 150gr Meel toe (ik gebruik half havermout-/half amandelmeel) en 0,5tl zout, 1tl wijnsteenbakpoeder, 2el pompoenpitten, 1el zonnebloempitten, handje walnoten.(Hier heb ik 1tl speculaaskruiden toegevoegd.) Snijd een derde banaan in stukjes en roer erdoor. Vet een bakvorm in en stort het deeg erin. Top evt met nog wat pitjes. 50min op 180graden bakken, en klaar is je magnesiumbom!

  • ¬†Stoofvlees met speculaaskruiden¬†
  • Bak in boter/olie een ui zacht, voeg later 1 winterpeen, wat knoflook (en andere groente die je nog hebt) toe, bak even mee. Meng dan in blokjes gesneden suddervlees (ik probeerde bavette en dat beviel uitstekend!) met wat bloem, peper en zout en bak mee. Vervolgens blaadje(s) laurier, wat kruidnagels, tijm, een theelepel speuclaaskruiden¬† en een eetlepel appelstroop erbij. Blussen met een bruin biertje, zachtjes lang (liefst twee uur of meer) sudderen. Eventueel wat bouillon erbij als het dreigt droog te koken.
  • Wij aten het met spinazie en (bloemkool)couscous.

En onthoud: A stew boiled is a stew spoiled!!

Verder doe ik de speculaaskruiden soms in mijn ontbijtpap (heb al eerder de carrotcakeversie gedeeld), over de yoghurt, door het pannenkoekbeslag, in het ook al eerder gedeelde pompoenspeculaascake (december 2019) of een snufje in de warme chocomelk! Zou het ook lekker zijn in een latte? Dat ga ik nog proberen. Hoe gebruik jij dit mengsel? Of welke andere verwarmende gerechten maak jij nu? Laat het me weten! 

Blijf warm, groet,

S.tel

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.