De smaak van… shinrin-yoku dec.’21

Posted by on dec 6, 2021 in Alles, De Smaak van Stel... Blog | No Comments

 

“Draai haar drie keer in het rond in d’r eigen achtertuin, en ze verdwaalt nog!” Dat zegt mijn man altijd over mijn richtingsgevoel. Het klopt. Hij heeft gelijk. Maar als ik mijn krampachtigheid erover loslaat, en maar zie waar ik uitkom, lukt het toch vaak. Of ik heb een leuke korte ontmoeting door de weg te vragen. Of het voelt voor mij -zeker op een terugweg, die ziet er echt anders uit!- als een heel nieuwe omgeving. Zo hoef ik dus eigenlijk nooit ver weg te gaan voor nieuwe vergezichten. Daarom geniet ik zo van het Baarnse bos; ik kan alle paadjes nemen die ik wil, of ik volg mijn hond, en kom altijd weer uit waar ik het herken! Heerlijk. En wat voel ik me altijd weer opgeladen als ik daar ben.

Deze maand neem ik je dan ook mee in een Japanse traditie: bosbaden. Dat is niet het meervoud van openlucht zwembaden, maar het onderdompelen in het groen. Shinrin-yoku dus. De kunst is om heel langzaam te wandelen, met al je zintuigen open. Dus ruik, voel, proef, hoor en zie om je heen. En dat hoeft dus niet per se in een bos te zijn, maar mag ook in een park of je eigen achtertuin. Als je het maar bewust doet. Merk op. Ervaar. Laat je mobiel thuis en loop eens een ander pad en verwonder je. In de lente en zomer is het heerlijk om op blote voeten te lopen; je gaat vanzelf iets langzamer en merkt dat mos heel anders loopt dan een pad. Of hurk eens tussen de varens en zie hoe mooi het licht door de bladeren schijnt. Voel de schors van verschillende bomen. En misschien, als je even stil gaat zitten, zie je een hert!? Ik heb het een keer daar mogen ervaren, magisch!

Nou is bewegen sowieso gezond voor je spieren en gewrichten, en in deze gekke tijd kan het geen kwaad om daar bewust aan te werken. Maar wist je dat het ook goed is voor je immuunsysteem? Planten en bomen scheiden nl phytonciden af, een soort oliën, die antibacteriële eigenschappen hebben. Zo is de natuur dus je personal trainer en dokter ineen! Zonder dit te weten, merken veel mensen al uit zichzelf de helende werking van een boswandeling. Maar nu weet je dus dat het echt werkt. De paden op, de lanen in…!

Voor deze blog moest ik nog foto’s hebben en dus sleurde ik mijn hondje Jock mee de regen in. En dan is het lekker in het bos! Bijna leeg, prachtige plassen, de aardse geur van paddenstoelen en die drupgeluiden! (Hond genoot ook en zag heerlijke modderpoelen ontstaan…) Er zijn nog steeds heel mooie verschillende paddenstoelen te zien; op een berkentak ontwaarde ik heel veel kleine, ik zag grote fluwelen exemplaren op de grond, en die mooie die tegen een boomstam groeien.

Ook in de winkel hebben we een mooi assortiment: oesterzwammen, shi-take, kastanjechampignons, portabella’s, eikhaas, eringi, en pied de mouton. Keuze genoeg voor een lekker gerecht.

 

 

 

Kip in het bos (4 pers.)

  • fruit een ui, voeg 2 tenen knoflook toe en bak kip(dij)filet met peper, zout en wat kruiden naar smaak
  • kook pasta
  • voeg bij de kip na een minuut of tien 600gr paddenstoelen en evt. nog gedroogde en geweekte shitake in stukken, en 1 bouillonblokje en bak op halfhoog vuur
  • voeg 200ml room toe (ik maakte als gluten- en lactosevrije variant een roux van kokosolie en rijstmeel, met havermelk), laat een beetje inkoken
  • voeg wat bosui toe en serveer met de pasta en geraspte kaas (parmezaan of pecorino)

Wat ook een fijne bezigheid is, is om (met kinderen!) wat spul te verzamelen voor een kerststukje. Er liggen veel gevallen dennentakken op de grond, en er is mos, sommige hulststruiken hebben veel laaghangende takken waar je er een paar vanaf kunt halen en er zijn genoeg dennenappels. Thuis kun je dat mooi neerleggen in een schaal of glazen pot, eventueel kleine lichtjes of een kaars erbij, en het bos is naar binnen gehaald. Als je dan om de dag de takken met een waterspuit natmaakt, ruikt je hele huis steeds naar bos. Ook leuk om cadeau te doen. Want het blijft toch voor velen een moeilijke maand, en hoe mooi als je dan een lichtje kunt zijn voor (weggeven aan) iemand. 

Lieve lezers, doe je voordeel met deze informatie, leef bewust en langzaam en houd je lijf gezond! En als we elkaar tegenkomen in het bos, laten we elkaar groeten met “shinrin-yoku’!

Groet,

S.tel

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.