De smaak van… paddo’s!!?

Posted by on nov 8, 2020 in De Smaak van Stel... Blog | No Comments

“Kijk eens wat een mooie appels!” “Zo, de kolen zijn vandaag echt prachtig!” Zo start Toos vaak met haar groente en fruit, dus dit soort uitroepen hoor ik vaak als ik naast haar de zuivel doe. (Maar mij hoor je daar niet vaak lovende dingen uitroepen, zoals “moet je zien wat een kleurrijke yoghurts”?!) Maar ik moet toch elke keer weer grinniken als ik om 08:30 al hoor “Kijk dan wat een prachtige paddo’s!”

Zelf heb ik er niets mee. Niet met de hallucinerende als met de normale paddenstoelen. Dat is waarschijnlijk gekomen toen ik op mijn 10e besloot om, als enige in het gezin, vegetariër te willen worden. Toen nog niet zo normaal als nu en mijn moeder moest maar improviseren. Ik kreeg meer ei, nootjes of af en toe vis (dat was een eis van haar omdat ik in de groei zat) en kaas. En heel soms reden we naar Baarn om daar in de reformwinkel uit de vriezer achterin 5 kroketten te halen. Vegetarisch! Een wonder&heerlijkheid! Als ik nu kijk naar ons aanbod vegetarisch en veganistische vervangers, moet ik daar soms aan terugdenken. Maar m’n moeder probeerde me ook champignons te laten eten. En dat lukte niet. Nog steeds vind ik de structuur ervan te sponsig en de smaak wat muf. Tot verdriet van manlief, want die zou het wel vaker willen eten…

Totdat ik in het Volkskrant Magazine het recept zag van Yvette van Boven. Dat wilde ik wel eens proberen! Met twee tieners in huis die het het liefst over alles uitsmeren, ging ik aan de slag met Paddenstoelenketchup. Leuk om te maken, makkelijk ook en eenmaal geproefd ook goed bevonden! Door manlief en mij wel te verstaan, want de pubers wagen zich er niet aan. (Zou dat komen omdat er een sticker op zit met “paddo ketchup”? “Mam, wat moeten vrienden wel niet denken als ze hier de koelkast openen en dat zien?”) Ik vind het heerlijk op een tosti, of gewoon op (zelfgebakken glutenarm brood met) kaas, maar je kunt het ook als smaakversterker gebruiken in soepen of stoofschotels, of op een ei of vegaburger. Hier komt het recept:

Paddo ketchup

  • Fruit 2 sjalotjes met 3 tenen knoflook in olijfolie tot ze glazig worden.
  • Voeg 250gr paddenstoelen naar smaak, in stukjes toe en bak uit.
  • Doe erbij 8 ansjovisfilets (of 1el miso of 2el mosterd), en blus af met 4el rode wijnazijn en 2el (palm-)suiker.
  • Laat iets inkoken en breng op smaak met nootmuskaat en veel peper.
  • Pureer het (in de blender of gewoon met de staafmixer) en proef! Het moet zoet-zurig, vol van smaak en zoutig zijn.
  • Giet in een brandschone pot/fles en laat afkoelen. (Eenmaal geopend een paar weken houdbaar in de koelkast.)

Wie weet waar ik me vanaf nu nog meer aan ga wagen? Wat doe jij met paddenstoelen? Heb je een familierecept of zelf iets bedacht? Een bewerkelijke klassieker of gebruik je ze dagelijks? Ik hoor het graag ter inspiratie.

En wat is jouw mooiste paddofoto? Mijne bovenaan is jaren terug op Terschelling genomen. Weet je wat? Laten we er een WEDSTRIJD van maken (ook leuk voor de kinderen)! Kom je mooiste foto/tekening/etc brengen, dan hangen wij die op, en beslissen op 1-12-20 wie de winnaar is. En wat is de prijs?

Een Growkit om thuis sjitakes te kweken, op koffiedik! (Van het mooie Utrechtse bedrijf Fungi Factory, dat van/op afval weer voedsel wil kweken, en dat dat afval ook weer composteerbaar is! Zie het instructiefilmpje op https://fungifactory.nl/growkit-zelf-oesterzwammen-kweken/) Doe je mee?

Groet,

S.tel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.