De smaak van… (op) rolletjes

Posted by on dec 13, 2020 in De Smaak van Stel... Blog | No Comments

Zo december, daar was je weer. En ik ook. We ontmoeten elkaar nooit op ons beste moment he? Hoewel, jij doet er alles aan om indrukwekkend over te komen: met feestjes, versieringen, lichtjes en eten. Ik ben vaak op, zo aan het eind van het jaar, en geniet niet meer echt van al jouw moeite. Ik zou zo graag willen dat ik (het gevoel kon hebben dat ik) minder zou moeten. Ont. Moeten. Ja, precies dat!

Nou ben ik daar al jaren mee bezig, in december, maar ook in andere drukke tijden, om mezelf minder op te leggen. Soms gaat dat heel aardig. Andere momenten nog niet. Dan knaagt vaak het gevoel aan me dat het niet genoeg is. Dit jaar is het sowieso anders. We kunnen/mogen gewoon niet alles wat we zouden willen. Heel moeilijk vind ik het als het gaat om sterven of geboorte, elkaar vast kunnen houden, het leven leven met vallen en opstaan (zeker voor onze jeugd). Wat een gemis en treurnis. Maar als het gaat om alle drukte die nu ineens wegvalt, merk ik op dat ik daar best op gedij. Overzichtelijk, minder ruis, geen agenda nodig, dit is mijn tempo! En dat er geen verplichtingen zijn met kerst/opzitten/(vr)eten, geeft mij rust! Zullen we weer boerenkool eten (dan wel in kerstboomvorm met de worst als ballen!), wandelen met de hond (met Rudolf jasje aan) en elkaar verder  lekker laten? Ik ben voor.

Laten we elkaar eens echt gaan ont-moeten. Ik ga fijn van te voren wat hapjes maken (die bijv. ingevroren kunnen worden) zodat ik dan met kerst kan doen waar ik dit hele jaar al mee bezig ben: ZIJN! En dan loopt alles op rolletjes. Ik geef je drie receptjes mee die je dan ineens op tafel tovert zonder heisa. Voor dit juweeltje doe je het volgende:

 

  • schaaf met de kaasschaaf lange plakken komkommer af en besprenkel met een beetje azijn en zout&peper
  • prak 1 blikje tonijn met 100gr roomkaas, 2 bosuitjes en peterselie en breng op smaak
  • rol tegen de zijkant van een klein glaasje een reepje komkommer op en vul met het mengsel, laat opstijven in de koelkast (kan een dag van te voren)
  • stort de timbaaltjes en serveer met toast

Voor een zoet rolletje ga ik dit jaar deze truffels eens proberen, lactosevrij, gezoet met honing, mmm! Eens kijken of die de vriezer en kerst gaan halen…?!

Kokos truffels lactosevrij

En tussen zoet en hartig in maak ik weer mijn succesrecept: de vijgenrol van Made by Ellen. (Ik heb, hoewel van de blauwe knoop, een scheutje kruidenbitter toegevoegd!) Als je daar nu aan begint (en ik verdubbel de ingrediënten en vries de helft in!), dan kunnen de smaken goed intrekken. (Ook leuk om als cadeautje weg te geven.)

https://madebyellen.com/vijgenrol-met-noten/

Ik ben me heel bewust in deze Adventstijd vol verwachting dat ik minder verwacht en meer laat zijn. (En had je al gehoord dat onze Didi deze kerst een babytje erbij heeft? Benne. Ook die mag er zijn!)

Groet en ga goed,

S.tel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.