De smaak van… Laten! Januari 2021

Posted by on jan 6, 2021 in De Smaak van Stel... Blog | No Comments

In 2011 begon ik met ‘Mijn jaarwoord’ en dat bevalt me heel goed. Toen was dat loslaten. Vorig jaar koos ik het pretentieuze Zijn. Ik wilde gewoon veel meer op mijn zijn richten in plaats van op doen of hebben. Wisten wij veel dat de wereld op zijn kop kwam te staan? Maar mede door de intense beslissingen die er op klein en groot niveau genomen moesten worden, bracht dat Zijn me veel. Zoals meer mensen zijn gaan ontdekken waar het echt om gaat. Voor mij om Liefde. En Zijn. Ik kon veel andere dingen die aan me trekken loslaten en dat is voor mijn gestel goed. Hee, loslaten! Daar ben je weer. (Nou kan ik beter uit de voeten met ‘vrijgeven’ dan loslaten.) Als ik nou eens…? En ja hoor, zoonlief (15) gaf de doorslag: toen hij een koortslip kreeg en ik meteen al drie dingen aandroeg om te doen, zei hij op z’n pubers: “Mam, je hoeft niet altijd iets te doen, je kunt het ook gewoon laten, he?” BAM! 

Dus lieve mensen, ik ga dit jaar Laten. Ik laat niet los, maar ik laat hopelijk wel meer van me af glijden. Ik wil minder doen en meer Laten. De dingen op zijn beloop. En erop vertrouwen dat dat goed is, en genoeg.

En dan een recept, wat ik toch meestal wel erbij probeer te bedenken. Waar ik aan dacht was het No-knead-bread, dat ik van collega Annagreth kreeg en verfijnd heb tot ik het goed vond. Een deeg dat met maar heel weinig gist lang met rust gelaten moet worden en dan vanzelf goedkomt. Ik heb een glutenvrije variant gemaakt:

  • Meng 465ml lauw water met 0,5tl gist.
  • Meng 250gr havermeel met 100gr zonnepitmeel, 165gr boekweitmeel, 130gr Schar meel en 2,5tl zout.
  • Voeg bij elkaar en roer even door, zet daarna afgedekt weg op een warme plek.
  • En dan het leuke: LAAT het 15 uur staan.
  • Strooi de volgende dag wat bloem op je aanrecht, stort het deeg erop en vorm het een beetje naar je bakvorm, theedoek erover en 1,5 uur laten staan.
  • Dan verwarm je 30 minuten de oven voor op 230C, met bakblik met deksel er vast in!
  • Haal -voorzichtig- het hete blik uit de oven, strooi er evt wat zaadjes in en schep het deeg erin, evt nog meer zaadjes erop.
  • Met deksel erop 30 minuten bakken, en dan nog een minuut of 8 zonder deksel.
  • Laat afkoelen uit de vorm onder de doek.  

(Originele recept gaat uit van 430gr bloem, 1gr gist, 9gr zout en 345ml water.)

Lieve mensen, LATEN we elkaar vooral een gelukkig nieuw jaar toewensen, elkaars doen&laten respecteren en hoofd&lijf gezond proberen te houden! Groet,

S.tel

Gij moet het eenzaam laten
het zaad dat ligt te slapen
en dat al kiem gaat maken.

Dit eerstelings bewegen
van leven binnen leven
vermijd het te genaken.

Laat het stil in zijn waarde
zaad in de donkere aarde.

En het zal groen ontwaken.

Ida Gerhardt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.