De smaak van… lanterfanten sept. ’21

Posted by on sep 6, 2021 in Alles, De Smaak van Stel... Blog | No Comments

lan’terfanten lanterfantte, h gelanterfant de tijd verbeuzelen, leeglopen, rondslenteren

Dat zegt mijn woordenboek over een prachtig Nederlands woord, waar ik zomers altijd meer naar neig dan ’s winters. En wat ik ook bewust opzoek, en probeer. Zodra de dagen gaan lengen en de warmte weer terugkomt, voel ik mijn lijf gaan ontspannen. Pijntjes worden milder en mijn energieniveau stijgt. Heerlijk, maar daardoor doe ik soms teveel. Lekker in de tuin werken, of achterstallige opruimbezigheden, of erop uit. Daarna is het dan heerlijk lanterfanten, verbeuzelen (dat woord kende ik niet!), rondslenteren. Leeglopen vind ik een lastiger synoniem; meestal wordt het nu gebruikt als het over burn-outs gaat, maar als je het letterlijk neemt ‘ik ga even lopen om mijn hoofd en lijf te ledigen’ dan klopt het precies. Soms is een activiteit nodig om te ontspannen, soms juist niet.

Hoe komt het toch dat Het Grote Nietsdoen altijd makkelijker is als je weg bent, op vakantie? Bij mij doordat het tempo lager mag. In onze camper hangt de tekst “Vandaag is traag”! Met zo’n bus kun je toch niet hard dus de reis is al de vakantie, en daardoor zie je meer onderweg, en ga je vanzelf rustiger ademen. Maar kun jij op vakantie ook echt niets doen? Ik merk toch een soort onrust in mezelf vaak en ga dan plannen maken en ideeën spuien. Tot manlief zegt “zit je weer alles dicht te metselen?” en ik denk ‘oh ja Stel, je woord dit jaar is Laten’.

En zo probeer ik, niet alleen op vakantie, minder FOMO te hebben. The Fear Of Missing Out. En als ik dan afspraken afhoud, niet meega met een groep, kortom: nee zeg tegen anderen, lijkt het wel alsof er ruimte komt. Letterlijk. In m’n agenda en m’n hoofd. Alsof ik ja zeg tegen mezelf. En dat voelt voor mij als vakantie.

En welke recepten horen daar voor mij bij? Niet echte recepten maar opmaken uit de vriezer, groente met wat vlees of vis, een rijstrisotto of soep om restjes groentes op te maken. En daar de tijd voor te nemen en om me heen te kijken of ik nog wat wilde rucola zie in de duinen voor door de sla, of met appels uit de boom en een paar oude bananen een lekkere moes te maken.  Waar ik mij het meest op verheug als we gaan camperen is, zodra we staan, een ketel water op te zetten, kleedje op de tafel, stoeltjes erbij, filterkoffie opschenken, havermelk opwarmen en dan pas na 15 minuten (i.p.v. 5 thuis) samen koffie te drinken. Traag graag!

En dan mis ik vast een heleboel nieuwsitems, online aanbiedingen of uitjes met anderen, maar ik merk dat de FOMO dan verandert in JOMO. Raad je het al? The Joy Of Missing Out!

  • Risotto a la Estel

Bak in een laagje olie een uitje zacht aan, en knijp dan uit worstjes kleine balletjes om mee te bakken. Knoflook er iets later bij en dan (gewone) rijst. Afblussen met hete bouillon en langzaam laten garen. In de tussentijd de groentes snijden die je wilt en meekoken (zo timen dat het tegelijk met de rijst beetgaar is). Dan kruiden naar smaak (nog rucola gevonden of zevenblad in de tuin?), klontje boter erdoor en wat geraspte (Parmezaanse) kaas, Klaar.

 

  • Soep a la Didi

Bak in een soeppan reepjes spitskool in olie aan. Maak van misopasta bouillon en voeg toe. Voeg ook toe: blikje adukibonen, lenteui, knoflook, stukje gember, chilipeper, en breng aan de kook. Zodra het kookt van het vuur halen en er 1el tamari en een kneepje limoensap doorheen roeren. Serveer in kommen waar rauwe tomatenstukjes in liggen. Bestrooi met koriander en sesamolie.

Ik wens je succes om het vakantiegevoel te behouden, te lummelen, en te niksen.

Groet,

S.tel

 

Motto

Je mist meer dan je meemaakt.

Helemaal niet erg.

Martin Bril

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.