De smaak van… onkruid juli ’21

Posted by on jul 4, 2021 in De Smaak van Stel... Blog | No Comments

Spice up your life! Iedereen weet dat met een snufje zout (zelfs bij zoete gerechten soms) de smaak veel intenser wordt. Of dat je met een specifiek kruid groente of een stukje  vlees/vis laat schitteren. Maar lang niet iedereen weet dat heel veel onkruiden ook fantastische smaakmakers zijn. Om van de geneeskrachtige werking ervan nog niet eens te spreken! Ik heb dit van mijn natuurmoeder meegekregen alsof het heel normaal is. Is het natuurlijk ook, maar het was best wel schrikken toen ik merkte dat er bij vriendinnetjes aan de eettafel lacherig over gedaan werd. Of mensen bij ons aan tafel flink moesten slikken voor ze hun brandnetelsoep of paardenbloemsla opaten.

Hoe natuurlijk ook, normaal is het niet meer helaas. En niet iedereen heeft iemand in zijn omgeving om die kennis door te geven. Gelukkig zit er wel beweging in de laatste tijd, want de wildplukkers verenigen zich, boeken hierover worden in een nieuw jasje gestoken, en er zijn tal van filmpjes op Youtube van eetbare en geneeskrachtige planten. Die worden dan nog wel ‘heksen’ genoemd, maar op de brandstapel hoeven ze niet meer. Ik voel me ook een heks. Niet alleen door mijn soms opvliegende gedrag, maar meer door de liefde voor de natuur. Wat zij ons geeft. Hoe wij dat met respect kunnen benutten. En daarom ben ik dit jaar eindelijk begonnen met een -online- kruidencursus. Van Harmony center, elke week 1 les,  heel toegankelijk met informatie en daarna wat recepten. Zo heb ik nu al over de brandnetel, zevenblad, en de paardenbloem geleerd. Hoe je tincturen kunt maken om later te gebruiken, of smoothies, en welke kruiden er om je heen zijn vaak om als EHBO in te zeten (knoflook, gember, kamille, paardenbloem, etc.). Ik word daar zo blij van. Je leert ook anders kijken, naar wat er groeit als je de hond uitlaat, of wat er vanzelf in je tuin groeit.

En zo ontdekte ik bijvoorbeeld zevenblad in mijn tuin. Had mensen daar vooral over horen klagen! Maar ik zag pesto, en geroerbakte ‘spinazie’, en ‘peterselie’. Wat een rijkdom, gewoon uit eigen tuintje! En helemaal verrast was ik toen er ineens hele mooie witte schermbloemen uit bleken te komen. Nu geef ik die vaak weg als boeket, in een lege sapfles (of zoals op de foto een Gimberfles). Hoezo ONkruid? Pioniersplanten!

 

Of toen we een werkuitje hadden zag ik ineens moerasspirea staan. Met gevaar voor omslaan ernaartoe gekanood en thuis op olijfolie in de zon gezet. Na een paar wekenzeef ik dat eruit en houd ik een heerlijk -naar amandel- geurende olie over (misschien maak ik er een zalf van met wat bijenwas), die heerlijk is voor pijnlijke spieren.

 

 

In de winkel kun je kruidenzakjes kopen van Het Blauwe Huis, om je eten te verrijken, maar ook losse thee. Mijn favoriet is nu echt de Bergthee (laten trekken en dan met honing en citroen drinken!!). Als je gaat kijken online wat de werking van een bepaald kruid is, of je zoekt juist op klacht, dan vind je zoveel informatie. (Ik kijk graag bij www.kruidengeheimen.nl)

Vorig jaar, op een heel hete dag, zijn Toos en ik op werkbezoek geweest bij dit bedrijf. We werden hartelijk ontvangen in de schaduw met verse verveinethee en kregen daarna een rondleiding door het hele bedrijf. Prachtig. Smullen. Zoveel te zien, ruiken en leren. In augustus hebben ze een Open Dag, op zondag 29,en dat is echt een aanrader. Wel moet je je aanmelden via hun site om drukte te voorkomen. Zie ik je daar?

Naast die kruiden en theemengsels van Het Blauwe Huis, heeft Toos nu ook de theeën van Wilderland. Zij zaaien borders in bij boeren om de biodiversiteit te bevorderen. Zo krijgen bijen, vogels en vlinders meer voeding en jij uiteindelijk een verrassend lekkere thee! Met duizendblad, heermoes, paardenbloem of zuring. Wat een goed plan. (https://wilder-land.com) Het is dus vooral een kwestie van omdenken. Van onkruid naar pionierskruid dus!

 

Mijn moeder noemde me vroeger wel eens kruidje-roer-me-niet, als ik onrustig was. En met haar kennis in mij, en nu nieuwe informatie om te verteren, ga ik zien wat het me allemaal brengt. Maar nu eerst vakantie. Wij mogen weer heerlijk met de camper weg, naar Zeeuws-Vlaanderen en Friesland (heuse road-trip dus!). Eens zien wat daar allemaal groeit en bloeit. Kijk je ook om je heen komende tijd, waar je ook bent?

Groet,

S.tel

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.