Blog: de smaak van… kool

Posted by on mrt 15, 2020 in Alles, De Smaak van Stel... Blog | 2 Comments

Jet. Zo heette mijn moeder. Ze was heel wijs. Naast liefdevol en grappig was ze een echt buitenmens, de polder was haar achtertuin en ze wist veel van kruiden en planten. Kwam ik moe thuis van mijn zaterdagbaantje, had zij de aardappelschillen bewaard en in een teil koud water gedaan waar ik eerst 10 minuten in moest gaan zitten. Werd het voorjaar, dan aten wij steevast brandnetelsoep en paardebloemsla. Kon ik door drukte slecht slapen, deed ze lavendel in mijn kussensloop. En ga zo maar door. Ik zou graag nog een cursus gaan doen om dit soort EHBO-uit-de-natuur ook te kennen en door te kunnen geven. Wie weet?!

Vroeger was het ‘natuur’lijk volkomen normaal om de dingen om je heen te gebruiken, maar dat werd steeds minder, tot het op een gegeven moment als ‘zweverig’ of ouderwets gezien werd. En toen kwam Klazien! Klazien uut Zalk. Weet u nog? Met haar accent en nuchterheid bracht ze wekelijks een stukje kennis uit de natuur over op tv. Wij keken dat graag samen. En de boekjes heb ik nu nog:

En omdat Toos en ik vaak de prachtige kolen bewonderen, en zij mij de buitenste bladeren geeft om o.a.  op mijn pijnlijke schouder te doen, gaat dit stukje daarover. Want waarom grijpen naar een pil als je zoveel goede stoffen vindt op de groente-afdeling?

Dus: koolblad kan helpen bij kneuzingen of pijnlijke gewrichten. (Let wel op: mijn moeder gaf me eens een rode koolblad voor mijn ontstoken oor, en toen ik het eraf haalde was de zwelling weliswaar minder, maar moest ik als puber wel met een paars oor naar school…!) Als je het laat trekken in een kopje melk en een beetje honig erdoor doet, kan het helpen bij bronchitusklachten. Of leg een koolblad op uw keel, knieën, in de nek tegen pijn. Of een stukje (altijd gekneusd!) blad in je schoen tegen vermoeide voeten. Ga je het ook proberen?

Maar als je zo’n blad gebruikt hebt, zit je met die kool. Vandaar dit recept (van mijn moeder!):

Kool à la Jet

  • kook rijst volgens de gebruiksaanwijzing, met 1 ei per persoon erbij meegekookt (7 minuten)
  • bak in olie wat kruiden naar smaak aan (kurkuma, cayenne, paprika, knoflook, kerrie), en even later een gesnipperd uitje
  • dan klein gesneden kool erbij (evt geraspte wortel of paprika) en knoflook tot het gaar is
  • in de tussentijd maak je een eiersaus: (schapen-)yoghurt, met een beetje mayonaise, olijfolie, gesneden eieren, augurk, zilverui, bieslook, en kruiden (net wat je smaak is en wat je in huis hebt)
  • maak een rijsttorentje door de rijst in een beker te doen en om te keren, groenten eromheen en saus erbij/erover

En klaar is Jet! Smakelijk:

 

Heb jij nog een huis-tuin-en-keuken-middeltje? Vertel, vertel!

Groet,

S.tel

(ik neem geen blad voor de mond!!)

 

 

2 Comments

  • De eieren met schil mee koken in de rijst ? Ik heb 2 van die witte kolen liggen dus ga het uitproberen misschien vandaag wel…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.