De smaak van… Japans mei ’22

Posted by on mei 9, 2022 in Alles, De Smaak van Stel... Blog | No Comments

 

Waar denk jij aan als het over Japans eten gaat? Waarschijnlijk in eerste instantie aan sushi? Of aan soja(saus)? Ik denk ook snel aan de gezondheid van Japanners, die vast in nauwe verbinding staat met hun eetpatroon. Ik heb ooit gezien dat er een groep vrouwen is, de Ama (zeevrouwen), die duiken naar oesters en parels. Zonder duikuitrusting duiken ze twee keer per dag anderhalf uur, tot op hoge leeftijd. Steeds twee minuten onder water, tot tien meter diep! Ik doe hen dat niet na! De hoge levensverwachting heeft waarschijnlijk te maken door hun dieet, bestaande uit groentes, vis en nori (zeewier). En aan gefermenteerd voedsel. In Nederland kennen we yoghurt en zuurkool, maar eigenlijk kun je veel meer fermenteren. Kefir, kombucha, natto en miso worden ook hier steeds bekender.

Miso. Wat moest ik daar nou toch mee? Didi raadde me aan een zakje te kopen, in een leeg potje in de koelkast te bewaren (eindeloos!), en gewoon eens te gaan gebruiken. Tja. Om me toch een beetje op gang te helpen heb ik een online workshop gevolgd bij Meneer Wateetons. Hij legde uit, liet de ingrediënten en methodes zien en stimuleerde om het gewoon te gaan proberen. Om het zelf te gaan maken vond ik nog wat te omslachtig (je moet er nl vooral veel geduld voor hebben…!), dus heb ik een lichtrode gekocht in de winkel (hoe lichter hoe milder van smaak, en hoe meer rijst er is gebruikt in verhouding tot sojabonen). Ik vind het een fijne toevoeging aan soep, saus, mayonaise, zeker nu ik weet hoe gezond het is. Maar ik ben nog aan het proberen.

Teriyaki is ook een product wat inmiddels bekend is hier. Het is een saus van sake, mirin, sojasaus en suiker en je gebruikt het over voedsel dat gebakken of geroosterd is. Ik heb met wokreepjes Teriyaki van Prolaterre een heerlijke salade gemaakt (en lekker veel zodat ik morgen ook nog kan lunchen ervan).

Teriyaki-salade

 • Kook rijst volgens de verpakking, laat koelen
 • Snijd kleine stukjes van wortel, courgette, paksoi, zeekraal (naar smaak) en wok kort aan, laat koelen
 • Bak de wokreepjes knapperig en daarna sesamzaad, laat koelen
 • Voeg alles bij elkaar en voeg nog wat bosui, koriander toe
 • Maak een dressing van Tamari (of gewone sojasaus), beetje honing, uitgeperste knoflook, geraspte gember en geraspte peper (heel makkelijk als die ingevroren is!) en meng door de salade.

 

Maar dan ga ik je ook vertellen dat sushi heel goed zelf te maken is. Echt. Als je het niet helemaal op de Japanse manier doet, maak je het in een half uur. En je kunt het heel fijn van te voren maken als je gasten krijgt, weg zetten en dan echt een Wow-effect krijgen als je het op tafel zet. Ieder een kommetje sojasaus erbij en gezellig van een grote schaal eten. Zo maak ik het:

 • Kook als eerste sushi-/dessertrijst volgens de verpakking (ik maak hiervan ook altijd meer, en vermeng alles wat ik over heb tot een sushibowl weer voor later), laat afkoelen
 • Maak je vulling klaar; ik snijd dunne slierten komkommer, stukjes makreelfilet of tonijn, avocado, dunne omelet, geroosterde sesamzaadjes, geraspte wortel, etc
 • Maak een sausje van mayonaise met wasabipasta
 • Meng door de rijst wat sushi-azijn of mirin en leg een norivel klaar
 • maak je handen vochtig en pak een handje rijst, spreid dat uit over het vel maar laat aan de bovenkant 2cm vrij
 • Beleg met je vulling (komkommer is lekker met de mayonaise en wat bieslook, omelet met wortel en gomasio, vis met avocado), niet te dik en rol naar boven (hoef je echt geen matje voor te hebben)
 • Maak de bovenrand nat en plak de rol dicht, snijd met een scherp mes in (8) stukken en leg mooi op een schaal.

Wat ik soms doe als er een feestje is (eigenlijk als ik geen zin heb om te rollen!), is er een taart van maken. Dan maak je laagjes, net als bij lasagne. Als je het in een ronde vorm doet en ook een norirandje aan de buitenkant doet, is het helemaal mooi!

In de winkel is nu een uitstalling aan Japanse producten. Kom eens langs om te kijken, laat je adviseren en ga eens iets nieuws uitproberen! 

どうぞお召し上がりください = Dōzo omeshiagarikudasai = Eet smakelijk!

Groet,

S.tel

P.s.: de kimono op de foto (hangt in de etalage en is van Didi) is van Mirk Fair Fashion.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.