De smaak van… (gv) brood maart ’22

Posted by on mrt 6, 2022 in De Smaak van Stel... Blog | No Comments

Terwijl ik dit schrijf, heb ik mijn laatste werkdag met Toos al gehad. Bijna 7 jaar (heb je hem weer!) heb ik genoten van een werkplek onder leiding van haar. We hebben veel aan elkaar gehad en ik ben dankbaar voor de plek en ruimte die zij me bood. Een plek waar het stil was, waar ik met mijn lijf mocht werken i.p.v. met mijn hoofd, en ik me gezien voelde. Een verademing na het onderwijs! Als klein eerbetoon schrijf ik deze blog dan ook over een product dat haar na aan het hart gaat: brood. Toos is een bakkersdochter uit Kamerik. Haar familiegeschiedenis in beeld staat in de etalage. 

Brood is een eeuwenoud product, en met maar 4 ingrediënten (meel, gist, zout en water) een onveranderd product. Zou je denken! Maar iedereen varieert ermee; flatbread zonder rijsmiddel, of met -een zelfgemaakte- desem, met andere soorten meel en in andere vormen. Of glutenvrij. En dat is nou net een lastige, omdat juist de gluten in meel zorgen voor de samenhang, smeuïgheid en een luchtig brood. Dus hoe krijg je dat voor elkaar zonder gluten? Er zijn gelukkig kant en klare broden te koop, maar echt, je kunt het ook zelf gaan proberen. Ik schreef al eerder over mijn No knead bread, dat lang moest rijzen (jan.’21) en die is nog steeds goed, maar ook gv mensen willen af en toe iets anders. Via wederom Anna Greth en de site van Oh my pie, ben ik gaan experimenteren met hun recept, en kwam met een paar aanpassingen tot deze topper:

 • meng in een kommetje 200ml warm water met 1/3tl gist en 2tl desempoeder, en voeg een beetje honing toe
 • meng in een ander kommetje 400ml heet water met 20gr psylliumvezels en roer goed
 • meng in een grote kom 200gr havermeel, 150gr gv meel (ik doe vaak boekweit-/rijstmeel), 150 gr tapiocazetmeel/arrowroot, 1,5tl zout en 75gr pitten/zaden naar keuze
 • na 10min meng 3el olijfolie en een scheutje appelazijn door de psylliumbrij, voeg toe aan het meel, met het gistwater
 • roer goed, mengsel moet een beetje vochtig aanvoelen nog, als dik cakemengsel, en doe er een plastic zak overheen en zet warm weg
 • laat staan zolang je de tijd hebt, ik maak het vaak ’s avonds en bak hem de volgende dag
 • verwarm de oven voor op 220C met een bakje water onderin voor het stoomeffect
 • doe een beetje zaad/havermout in een bakblik, schep het deeg erin, bestrooi nog met iets en bak 70min
 • laat afkoelen onder een doek en bewaar hem ingepakt in een broodzak/theedoek in een plastic zak, of vries hem -in plakken- in

Hoe je huis ruikt, heerlijk!!! Als ze dat nog eens in een parfum kunnen verwerken (samen met gemaaid gras en zee voor mij)! Als je niet glutenvrij hoeft te eten, is brood bakken een heel fijne bezigheid, bijna meditatief. Het deeg gedijt bij goed kneden, dus een work-out is het ook nog. Hoeveel redenen heb je nodig om zelf te gaan bakken? Een mooi basisrecept staat hier:

www.uitpaulineskeuken.nl/recept/basisrecept-voor-brood

Maar ga je voor makkelijk, dan is er in de winkel (die zonder Toos gewoon een doorstart maakt met Didi en Tesse) een ruim assortiment aan brood. Mijn favorieten als ik af en toe smokkel zijn de Franse knip, het kasteelbrood en het spelt-pitten.

Ook in een eerder blog (juni ’20) heb ik het over de afvalberg gehad. En bij brood hoeft dat geen enkel punt te zijn; gewoon transformeren en upcyclen! In ons puberhuishouden is het ‘normaal’ om de kontjes van het brood te laten liggen, of een nieuwe open te maken als die er lekkerder uitziet dan de al geopende zak. Hoe vaak ik niet harde of beschimmelde boterhammen weg moest gooien, zonde. Maar nu doe ik het anders. Ik ben gaan omdenken en ben blij als er weer wat boterhammen blijven liggen. Wat ik ermee doe? In blokjes snijden en invriezen. Als ik dan een salade of soep maak, bak ik ze zo uit de vriezer tot croutons in wat knoflookolie. Of ik maak in het weekend wentelteefjes ervan. Of ik leg een oude boterham op de kool die staat te koken, zodat het milder ruikt. Of ik maak een broodschotel!

 

 • snijd alle oude boterhammen tot blokjes (of gebruik die uit de vriezer), vet een ovenschaal in, leg het brood erin en druk een beetje aan (ook naar de zijkanten toe)
 • maak in een pan een lekker Italiaanse saus naar smaak (ik begin vaak met chorizo uitbakken, ui, knoflook, restjes groente en tomaten)
 • schep het mengsel over het brood
 • klop 3 eieren los met zout, peper, kruiden naar smaak en geraspte kaas en giet dat over de saus
 • zet in een voorverwarmde oven (200C), 30 minuten, en snijd in stukken
 • lekker met een salade erbij

Zo (vr)eten mijn pubertjes hun eigen afval op! Haha!

(Een kanttekening: liever niet aan de eendjes voeren, hoe leuk die bezigheid ook is. Het is te eenzijdig voor ze, ze missen voedingsstoffen. Beschimmeld brood is zelfs giftig voor ze. Het achtergelaten brood trekt ratten en muizen aan. En het vervuilt het water. Dus ga ook je kontjes zelf bewaren en hergebruiken.)

Voor nu; op naar de lente! Voor Toos zowel een afscheid als een nieuw begin. Proost op alles wat gaat komen!

Het ga je goed, groet,

S.tel

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.