De smaak van… gember november ’22

Posted by on nov 7, 2022 in Alles, De Smaak van Stel... Blog | No Comments

Dit is toch echt een smaak die ik later pas heb leren waarderen. Maar in de jaren ’70/’80 was gember ook nog niet zo ingeburgerd als nu. Ik kende het alleen van die gemberbolletjes in een potje. Brr. Voor mijn opa en oma bakte ik graag boterkoeken met die dingen erin, maar zelf hoefde ik dan niet. En mijn moeder deed het door de kapucijners?! Maar sinds een jaar of 20 ben ik om. En nu ben ik een echte ginger girl! Niet zozeer qua haarkleur (alhoewel ik dat vroeger juist hoopte te krijgen met talloze verfsessies!), als wel qua smaak en werking. Ik denk dat mijn tweede kennismaking was tijdens mijn zwangerschap; ik ben maandenlang heel erg misselijk en moe geweest en dit was tegen misselijkheid. Maar helaas, zelfs dat bleef er niet in. Ik leefde toen op cola light en watermeloen, na een uitvoerig eliminatie-dieet (avant la lettre) was dat het enige dat er in bleef. Nu drink ik het graag als thee, soms met een beetje honing erdoor. En als ik mezelf wil verwennen, neem ik kokend water met een scheutje Gimber. Ken je dat al? Er zijn klanten die van verre komen om alleen dat bij ons te halen. Super alternatief voor alcoholdrankjes, je kunt het op diverse manieren bereiden. Wat het is? Een mix van puur gember- en citroensap, met kruiden. Mooi cadeau ook voor de feestdagen, of voor wie straks mee wil gaan doen met Dry January.

Maar zover zijn we nog niet. Eerst komt de Sinterklaastijd nog. En nu heb ik laatst weer eens  geprobeerd om suiker-/glutenvrije pepernoten te bakken. (Ik weet, ik bedoel eigenlijk kruidnoten.) Vaak lukte dat niet; ze werden droog en vielen uit elkaar, soms zelfs al bij het deegballetjes draaien. of het leek juist meer op taaitaai. Nu heb ik een recept van gember/kokoskoeken dat ik standaard twee keer per maand bak, met smaakvariaties. Topper, zowel qua smaak als simpelheid. Nu heb ik er speculaaskruiden door gedaan en er geen koeken maar balletjes van gemaakt, en verrek: dit was echt goed gelukt! Het recept staat op de site van De groene meisjes, maar is van Ingelogd.

  • Verwarm de oven voor op 175C
  • Mix 100gr havermeel met 50gr amandelmeel en 50gr rijstmeel
  • Voeg toe: 0,5tl baking soda, snuf zout, 1el speculaaskruiden, 0,5tl kaneel, 0,5tl gemberpoeder en 2el kokosrasp
  • Verwarm (hoeft niet vloeibaar, mag ook zacht) 50gr kokosolie/roomboter met 3el rijststroop en meng door de droge ingrediënten
  • Maak kleine balletjes van het (plakkerige) deeg en druk ze iets plat
  • 10 min bakken en volledig laten afkoelen (dan worden ze pas knapperig)

 

Wat ook een fijn recept is met gember, is de makkelijke kokossoep. Ideaal als je gasten krijgt en snel iets op tafel wil hebben.

  • Verhit olie in een pan en bak hierin 1 ui, en  een stuk gember, 2 knoflooktenen en een stuk rode peper geraspt, een paar minuten
  • Voeg 1lt bouillon toe en 400ml kokosmelk (blik), en dan 3 stengels bleekselderij in boogjes, 100gr peultjes/sperziebonen, en wat je nog hebt liggen aan groentes
  • snijd 150gr gerookte kip in blokjes en doe erdoor en garneer met verse basilicum

Na twee toprecepten wil ik nu graag wat achtergrondinformatie met je delen over gember. Gember zingiber officinalis (in de Indonesische keuken djahé genoemd) is een tropische plant die onder de aarde horizontale wortelstokken produceert. De specifieke smaak van gember wordt veroorzaakt door  etherische oliën en harsen (galangaolie en alpinol). Beetje citrusachtig, scherp en warm. In de Chinese geneeskunde wordt het veel toegepast. Gember kan helend zijn bij een opgeblazen gevoel, misselijkheid en bij de spijsvertering in het algemeen. Het is verwarmend, goed voor de bloedsomloop. En niet alleen je bloedsomloop, maar ook levensenergie gaat er weer van stromen. Het is ontstekingsremmend, dus ook goed bij verkoudheden en reumatische klachten. Het poeder in een beetje water langzaam opdrinken helpt bij hoofdpijn. 

Mijn informatie haal ik vaak van internet af, maar ik kijk ook graag Tiktok-filmpjes. (Mijn pubers rollen met hun ogen dat hun moeder ‘op Tiktok zit’!) En wat je aandacht geeft, groeit. Dus mijn voorgestelde filmpjes zijn heel anders die die van mijn kinderen, ik krijg heel veel leuke ideeën over koken, planten en macrameknopen. Steeds weer kwam voorbij hoe gezond het is om de dag te beginnen met citroen/gember/kurkuma. Ik ben het aan het uittesten en het bevalt prima: ’s ochtends neem ik uit de vriezer een blokje ingevroren sap (gewoon drie citroenen uitpersen en in de blender mengen met een flink stuk gember en een stuk kurkuma, met een beetje peper), met kokend water aanvullen en opdrinken. Een boost voor je gezondheid. Ben er nu een week mee bezig. Zo hoop ik verkoudheden en griep af te wenden, en mijn lijf te verwarmen (met de thermostaat thuis lager is dat best prettig). Bijna gratis gezondheid!

Tot slot wil ik delen hoe leuk het is om vanuit ‘niets’ je eigen (kamer)planten te kweken. Gooi niet je appelpitjes/paprikazaad/avocadopitten weg, maar probeer ze te laten ontkiemen en planten. Zo leuk om het hele proces te volgen. Het is me gelukt om een gemberplant te laten groeien (net als avocado, cherimoya, loquat, kurkuma en bataat) en het is heel makkelijk. Het basisprincipe is de pitten/zaadjes in een dicht bakje op vochtig keukenpapier warm weg te zetten. Dit steeds te checken of het nog vochtig is.  Bij de gember zocht ik een mooi stuk uit met ‘vingers’ en ‘knoppen’ (dit worden de uitlopers). In een bakje in de zon en na een tijdje zag ik iets groens. Toen heb ik ze in aarde gestopt en gewacht. Ik dacht dat het niet aan sloeg verder, maar na een maand of twee ging het groeien. En nu is het een prachtige plant! Weliswaar in de verkeerde pot (want de wortel groeit dus horizontaal), maar daar doe ik het ook niet voor.

Vertel eens, wat doe jij met gember?

Groet,

S.tel (hiernaast in mijn jonge jaren als ginger, na weer eens model te hebben gezeten bij Keune!)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.