De smaak van… Echt! Mei 2021

Posted by on apr 28, 2021 in Alles, De Smaak van Stel... Blog | One Comment


Als de winkel dan een appeltje als logo heeft, dan ontkom ik er niet aan om daar een keer over te bloggen. En dat vind ik helemaal niet erg. Want manmanman, wat hebben wij een heerlijke appels liggen! Die je gewoon -juist!- met schil en al kunt eten, en net als in de natuur dan weer groot en dan weer wat kleiner zijn. Ik ben fan van de Natyra; heerlijk sappig vruchtvlees en zoetzuur van smaak. Toen Toos op een dag zei dat dit misschien wel de laatste levering was van de Natyra, schrok ik best. Dus om zelfvoorzienend te worden (haha!) ben ik alle pitjes uit de klokhuizen gaan verzamelen, en heb die op nat keukenpapier in een dicht bakje in de kast gezet. En warempel; ze ontkiemden, hoe leuk! Toen ze wat groter werden heb ik ze in de aarde in een eierdoos gezet in het licht. Daarvan zijn er maar twee nu levensvatbaar, maar hoe blij ik daarmee ben!

Die ga ik dus goed verzorgen, en in de tussentijd kijk ik wat ik eigenlijk allemaal kan met De Appel(boom). In de lente word ik altijd heel blij van de bloesemtakken, zeker als er een blauwe lucht achter zit! Een tak in een vaas. meer niet. Prachtig. En als ze uitgebloeid zijn, is het alsof de natuur confetti strooit! Als  de  dagen dan weer langer worden, is het lekker om aan een kan water wat appelplakjes toe te voegen voor wat extra smaak. Daar kan ook wat citroen bij, of ander fruit. En weer of geen weer, het is altijd weer voor appelmoes. In de winter heerlijk warm (met steranijs, kaneel, gember en banaan of peer), in de zomer goed gekoeld (met citroenschil meegetrokken en perzik). Bovendien vind ik het de manier om de gerimpelde exemplaren die iedereen laat liggen op de fruitschaal (!) op te maken.

(Even wat feitjes: in appels zitten de vitamines B1, B6, E, (en een beetje C), de mineralen Natrium, Kalium, Calcium, Magnesium, Fosfor, Zwavel, Fluoride, en Chloride. Ze zijn heilzaam voor het spijsverteringsstelsel en helend na griep of bij diarree (geraspt). Sommige mensen hebben last van allergische reacties na het eten van een appel, maar soms is dat niet het geval als je biologische eet!? Wat ik zelf merk, is dat mijn bloedsuikerspiegel snel piekt na een appel, en dat dat minder is als ik er een handje noten bij eet. En ik verdraag fruit beter aan het begin van de dag. Als ik na het avondeten nog een appel (of druiven) eet, word ik ‘blosterig’. Dat zei mijn Groningse opa altijd en je hoort al aan het woord dat het een soort van opgeblazen gevoel omschrijft!)

Nu wat recepten en tips. Heel leuk om (met kinderen) te maken zijn Apple roses. Ik heb ze een keer gemaakt en in de winkel verkocht. Heel makkelijk en groots effect. Zoek maar eens op het net. Een ander recept dat mij heerlijk lijkt maar dat ik nog niet getest heb, is deze worteltaart: https://cookingwithnan.be/2020/04/15/carrot-cake/ De toegevoegde appelmoes maakt hem vast heerlijk smeuïg.

En in Goed zoet van Nanne Hoogland staat deze crumble voor 6 personen:

  • Verwarm de oven op 170C en vet een ovenschaal in
  • Doe stukjes appel (van ongeveer 5) in een kom met 2 tl kaneel en 2el rijststroop, en doe in de ovenschaal
  • Meng 50gr amandel- of zonnebloempittenmeel met 50gr havermout, 1/4tl zout, 1tl kaneel, 3el rijststroop en 40gr gesmolten kokosolie/roomboter en roer door elkaar
  • verkruimel het over de appelstukjes en bak 30 minuten
  • Als dessert lekker met yoghurt, of afgekoeld bij de thee.

Toen de kinderen nog naar de basisschool gingen gaf ik ze wel eens een gevulde appel mee, en dat waardeerden ze ook. Gewoon met een apelboor het klokhuis eruit halen, beetje kaneel erin, wat rozijnen erin en ernaast en klaar! Gebakje als tussendoortje. Of als ze moe thuis kwamen appelpartjes in een waaiervorm op een bordje, met een dipsaus ernaast van verdunde pindakaas/notenpasta. Echt, je kunt zoveel met appel. Wat is jouw favoriet?

Als afsluiter het laatste couplet van een verhalend liedje, Adam en Eva, dat mijn zus en ik zingen als we als Bee&Trix optreden:

Toen was ’t uit met het lieve leven, het paradijs werd opgeheven. Door het eten van die appel werken wij ons nu te sappel. ’t Is daarom dat ik beweer: Snoep verstandig, eet een peer!

Groet,

S.tel (Trix)

 

One Comment

  • Wat een ontzettend leuke site, ontdekt dankzij een stukje in de AD van 24-08-2021 geschreven door een loyale werkneemster. Ik raak helemaal geïnspireerd door de enthousiaste verhalen, gelukkig is Baarn niet ver weg. Mijn complimenten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.