De smaak van… december!

Posted by on dec 3, 2019 in Alles, De Smaak van Stel... Blog | No Comments

Hoe smaakt december? Ik denk toch meteen aan speculaaskruiden. Die warme, kruidige geur in je huis of in je mond, zoet maar zo krachtig!!! Mmmmm.

En wat kan je er allemaal mee doen? Natuurlijk kruidnoten bakken of speculaas, maar er is meer mogelijk. Ik geef je mijn 2 toppers om uit te proberen. Je hebt nog een hele maand. Maar dit spul heeft geen THT datum. Dus maak ook lekker gevuld speculaas in maart, of kruidnoten in oktober!

  • Als eerste de speculaas-pompoencake van Dayene Bos. Ik heb hem al eens gemaakt voor de verkoop in de winkel maar nu de link naar het recept:

Pompoen-speculaas cake

Tip 1: je hoeft de pompoen niet (nooit bijna) te schillen eerst, kan met schil en al gekookt en gepureerd worden. Wel zo makkelijk!

Tip 2: ik vind amandelmeel vrij machtig en prijzig, dus heb het half-om-half gedaan met havermeel (gewoon dus even de noten en de havervlokken in de blender fijner malen).

Tip 3: als je net als ik zo min mogelijk suiker wil eten, kun je de hoeveelheid hier makkelijk halveren. Ik doe meestal 30gr. palmsuiker met 1 a 2 el rijst- of dadelstroop.

Tip 4: als je hem vegan wil hebben, vervang dan de 2 eieren door 2 el gemalen lijnzaad (die je even laat weken met 6 el water.).

Laatste tip: bewaar hem in de keolkast, of vries hem in plakken gesneden (als hij goed is afgekoeld) in.

  • Mijn andere recept is voor een wortelcakeontbijt. Jaaa, echt!! Zijn jullie wakker? Zo makkelijk, zo lekker en zo voedzaam (meteen bij het begin van de dag al groente binnen!).

In plaats van mijn gebruikelijke havermoutpap, maak ik af en toe voor de afwisseling deze (voor 1 persoon): 

  • Zet een halve liter water  op
  • Voeg 4 el havermout toe, samen met een handje rozijnen, 1el kokosrasp, snufje zout, speculaaskruiden naar smaak, en geraspte wortel (ongeveer een handvol)
  • Breng aan de kook en laat dan op zacht vuur in ongeveer 10/15 min. garen. Roer regelmatig
  • Zoet naar smaak met honing, verbrokkel wat walnoten erover en evt kokosvlokken. Smakelijk!

Mij geeft zo’n warm begin van de dag een rustige start waar ik het makkelijk op volhoud tot de lunch. En als ik dan thuis kom uit m’n werk en m’n bullet coffee drink met een plak pompoencake erbij, heb je al zoveel goeds binnen. Dat is dus genieten-zonder-schuldgevoel!

Ik wens je een mooie laatste maand toe, dat je naast alle drukte en (soms verplichte) gezelligheid ook momenten neemt om je terug te trekken. en even te niksen. Op te laden. Voor weer een nieuw jaar.

Groet,

 

S.tel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.