De smaak van… daslook april ’22

Posted by on apr 8, 2022 in Alles, De Smaak van Stel... Blog | No Comments

 

En toen werd het alweer lente! Met twee weken prachtig weer; iedereen kon even opladen en zich laven aan vitamineD. De bloesembomen liepen uit, de treurwilg had weer als eerste blad en ja hoor, ook de daslook kwam weer op! Daar ben ik altijd zo blij mee. Na een lange winter met vaak te veel binnen en te weinig licht, is dit plantje altijd precies op tijd om te doen waar hij goed in is: ons aansterken.

De geur van de plant lijkt erg op knoflook, en het eerste gedeelte van zijn naam dankt hij aan (een verhaal over) dassen, die hun holen eronder groeven. Wanneer zij uit hun winterslaap kwamen was dit het eerste dat ze aten, en het zuiverde hun bloed en bracht de spijsvertering op gang. Vandaar daslook.

Het groeit in het vroege voorjaar, met langwerpige worteltjes en ovalen blaadjes. Vaak in loofbossen in de schaduw, op vochtige grond. Zodra het plantje gaat bloeien, in april, worden de blaadjes niet meer gegeten, maar de bloemetjes wel. Ook de knolletjes kunnen dan gegeten worden, maar dan heb je volgend jaar daar geen daslook meer! Het is een tijd beschermd geweest maar nu groeit het gelukkig weer volop, en kun je -met mate- plukken. Eet er ook niet teveel van, dan kan je last krijgen van je maag. Gedroogd verliest het zijn werking. Dus ik heb wat recepten uitgeprobeerd hiermee.

(Ga je op zoek naar daslook? Let dan goed op: het lijkt heel erg op lelietjes-van-dalen, maar die zijn giftig! Breek een klein stukje blad af en ruik, dan weet je meteen of je echt daslook hebt.)

Toen er nog niks was, nam ik genoegen met onze superlekkere daslook braadfilets. Heerlijk als ‘lapje vlees’ bij een gerecht, of in kleine blokjes gesneden door een stamppot. Wij zijn verzot op daslijviestamp nu.

 • Maak een puree (aardappel/bataat/knolselderij/pastinaak/etc), snijd er vers gesneden andijvie doorheen
 • Bak in een beetje olie blokjes daslookfilets bruin en knapperig
 • Doe nog wat extra knoflookpoeder door de stamppot en bestrooi met de blokjes.
 • That’s it!

Met Didi wissel ik tijdens werk regelmatig recepten en ideeën uit. Ook al hebben we andere smaken, het inspireert wel. Meestal proef ik dan al in m’n hoofd hoe zo’n gerecht zal smaken. Maar toen ze het had over tagliatelle met zuurkool en daslook lukte me dat niet. Toch getest en manmanman, wat was dat lekker! En makkelijk! Ga je het ook proberen?

 • Doe 500gr zuurkool in een pan met 2 flinke el crème fraiche en laat warm worden (onze Eden zuurkool niet meer koken, met andere soorten moet dat misschien wel)
 • Pureer een bosje daslook met wat olie om een mooie pasta/kruidenolie te krijgen
 • Kook tagliatelle beetgaar en bewaar wat kookvocht
 • Rooster in een droge koekenpan een handvol grof gehakte pijnboompitten/amandelen
 • Meng alles dor elkaar, kijk of je nog wat kookvocht toe wil voegen voor smeuiigheid, en rasp er wat Parmezaan/Pecorino overheen

Verder kun je het over de soep strooien, er een pesto van maken, door de salade of brood, of er daslookboter van maken. Of het met een beetje zout in de blender doen, er 250gr grof zout doorheen scheppen, uitspreiden op een bakplaat en aan de lucht laten drogen; heerlijk kruidenzout! Of een tinctuur als natuurlijk antibioticum. (Kijk maar eens op www.harmonycenter.nl voor meer informatie.) Om nou te zorgen dat je na de groeiperiode ook nog kan genieten van daslook, kun je er ook daslookpasta van maken. Dit recept is van die website:

 • Was 100gr daslook en droog ze af
 • Met een blender of staafmixer  doe je het samen met 8el olijfolie, half uitgeperste citroen en een halve theelepel zout tot het een fijne massa is
 • Kook glazen potjes om te steriliseren en vul ze met de pasta, zorg dat er een randje olie bovenop ligt, ter conservering
 • Bewaar op een koude droge plek

(Half jaar houdbaar maar geopend snel gebruiken. Je kunt de potjes ook invriezen om langer te gebruiken.)

Nou, durf je het aan? Ga je er ook iets mee/van maken? Of ga je het in eigen tuin planten voor volgend jaar? Mijn stekje is aangeslagen (zie foto’s bovenaan; eerste in de warme weken, maar toen het weer guur werd, heb ik ze omringd door schapenwol.)!

Fijn voorjaar allemaal. (En ga eens onder een bloesemboom staan voor een prachtig uitzicht, daarvoor hoef je niet helemaal naar Japan of het Amsterdamse bos!)

Groet,

 

S.tel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.