De smaak van…citroen juli 2021

Posted by on jun 6, 2021 in Alles, De Smaak van Stel... Blog | No Comments


Yes, eindelijk lekker zomerweer! En dan heb ik ook altijd een ander eet-/drinkpatroon; niet te zwaar, en ipv zoet en hartig meer een fris/zure behoefte. Is de citroen dan niet het eerste waar je aan denkt? Ik wel. Omdat het zo noodzakelijk is om een -andere- smaak op te halen. Om zijn veelzijdigheid. En omdat je er niets van hoeft te verspillen; gebruik elke -biologische!- citroen in ieder geval 3 keer; eerst rasp je de schil. Die doe ik meestal in een diepvrieszakje zodat ik dat altijd in huis heb. Dan pers je ze uit voor het sap. Tot slot leg je de helften in de vaatwasser/afwasteil erbij voor een heerlijk frisse vaat! En dan ga ik nu niet veel uitleggen over deze vrucht op deze heerlijke nog warme avond, maar vooral veel recepten delen. When life gives you lemons, make lemonade! Daar gaan we.

Vlierbloesemsiroop:

Daar beginnen we mee. Want een schijfje is lekker in bijna alle dranken, maar onmisbaar in vlierbloesemsiroop. En die tijd breekt nu aan! Knip de (ongeveer 20) schermen af, leg ze uit op je aanrecht zodat beestjes eruit kunnen lopen (want je moet ze echt niet wassen, juist het stuifmeel geeft veel smaak!), en vul dan een (weck)pot ermee. vul aan met water tot ze onder staan en doe de deksel erop. Zet een dag buiten in de zon, haal ’s nachts binnen en dek toe met een doek. Vang het vocht op, meng met 3 uitgeperste citroenen en 175gr honing. Doe in mooie flesjes, of vul de ijsblokjesvorm ermee voor een voorraadje. 

Citroenlimonade:

Breng 3dl water aan de kook met 10el honing, sap van 6 citroenen, rasp van 1, en laat 5 minuten pruttelen. Zet het vuur uit, voeg een bos munt toe en laat afkoelen. Zeef het, en bewaar in de koelkast (ongeveer een half jaar houdbaar).

Pasta met broccolipesto:

  • verwarm de oven op 180C
  • kook 500gr (glutenvrije) pasta gaar
  • maak met de staafmixer een grove pesto van 500gr broccoli, 150gr Parmezaanse kaas, sap&rasp van een halve citroen, 1 knoflookteen, 0,5tl zout, 6el olijfolie
  • meng de pasta met de pesto (en evt nog wat kookvocht) en 50gr gebakken pijnboompitjes en zet 15 minuten in de oven

Zalm met geitenkaas (succesrecept hier!);

  • verwarm de oven op 225C
  • bestrijk 4 zalmfilets met zout, peper en citroensap, leg in een ovenschaal met plakjes zachte geitenkaas erop
  • maak een mengsel van de rasp en sap van een halve citroen, 2el olijfolie, 2el verse Italiaanse kruiden en peper en sprenkel dat eroverheen
  • 15 minuten bakken
  • lekker met aardappels in de schil en broccolisalade (roosjes kort koken, koud afspoelen en uitlekken, meng met citroensap en olijfolie, en olijven in stukjes en gedroogde tomaatjes)

Lemon cups:

Deze zijn zo leuk om te maken, en zo’n heerlijk, fris, klein hapje!! Van de site barbaraeet.nl, hier is de link om het recept te lezen:

Paleo mini citroen taartjes

Citroencake:

  • klop 6 eieren luchtig met 75gr honing (ong. 5 min.)
  • voeg toe 250ml kokosmelk, 100gr gesmolten kokosolie, 1tl vanille, rasp&sap van 1 citroen (meng dit niet te lang)
  • voeg 90gr kokosmeel toe en een snuf zout, weer kort mengen
  • giet in bakblik en strooi er 125gr bobessen op
  • 45min bakken op 175C

Jets monchoutaart:

(Dit is een ontzettend machtige, zoete taart dus snijd er kleine puntjes van, maar dit recept van mijn moeder wil ik jullie niet onthouden.)

  • maak een bodem van 200gr koekkruimels (lekkerst vind ik een digestive) en 100gr gesmolten roomboter
  • druk goed aan in een bakblik (als je een vierkante gebruikt, kun je mooie blokjes snijden straks) en zet weg in de koelkast
  • dan nu mijn moeders tip: mix met de staafmixer 200gr roomkaas met een blikje gecondenseerde melk en het sap van 1 flinke citroen
  • giet op de bodem en zet weer koel
  • maak een mooie topping door er vers fruit op te doen, of verwarm de helft van de vruchten met 1el water tot een jam/gelei en smeer dat eerst uit alvorens er plakjes aardbei of kersen op te doen

Lemon snow bliss balls (van Rens Kroes):

  • week 250gr cashewnoten 1-4 uur
  • doe in de blender met 100gr dadels, 160ml citroensap (on. 3 citroenen), 160ml kokosroom (bovenste harde deel uit een blikje), niet al te fijn malen
  • meng er met een lepel 100gr kokosrasp, snuf zout en de zest van de 3 citroenen doorheen en vorm (20) balletjes
  • 30 min in de koelkast, maak ze evt nog mooier rond en rol ze door kokos- en/of citroenrasp
  • 5 dagen houdbaar in de koelkast, kunnen ook ingevroren worden

Zo. Hehe. Genoeg om uit te proberen, lijkt me?! Of toch nog 1 recept, maar dan niet om op te eten, maar voor in je haar! Voor zo’n door de zon opgelichte look.

Beach hairspray:

  • verwarm 1cup water met 1el zout tot het opgelost is
  • voeg er 2tl kokosolie (vierge, ruikt zo lekker!) en 4 druppels etherische olie naar keuze (citroen?) aan toe
  • nog 1tl (magnesium)zout en 3 druppels citroensap erbij, in sprayfles doen
  • goed schudden voor gebruik, op nat haar aanbrengen

Laten we lekker genieten van veel naar buiten kunnen, Vitamine D opdoen, en van zoveel mooie seizoensproducten nu weer. En oh ja, gooi ook de pitjes niet weg (antiverspilling nr.4), maar bewaar die op nat keukenpapier in een donker bakje en laat ze ontkiemen. Van al mijn pitjes is er eentje die uitgroeit. Heb ik over een paar jaar eigen citroenen? When life gives you lemons, plant your own lemon tree!

Groet,

S.tel