De smaak van… bijen juli ’22

Posted by on jul 5, 2022 in De Smaak van Stel... Blog | No Comments

Een eerder jaar schreef ik rond deze tijd over zoemende muggen, nu over andere zoemers: bijen! In plaats van ons te steken voor hun maaltijd, geven ze ons juist hun gouden goedje! Met de paplepel ingegoten bij ons vroeger, want mijn opa was een hobby imker. En honing stond bij ons hoog in de voedselketen, zowel voor de lekker als gezond. Veganisten eten geen dierlijke producten, dus ook dit niet. Er zijn goede plantaardige vervangers zoals agave-/rijst-/ahornsiroop. Maar ik wil niet zonder honing. Elke ochtend een beetje door mijn havermoutpap, alsof het gouden goedje me instant power geeft.

Het heeft mij ook veel goeds gedaan toen ik maar ziek bleef na de ziekte van Pfeiffer. Na veel geprobeerd te hebben was het uiteindelijk de royal jelly (koninginnegelei) die me weer wat pep gaf. Ook bij keelpijn heeft het me goede diensten bewezen, zeker toen ik nog voor de klas stond en toen ik meer zong. En ik smeer het op wondjes als ik geen ontsmettingsmiddel bij de hand heb, en vind dat eigenlijk veel fijner. Of op een beginnende koortslip.

Een tijd geleden had ik honingzalf gemaakt (https://aromalifestyle.nl/honingzalf/) en toen mijn buurjongetje Jowi op vakantie ging maar zo’n last had van zijn eczeem, gaf ik hem het potje mee. Een gouden duo! Hij vond het heel fijn om zelf te smeren als hij last had, het werkte direct.  Wat ook velen helpt is in februari beginnen met lokale honing. Een bij vliegt maximaal 3km uit dus de honing van lokale imkers is gemaakt van de bloemen uit jouw buurt. Als je dus vroeg begint met (1 theelepeltje per dag) dit in te nemen, maak je een soort van weerstand aan tegen die pollen. Het proberen waard niet? (Tip: koop NU 1 of 2 potten en bewaar ze in je voorraadkast, want straks wil je beginnen en in februari hebben we ze niet!)

 • Een heerlijk zomers gezond drankje is switchel: doe 1 liter water in een fles, voeg er 2el appelazijn en 3el honing aan toe en plakjes gember. eventueel nog wat citroen. Laat 24 uur koel staan. dan heb je een friszuur gefermenteerde drank.
 • Of maak voor je zomersalade een honingmosterddressing, heerlijk bij geitenkaas!
 • Op koudere dagen kun je als toetje warm fruit maken (of als ontbijt!): bak stukken fruit in wat roomboter (eerst de hardste soorten), en op het laatst wat honing in de pan doen zodat het mooi glaceert. Rasp er nog wat citroenzest overheen. Heerlijk bij (Griekse) yoghurt.
 • Voor als je weerstand een oppepper kan gebruiken: voeg kaneel, citroen, kurkuma en gember toe aan honing, en eet hier elke dag 1tl van.

Toen ik vroeger mijn lesjaar met een klas afsloot, deed ik dat soms met een high tea. De meest zoete dingen namen leerlingen dan mee. Een meisje had carrotcake gemaakt, speciaal voor mij (“U eet toch geen suiker?”) een gezonde versie. Ik kreeg haar recept en maak die nog regelmatig.

Wortel(pulp)cake

 • Verwarm de oven op 175C
 • Meng 100gr gesmolten kokosolie met 175gr honing, voeg toe: 2 eieren, 1tl vanille extract en 215gr geraspte wortel (of de pulp die in de juicer achterblijft)
 • Meng 170gr (volkoren of amandel)meel met 0,5tl bakpoeder, 0,5tl baking soda, 0,5tl zout, 2tl kaneel, 0,5tl nootmuskaat, 100gr gehakte noten en 50gr rozijnen
 • Meng het droge met het natte deel
 • Bak in een cakevorm 35/50 min

Goed, je kunt dus de gelei, de stuifmeelkorrels, de raat zelf, de honing gebruiken. Maar ook de was. Je kunt er heerlijk geurende kaarsen van maken (of kopen), het als bestanddeel toevoegen aan oliën zodat het zalven worden of er bijenwasdoeken van maken. Supermakkelijk en leuk om te doen (ik deed het met oude stof uit onze vouwwagen van vroeger), en handig in gebruik; je dekt er etenswaren mee af, of als kaaspapier, als lunchzakje. Je hoeft geen verpakking meer weg te gooien en maakt het eenvoudig schoon met een vochtige doek. 

Bijenwasdoek DIY

 • Knip met een kartelschaar een stuk (hergebruikte) stof uit
 • leg ze even op een bakpapier in de oven terwijl je die opwarmt tot 130C
 • verwarm au-bain-marie 30gr bijenwas(korrels) met 20ml jojobaolie
 • haal de bakplaten uit de oven, en strijk de was egaal er op, terug in de oven
 • check of alles goed bedekt is, evt nog een paar plekken insmeren aan de achterkant
 • hang te drogen en klaar!

 

 

 

 

 

 

Op 10 juli zijn er door het hele land Open Imkerdagen (geweest), waar je kunt kijken hoe alles werkt. In Baarn is er sowieso een levendige imkerij bij de Groene Inval, en er is een website: www.bijenhoudersbaarn.nl

Toen ik vroeger met de kinderen de tekenfilm Bee movie keek, besefte ik me pas goed hoe ingenieus zo’n bijenvolk (koningin, darren en werksters) samenwerkt, en hoe hard werken het is. Zeker nu er zoveel betontuinen zijn en veel pesticiden gespoten worden hebben de bijen het moeilijk. Maar we kunnen niet zonder! Dat besef lijkt nu door te dringen gelukkig dus laten we de bij helpen waar we kunnen. Wil je je steentje bijdragen? Ga tegelwippen! Haal gewoon een (of meerdere) tegel(s) uit je tuin en plant er bloemen. (Sowieso een goed idee om je tuin te vergroenen, ook voor de verkoeling en andere insecten en vogels.) En koop ajb alleen biologische honingsoorten, aangezien er qua dierenwelzijn op de grote markt nog heel veel misgaat.

Ga goed, vlieg uit, ga lekker darren, en dan zien we elkaar later weer.

Groet,

S.tel

P.s.: ik maak van dit podium gebruik door even reclame te maken voor mijn T-shirt service Jitsjef. Deze heb ik voor Toos gemaakt maar ik schilder (met de hand) in opdracht in overleg, voornamelijk kindershirts maar ook grote-mensen-shirts. Neem gerust contact met me op als je een leuk idee hebt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.