De smaak van…afval!

Posted by on mei 10, 2020 in Alles, De Smaak van Stel... Blog | No Comments

Af-val. Dat wat erAF VALt. Maar waar vanaf? Niet van de aarde in ieder geval. Is het meeste niet heel moeilijk te recyclen? Of belandt het ergens in een oceaan of onder de grond? Op deze Moederdag vraag ik bewustzijn voor Moeder-aarde-dag. Als je je bij spullen die gaat kopen afvraagt wat je ervan gebruikt en wat er afval wordt, en hoe/wie/waar dat dan verwerkt moet worden, maak je al een begin!

Voortbordurend (niet letterlijk maar is nu natuurlijk ook een fijn tijdverdrijf?!) op mijn vorige blog gaat deze dus over afval. Onze plaatsgenoot Emily-Jane Townley van de website www.levenzonderafval.com probeert al heel lang mensen bewust te maken van de dwaasheid van (de hoeveelheid) afval die we verbruiken met elkaar. En ik merk dat als je je daarvan bewust bent, je langzaamaan echt dingen kunt gaan veranderen. Potjes hergebruiken (wanneer je bijv. zelf producten gaat maken), kranten als cadeaupapier (met een vers bloemetje erop!) of gewoon los fruit en groente kopen, zoals zoveel klanten al doen bij ons.

In de winkel staat een houten kist die Toos elke dag vult met groente en fruit(afval) dat niet te verkopen is en klanten mee mogen nemen voor eigen gebruik of voor hun dieren:

 

 

Als je eten weggooit, zorg dan wel dat een ander erbij kan.                                                  Loesje

 

Vorige maand maakte ik pesto van wortelloof en gebruikte de andere helft voor mijn bouillonzak in de vriezer. Nou heb ik de hele maand nog meer ‘afval’ verzameld: courgettekontjes, paprikazaadlijsten, wortelrasp, knoflookprutje uit de pers, kippenbotten die vast nog een tweede trek konden (?!) na de eerste pan soep, kop van een gerookte makreel, wat zevenblad uit de tuin, etc. 

Een recept kun je het niet noemen maar dit is wat ik gedaan heb: 

  • de zak geleegd in een pan met 2 liter water
  • aangevuld met wat foelie, peperkorrels en laurierblaadjes
  • na laaaaang trekken alles eruit gezeefd
  • toegevoegd welke zielige restjes groentes er nog in m’n groentela lagen: stukje bleekselderij in stukjes, half uitje, halve courgette (wat je maar hebt liggen, doe het erbij!)
  • soepballetjes en wat vermicelli erbij, stuk van de maggiplant en klaar!

Ongelooflijk hoe lekker iets kan worden van wat je anders had weggegooid! Dus maak van af-val→ toe-val; het valt niet -zomaar- van je af, maar het valt je toe, dus doe er iets mee! Ga jij het ook proberen? Wat is jouw favoriete afval??

Groet,

S.tel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.