De natuur heeft geen eigenaar

Posted by on aug 27, 2015 in Alles | No Comments

Bionext Broccoli
Wij steunen Bionext met hun strijd tegen octrooien op groentes. Bionext is genomineerd voor de NRC Charity Award, de winnaar ontvangt €75.000 aan advertentieruimte. Wilt u ook dat zij deze award winnen?
Stem hier op hun campagne

Deze aandacht zou enorm helpen want steeds vaker vragen bedrijven als Syngenta en Monsanto octrooi aan op natuurlijke eigenschappen van groentes. Daarmee worden ze eigenaar van alle zaden, vruchten en planten met deze eigenschap en mogen andere bedrijven deze eigenschap niet meer vrij gebruiken. Terwijl ze gewoon in de natuur voorkomen.

Het gaat al lang niet meer alleen om gentech-gewassen, ook op klassiek veredelde gewassen worden steeds vaker octrooien aangevraagd. Een ontwikkeling waarover veel wetenschappers, politici, veredelaars, telers en burgers zich zorgen maken. Bionext voert actie tegen deze octrooien en wil dat de Europese wetgeving wordt aangepast.

Voorbeelden van octrooien op natuurlijke eigenschappen

• Monsanto’s broccoli met een langere steel
• Staat Israels tomaat die minder water bevat
• Syngenta’s paprika die resistent is tegen de witte vloeg
• Syngenta’s tomaat die meer flavonolen bevat

De campagne van Bionext tegen octrooien op natuurlijke planteneigenschappen is genomineerd voor de NRC Charity Award 2015. Uit 217 inzendingen is de advertentie ‘De natuur heeft geen eigenaar’ door de vakjury geselecteerd.