Carobe peul, pit & poeder

Posted by on okt 29, 2016 in Alles | No Comments

carobe
JOHANNESBROODBOOM • “DE BOOM DIE NOOIT STERFT” •
NU IN DE WINKEL: DE RAUWE PEUL

Carobe chocoladeletters voor het Sinterklaas-feest; een warm kopje carobe ‘melk’ voor de koude dagen; johannesbroodpitmeel als bindmiddel en nú ook rauwe peulen. Allemaal producten van één plant: de Johannesbroodboom. De peul en pit kan worden gegeten.

DE PEUL
In het najaar worden de groene peulen van Johannesbroodboom bruin. Deze zijn rauw te eten, als je erin bijt kraakt het als een taai koekje, smaakt wat zoetig en lijkt op cacao. Het grote verschil met cacao is dat de peul bomvol fructose (suiker) zit, snoepgoed wat je zo van de boom plukt.

Deze peul kan worden fijn gehakt en als nibs bijvoorbeeld worden gemengd door deeg om koekjes te bakken. Nog fijner gemaald wordt het poeder wat gemengd met warm warer of (plantaardige) melk een heerlijke drank wordt. Dit carobepoeder vindt u bij de cacaopoeder en koffievervangers.

Weer samengeperst kunnen er carob-chocolade repen van worden gemaakt.

DE PIT
In de peul zitten pitten, zo groot als een erwt en keihard. Dit wordt vermalen tot johannesbroodpitmeel. Dot product staat bij bakproducten als bindmiddel voor sauzen, soepen, taarten, puddings, enz. Het wordt vaak gebruikt in babyvoeding omdat het problemen met de reflux (spugen) voorkomt.

We eten het misschien wel vaker dan we denken. Staat er E410 bij de ingrediënten? Dat is johannesbroodpitmeel. Het dient als geleermiddel, als stabilisator voor ijs, als emulgator en als verdikkingsmiddel in soepen, slasausen en taartvulling. Het verbetert de structuur van kaas, cake en koekdeeg.

DE BOOM
De Johannesbroodboom (Ceratonia siliqua) komt oorspronkelijk uit het oostelijke deel van het Middellandse zeegebied, maar heeft zich in het hele gebied verspreid. De boom gedijt ook goed in mediterrane streken met droge hete zomers en koele winters (Californië, Australië).

De naam komt van de overlevering dat Johannes de Doper deze peulen zou hebben gegeten. De boom wordt ook carobeboom genoemd, wat via het Spaans (algaroba) afgeleid is van het Arabisch kharoub. De oude Grieken ontdekten, dat de bonen vaak een identiek gewicht hadden. Daarom werden de bonen gebruikt bij het vergelijken van gewichten. Zo ontstond de naam karaat, een gewicht dat ongeveer overeenkomt met 200 milligram. Later werd dit begrip gebruikt bij goud en edelstenen.