SPARKLING WIJN • PROSECCO TREVISO
Het wijngoed van de familie Pizzolato ligt in Treviso in de streek Veneto (Noord-Italië). Op de 54 hectare wijngaard worden tal van druiven, waaronder Prosecco verbouwd. Sinds 1985 wordt hier, onder leiding van Settimo Pizzolato, op biologische wijze wijn gemaakt en vanaf 1991 is de wijngaard ook als zodanig geclassificeerd en gecertificeerd. De familie produceert zowel stille wijnen als sparkling wijnen zoals Prosecco.

Tot 30 jaar geleden werd Prosecco alleen in Veneto gedronken. Sindsdien is het in heel Italië een enorm populair drankje geworden. Het succes kwam voornamelijk omdat Prosecco werd gezien als het perfecte aperitief. tegenwoordig is het niet zozeer een aperitief maar een verfrissende drank die altijd en overal kan worden gedronken. Prosecco wordt veelal jong gedronken en is geen bewaarwijn.

PICKNICK RECEPT: vlierbloesem cocktail
Deze vlierbloesemcocktail kan ook zonder alcohol, vervang de Prosecco met bruiswater.
Leg naast een takje munt ook een schijfje citroen in het glas.

• Neem een goed gekoelde fles Prosecco en bruiswater mee in een koelbox.
• Schenk een beetje vlierbloesemsiroop in een goed afsluitbaar flesje en neem dit ook mee.
• Verpak een paar takjes munt in een stuk huishoudfolie.

Schenk tijdens de picknick wat siroop in 4 (wijn)glazen, stop er een takje munt in en schenk de Prosecco erop.

 

recept: Bionext, ontdekbio.nl

 


 


DE OMFIETSWIJNEN VAN LA BODEGA DE PINOSO
Onze leverancier De Nieuwe Band werkt al 10 jaar samen met de Spaanse wijn-coöperatie La Bodega de Pinoso. Om dit te vieren hebben zij 6 wijnen geselecteerd om kennis te maken met deze prachtige wijnen uit de Spaanse streek Alicante.

“Het altruïsme klotst bij La Bodega de Pinoso door de aderen. Talloze verukkelijke wijnen maken ze, en ze vragen er slechts een schijntje voor…” – Nicolaas Klei, Omfietswijngids 2017

LA BODEGA DE PINOSO
De Spaanse wijn-coöperatie werd in 1932 opgericht in het dorpje Pinoso, 50 km ten westen van Alicante. Er zijn 300 boeren bij de coöperatie aangesloten en 50% van de wijnproductie is biologisch. De Bodega wordt geleid door een jong enthousiast team en stimuleert haar leden om over te schakelen naar biologisch. Ze organiseren daarom bijvoorbeeld bijeenkomsten over biologische landbouw.

De boeren worden intensief door het team begeleid. Zo worden er monsters van de druiven naar het laboratorium gebracht om de rijpheid te onderzoeken en te bekijken wat de beste tijd is om de druiven te plukken.

De grond en het klimaat rond Pinoso zijn ideaal voor het verbouwen van druiven die mooie wijnen opleveren. De wijnen hebben, zoals men dat in Spanje zegt, een “mediterrane ziel”. Dit komt onder meer door het gebruik van inheemse gisten en druivenrassen. De druivensoort monastrell doet het ontzettend goed.

DE 6 WIJNEN OP EEN RIJTJE

FLOS wit
Expressief, zuiver, met veel fuit (banaan, peer) en mineralen.
Mild voor een droge wijn, precies genoeg frisheid.
Advies: bij vis, groenteschotels, salades, zachte kazen, omeletten, soepen.
Gemaakt van macabeo- en airen-druiven.

 

 

 

FLOS rood
Mooi helderrood met purpertinten.
Heerlijk fruitig met aroma’s van roodfruit.
Advies: rijst- en pastagerechten, vis en gegrilde groenten.
Gemaakt van mobastrelldruiven.

 

 


Vergel wit

“Nette wijn, fris en gemakkelijk drinkbaar, zuiver en eerlijk…” – Nicolaas Klei, Omfietswijngids 2017

 

 

 


Vergel rood

“Elegant en harmonieus, jong en zacht (haast romig). Bomvol fruit en makkelijk te drinken” – Nicolaas Klei, Omfietswijngids 2017

Het is een Alicante bouchet, merlot en monastrell.

 

 


FLOS rozé

“Sappig, stevig en stoer.” – Nicolaas Klei, Omfietswijngids 2017

 

 

 

Pinoso CEPA 50

“Mooi gedefinieerde kruidigheid, prettig vol, warm. Een moderne wijn die de elegante en zorgvuldige stijl van Zuid Spanje laat proeven…” – Nicolaas Klei, Omfietswijngids 2017

 

 BIOLOGISCH DYNAMISCHE WIJN

Parra Jiménez is een traditioneel familiebedrijf. Op de Spaanse hoogvlakte in La Mancha produceren de 3 broers Francisco, Javier en Luis Parra, samen met wijnmaker Diego Fernandez Pons, op gepassioneerde wijze de lekkerste biologische wijn van hoge kwaliteit. Wij hebben van hen Verdejo, Garnacha, Sauvignon Blanc en Syrah.

In 1993 besloten zij biologische landbouwmethoden toe te passen, wat in die tijd zeer ongebruikelijk was in La Mancha. In 1996 was de eerste officiële biologische oogst een feit.

HET DEMETER KEURMERK
Sinds vorig jaar mag Parra ook het Demeterkeurmerk voor biologisch-dynamische wijnbouw voeren. Ze zien het landbouwbedrijf als een organisme, waar bedrijfsvreemde elementen vermeden dienen te worden. Ze streven naar een gesloten kringloop (bijvoorbeeld door snoei- en druivenresten terug te brengen in de wijngaard in de vorm van compost). De groei van de planten hangt nauw samen met het natuurlijke ritme van de zon, maan en de planeten. Naast organische bemesting wordt er met biologisch-dynamische preparaten gewerkt om de levenskracht van de producten te ondersteunen.