Biologische Kaasboerderij Brandrood, gelegen op het Landgoed Kernhem in Ede, maakt kaas met de melk van hun zeldzame Nederlandse Brandrode Runderen. Een harde kaas à la Gruyere, Comté en Emmenthal met een natuurlijke, gewassen korst en een uitgesproken smaak. Zacht nootachtig en een stevige nasmaak.

Arjan en Karina Schermer hebben in 2016 het werk van pionier Michiel Cassuto overgenomen. Met evenveel passie willen zij met deze kaas het oeroude Brandrode Rund eer aan doen. Het is een sterke en makke koe die behoort tot de beschermde zeldzame huisdiersoorten. Ze zijn donkerrood van kleur met een witte kol, staartpunt en poten. De kop is vaak donkerder, tegen zwart aan, “geblakerd”, vandaar de naam.

Twee keer per dag worden de koeien gemolken, iedere twee dagen wordt alle melk verkaast. Het is een hoog nagewarmde kaas bereid met een speciaal zuursel en een lange koele rijping. Het karakter van de koe komt hiermee terug in de kaas; robuust, warm, stoer en zacht. Tijdens de rijping op vurenhouten planken bij 10 graden celcius wordt de kaas om de dag gekeerd en gewassen met zout water. Dit geeft een natuurlijke korst en extra smaak. De bereidingswijze is ambachtelijk en arbeidsintensief, maar geeft een zeer bijzonder karakter aan de kaas.

Brandrood Blozend
Rond de 6 maanden oud. Harde kaas maar toch romig en nootachtig met een klein zoetje wat neigt naar karamel.
Brandrood Blakend
Rond de 12 maanden oud. Droger en harder, interessant pallet van laagjes smaak, met een mooie nasmaak.

Het Brandrode Rund
Een oud ras, waar nog maar 1000 dieren van over zijn, afkomstig uit Oost-Nederland. Het is een ouderwetse dubbeldoel koe, geschikt voor melk- en vleesproductie. Een makkelijke harde koe zonder gezondheidsproblemen. Rond 1970 waren de Brandroden bijna geheel uitgestorven. Dankzij de inspanning van enthousiaste fokkers waaronder Marlies Hermans en Natuurmonumenten is het ras gered. Zij hebben de Brandroden gebruikt als begrazingskoe in natuurgebieden.NIEUWE KAAS VAN MARIËNWAERDT: NORBERTIJNER
De Norbertijner is een prachtige kaas, pittig belegen gerijpt en gemaakt met speciale melkzuurbacteriën die een zeer aromatische smaak aan de kaas geven. Deze smaak is bouillonachtig te noemen en geeft een idee van bergkaas. Afgemaakt met een prachtige roodbruine coating en etiket.

In 1129 stichtten de Norbertijner monniken een klooster in Beesd op de plaats waar nu huize Mariënwaerdt zich bevindt. Dit is de oorsprong van het Landgoed de Heerlijkheid Mariënwaerdt. De Norbertijner monniken vonden hun dagbesteding voor een groot gedeelte in de landbouw. Toen zal de streek er heel wat onstuimiger hebben uitgezien, vruchtbare kleigronden, maar midden in de altijd veranderende rivierdelta van Waal, Rijn en Linge.

Nog steeds heeft de landbouw een belangrijke rol op het 900 hectare grote landgoed met grote natuurwaarden en volledig biologisch. Ze verwerken zoveel mogelijk zelf, de melk van het eigen vee wordt in de kaasmakerij op het landgoed verwerkt tot de welbekende landgoedkaas met treffende namen als de Jonker en de Oude Adel. En nu dus ook Norbertijner kaas! Meer over hun authentieke biologische productenVERSE GEITENKAAS

De Bio Kaas van Bastiaansen wordt gemaakt met melk van koeien die de hele zomer lang in de onbespoten weilanden rondlopen. De boeren hebben geen last van mestoverschot; er worden minder koeien per m2 gehouden. De mest is voldoende om het eigen land vruchtbaar te houden. Er worden geen chemische bestrijdings- middelen, of kunstmest gebruikt. Onkruid wordt mechanisch of met de hand bestreden.

Alle gebruikte ingrediënten voor het maken van kaas moeten SKAL gecertificeerd zijn. Kwaliteit en hygiëne zijn erg belangrijk, want er worden geen conserveermiddelen gebruikt. De smaak van de biologische kaas ontwikkelt zich gedurende een langere, natuurlijke rijpingsperiode. Onder optimale condities, in alle rust kan de kaas zijn smaak ontwikkelen.

RECEPT BIETENRAVIOLI MET VERSE GEITENKAAS voor 2 personen
•3 grote rauwe bieten • sap ½ citroen • 2 el olijfolie extra vierge • zeezout (keltisch) of roze himalayazout • extra olijfolie • balsamicoazijn • vulling: • 200 gr zachte geitenkaas • handje walnoten • blaadjes 1 takje verse tijm • verse bieslook

Snijd de uiteindes van de bieten en schil ze.
Snijd ze in zeer dunne plakjes.
Gebruik een koekjessteker in hartvorm om een hartvormpje te maken van de bietenplakjes.
Meng citroensap, olijfolie en snuf zout in een kom.
Voeg de bietenplakjes toe en schep om tot alle bietjes bedekt zijn met een laagje.
Laat de bietenplakjes 1,5 – 2 uur marineren.
Prak voor de vulling de geitenkaas, walnoten, tijm en bieslook tot een smeuïg geheel.
Leg een bietenplakje op een mooie schaal en schep er wat geitenkaasvulling op.
Leg er een ander bietenplakje bovenop.
Druppel er nog wat extra olijfolie en balsamicoazijn over en maak af met een beetje extra zout.
En eventueel nog wat pijnboompitjes voor de crunch.
Direct serveren.

Recept uit Gezond Feesten van Amber Albarda.
Dit boek met heerlijke recepten voor feestdagen door het jaar heen is ook bij ons te koop!