De Kersttraditie Stilton & Port is er weer!
De kaas neemt langzaam de port in zich op, de smaken vermengen zich en dat ruikt heerlijk in de winkel.

De fles op zijn kop in de kaas is de Porto Fine Tawny van Casal dos Jordões. Een gerijpte biologische port. Kruidig van smaak, met die typische licht geoxideerde Tawny tonen een zachte afdronk. Deze port werd in de 2005 bekroond met de Mundus Vini, dé prijs voor biologische wijnen.

 

 AURORA GOLD HALLOWEEN KAAS; ALTIJD LEKKERE KAAS MET WORTEL EN POMPOENPITJES
Aurora maakt heerlijke biologische en biodynamische kazen in Ven-Zelderheide, Limburg. In 1980 begonnen Harry en Janny ten Dam met de kaasmakerij De Dageraad. Inmiddels, meer dan 35 jaar later, is de De Dageraad uitgegroeid tot een florerend familiebedrijf waar de ouders samen met hun kinderen Manon, Tim en Daan het bedrijf uit hebben gebouwd tot een innovatieve onderneming. Ze verwerken op jaarbasis net iets minder dan 10 miljoen liter melk van zowel koeien, geiten als schapen.

31 OKT • Happy Halloween!

De visie van familie Ten Dam: “Wij willen op een manier biologische en duurzame voedingsmiddelen produceren, waarbij wij de biologische landbouw bevorderen om één gezond milieu te creëren voor mens, dier en de natuur. Met onze kazen willen wij een bijdrage leveren aan de gezondheid van mensen. Dit alles in samenwerking met onze melkleveranciers om te komen tot inhoudelijk gezond samengestelde melk van een hoge kwaliteit. Kaas geproduceerd met respect voor mens, dier en natuur.”Biologische Kaasboerderij Brandrood, gelegen op het Landgoed Kernhem in Ede, maakt kaas met de melk van hun zeldzame Nederlandse Brandrode Runderen. Een harde kaas à la Gruyere, Comté en Emmenthal met een natuurlijke, gewassen korst en een uitgesproken smaak. Zacht nootachtig en een stevige nasmaak.

Arjan en Karina Schermer hebben in 2016 het werk van pionier Michiel Cassuto overgenomen. Met evenveel passie willen zij met deze kaas het oeroude Brandrode Rund eer aan doen. Het is een sterke en makke koe die behoort tot de beschermde zeldzame huisdiersoorten. Ze zijn donkerrood van kleur met een witte kol, staartpunt en poten. De kop is vaak donkerder, tegen zwart aan, “geblakerd”, vandaar de naam.

Twee keer per dag worden de koeien gemolken, iedere twee dagen wordt alle melk verkaast. Het is een hoog nagewarmde kaas bereid met een speciaal zuursel en een lange koele rijping. Het karakter van de koe komt hiermee terug in de kaas; robuust, warm, stoer en zacht. Tijdens de rijping op vurenhouten planken bij 10 graden celcius wordt de kaas om de dag gekeerd en gewassen met zout water. Dit geeft een natuurlijke korst en extra smaak. De bereidingswijze is ambachtelijk en arbeidsintensief, maar geeft een zeer bijzonder karakter aan de kaas.

Brandrood Blozend
Rond de 6 maanden oud. Harde kaas maar toch romig en nootachtig met een klein zoetje wat neigt naar karamel.
Brandrood Blakend
Rond de 12 maanden oud. Droger en harder, interessant pallet van laagjes smaak, met een mooie nasmaak.

Het Brandrode Rund
Een oud ras, waar nog maar 1000 dieren van over zijn, afkomstig uit Oost-Nederland. Het is een ouderwetse dubbeldoel koe, geschikt voor melk- en vleesproductie. Een makkelijke harde koe zonder gezondheidsproblemen. Rond 1970 waren de Brandroden bijna geheel uitgestorven. Dankzij de inspanning van enthousiaste fokkers waaronder Marlies Hermans en Natuurmonumenten is het ras gered. Zij hebben de Brandroden gebruikt als begrazingskoe in natuurgebieden.


 


VERSE GEITENKAAS

De Bio Kaas van Bastiaansen wordt gemaakt met melk van koeien die de hele zomer lang in de onbespoten weilanden rondlopen. De boeren hebben geen last van mestoverschot; er worden minder koeien per m2 gehouden. De mest is voldoende om het eigen land vruchtbaar te houden. Er worden geen chemische bestrijdings- middelen, of kunstmest gebruikt. Onkruid wordt mechanisch of met de hand bestreden.

Alle gebruikte ingrediënten voor het maken van kaas moeten SKAL gecertificeerd zijn. Kwaliteit en hygiëne zijn erg belangrijk, want er worden geen conserveermiddelen gebruikt. De smaak van de biologische kaas ontwikkelt zich gedurende een langere, natuurlijke rijpingsperiode. Onder optimale condities, in alle rust kan de kaas zijn smaak ontwikkelen.

RECEPT BIETENRAVIOLI MET VERSE GEITENKAAS voor 2 personen
•3 grote rauwe bieten • sap ½ citroen • 2 el olijfolie extra vierge • zeezout (keltisch) of roze himalayazout • extra olijfolie • balsamicoazijn • vulling: • 200 gr zachte geitenkaas • handje walnoten • blaadjes 1 takje verse tijm • verse bieslook

Snijd de uiteindes van de bieten en schil ze.
Snijd ze in zeer dunne plakjes.
Gebruik een koekjessteker in hartvorm om een hartvormpje te maken van de bietenplakjes.
Meng citroensap, olijfolie en snuf zout in een kom.
Voeg de bietenplakjes toe en schep om tot alle bietjes bedekt zijn met een laagje.
Laat de bietenplakjes 1,5 – 2 uur marineren.
Prak voor de vulling de geitenkaas, walnoten, tijm en bieslook tot een smeuïg geheel.
Leg een bietenplakje op een mooie schaal en schep er wat geitenkaasvulling op.
Leg er een ander bietenplakje bovenop.
Druppel er nog wat extra olijfolie en balsamicoazijn over en maak af met een beetje extra zout.
En eventueel nog wat pijnboompitjes voor de crunch.
Direct serveren.

Recept uit Gezond Feesten van Amber Albarda.
Dit boek met heerlijke recepten voor feestdagen door het jaar heen is ook bij ons te koop!